Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Lenka (41): Lupič z banky mě chtěl obrat o vše

Autor: František Prachař - 
27. prosince 2009
05:00

Paní Lence Maláškové (41) z České Lípy jde ještě dnes mráz po zádech, když si v paměti vybaví »bankéře« Petra K. (51).

Toho, který před pár dny přepadl v Praze bankovní pobočku, vzal dvě ženy jako rukojmí a vyhrožoval, že pokud nedostane tři miliony korun, zabije je. Zatímco jeho přítelkyně Jiřina řekla, jak starostlivý člověk to je, Lenka Malášková se jen díky šťastné shodě okolností nestala obětí jeho podvodu.

Na počátku toho všeho byla vcelku výhodná koupě rozlehlé zemědělské usedlosti v Božeticích poblíž Milevska v jižních Čechách. Manželé Maláškovi za ni v roce 2000 dali 720 tisíc korun a plánovali, že se tam usadí s celou svojí osmičlennou rodinou.

„Celý statek tvořily dva obytné domy, stodoly, chlévy a různé přístavky, bylo to veliké a my tam byli spokojeni,“ říká paní Malášková. Jenomže po pár letech zahynul její manžel Miroslav při autonehodě, dcery odešly a založily si vlastní existenci, pak zemřela babička a v roce 2007 i otec paní Maláškové. „Zůstala jsem sama se synem, rozhodla se statek prodat a utržené peníze investovat. Naneštěstí jsem se o svém záměru zmínila na internetu.“

Kroužení kolem kořisti

Petr K. své oběti lovil na chatu, představoval se jako 666.Vas.satanek.666 a jeho elektronická korespondence byla hodně rozsáhlá. Paní Maláškové se uvedl jako „bankéř a obchodník s realitami“ Pavel a nabídl jí své služby.

„Všechno měl perfektně připravené, poslal mi mailovou poštou i ukázky smluv, které už uzavřel, nabízel notářský dohled a bankovní záruky. Prostě – bylo zřejmé, že je to člověk, který se vyzná v tom, co říká a nabízí,“ konstatuje dnes Lenka Malášková. Opatrnost v ní ale přece jen hlodala, a tak se k první schůzce s bankéřem Pavlem odhodlala až v červnu 2008 v jedné z pražských restaurací. Trochu ji překvapilo, že začal kličkovat – nejprve chtěl statek koupit on sám, pak se nabízel jako zprostředkovatel, který připraví všechny smlouvy, a nakonec navrhl, aby usedlost prodala samotná paní Malášková s tím, že peníze mu svěří k investování. To vše během jednoho oběda v restauraci a následně i při jejich chatování na internetu v příštích dnech.

Uměl v tom chodit

„Moje dcera Eliška, která na tom obědě byla s námi, ho odhadla na první pohled. Řekla mi – mami, to nemůže být seriózní člověk. Ti z kapes pomuchlané pětitisícovky netahají a nechlubí se jimi,“ vzpomíná paní Malášková. Na ni ale zapůsobilo podvodníkovo jednání, věcnost, znalost možností investovat a také jeho auto Jaguár.

„Vezl nás po Proseku, ukazoval benzinky Pap Oil a Robin Oil s tím, že mu patří. Dceři slíbil práci v jednom pražském klubu, měl pro nás dokonce už i byt. Zkrátka, všechno měl promyšlené a dokázal na mě zapůsobit.“

Paní Malášková se od něj dozvěděla i to, že je podruhé ženatý, ale že s manželkou si nerozumějí a žijí odděleně, že má v Bělčicích na Strakonicku nový dům a že rád včelaří. Teprve později se dovtípila, že to vše bylo součástí hry o její peníze.

Včasné odhalení

Těsně před prodejem svého statku se paní Lenka na internetovém chatu dočetla, že jakási žena chce od »Pavla« vrácení velké částky peněz. Všechno popřel, ale Lenka Malášková věřitelku našla. A dozvěděla se neuvěřitelné věci – případ podvedené jako by kopíroval její vlastní. Včetně smluvních záruk, notářského dohledu a podobně.

„Na internetu se nás postupně dala dohromady skupina, která na něj doplatila. Většina už na něj podala hromadné trestní oznámení. Představte si, že o peníze obral i samoživitelku, bylo mu to jedno. Policie, pokud vím, tehdy jeho případ nevyřešila, “ říká paní Malášková.

Když Petra K. v bance zatkli, poznala ho hned, hlavně podle kolébavé kachní chůze. „Vězení mu přeju. Byl zvyklý žít v luxusu za cizí peníze. Zlobí mě, když z něj někteří lidé dělají chudáka pronásledovaného osudem. Že prý se dokázal starat o smrtelně nemocnou matku své přítelkyně a tak podobně. Těch přítelkyň měl spoustu, okradených má na svědomí ještě víc,“ rázně končí rozhovor Lenka Malášková. Žena, která měla velké štěstí a jen díky neuvěřitelné náhodě neskončila jako mnozí další. Podvedená.

tabloid ( 30. prosince 2009 00:41 )

Má paní Malášková přístup k policejním záznamům, že vím, co tehdy policie vyřešila či nikoliv?? To už opravdu otisknete cokoliv?

tabloid ( 30. prosince 2009 00:40 )

...ámen... rozum opravdu neměla!!!

gogo ( 27. prosince 2009 23:25 )

Myslím si, že měla více štěstí než rozumu...

ptac ( 27. prosince 2009 18:30 )

Gratuluji paní k správnému rozhodnutí.

glumik ( 27. prosince 2009 11:31 )

JESTE, ZE MAME TEN NET jinak by nas tu ti "chudacci" co maji domy za 5 a vice milionu uplne "vysali" je rada pro vas pi. malaskova: VERTE SVYM DETEM A JEJICH INTUICI=VZDY 100%

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání