Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Když zločinci z Havlovy amnestie vraždí: Mezi obětmi byly ženy i miminko

  • Autor: dce,ČTK - 
    27. 11. 2016
    05:40

    Prezident Václav Havel je pro Česko i dnes ikonou. „Černým puntíkem“ v jeho pověsti ale stále zůstává lednová amnestie v roce 1990. Z 31 000 tehdejších věznů jich bylo propuštěno 23 000. Amnestie se vztahovala pouze na lidi odsouzené na méně než tři roky, pachatelům násilných trestných činů byl však z trestu odpuštěn rok, čímž došlo i na propuštění násilníků a vrahů. Havel k amnestii přistoupil, protože normalizační odsouzení, které „zabásnutí“ za odpor režimu byli kriminalizováni za běžné zločiny - těžko se pak dalo odlišovat skutečné lumpy od těch, které se jen znelíbili vedení státu. Na svobodu se nakonec dostalo několik zločinců, kteří spáchali ty nejhorší zločiny. „Znalci říkají, že ta amnestie byla smysluplná. Samozřejmě, že v té pohnuté době vznikl bezpočet rozmanitých bludů – například, že kriminalita vinou této amnestie rapidně stoupla,“ prohlásil tehdy sám Havel.

  • 1.Jaroslav Oplíštil

    Asi nejznámějším případem, když amenstovaný násilník znovu útočil, je kauza Jaroslava Oplíštila. Šlo o trestaného pedofila, který opustil 1. ledna 1990 brány věznice právě díky Havlově amnestii. Protože se noví zaměstnavatelé neměli právo ptát po trestní minulosti zájemců, získal Oplíštil místo sanitáře na Bulovce. Navíc na dětské interně...

    30. dubna si z oddělení odnesl teprve sedmiměsíční Barborku. Odnesl si ji na ubytovnu, kde ji znásilnil. Kvůli těžkým poraněním začalo děvčátko plakat, tak ji Oplíštil rukou zakryl ústa. Miminko udusil. Policisté Oplíštila navštívili hned ráno. Zapíral jen chvíli.

    Rodiče mrtvého děvčátka tehdy přijal i prezident Havel. Prý plakal, když mu vyčítali, že nebýt jeho amnestie, seděl by ten grázl ještě čtyři roky v kriminálu a jejich dceruška mohla žít.“

    Od soudu dostal Oplíštil 25 let, loni vězení opustil a skončil v Psychiatrické léčebně v Kosmonosech.

    Na této ubytovně Oplíštil znásilnil a zavraždil sedmiměsíční miminko. Na této ubytovně Oplíštil znásilnil a zavraždil sedmiměsíční miminko. | Martin Pekárek

  • 2.Jaroslav Gančarčík

    Díky amnestii se v lednu 1990 dostal z vězení i Jaroslav Gančarčík. Desekrát trestaný zločinec hned na konci dubna plánoval další zločin. Chtěl vykrást rodinný dům v Klučově. Jenže ho vyrušily jeho obyvatelky - Ivanka Kudláčková a její dvě dcery, dvaadvacetiletá Ivana a osmnáctiletá Miroslava. Gančarčík všechny tři zabil a nejmladší ženu navíc znásilnil. 

    Jenže spravedlnosti unikal 14 let. Policie sice měla vzorky spermatu, a tedy i DNA profil pachatele, neměli je ale s čím porovnat. Až v roce 2005, kdy byl Gančarčík vyšetřován kvůli podezření ze znásilnění několika žen v Brně, byly vzorky porovnány a světe div se! Shodovaly se.

    Gančarčík dostal za tři vraždy směšných 16 let. Byl totiž už odsouzen za 4 znásilnění a souhrnný trest podle zákona nemohl překračovat 25 let, které nakonec stráví ve vězení.

    Jaroslav Gančarčík Jaroslav Gančarčík | archiv Blesku

  • 3.Jozef Slovák

    Jozef Slovák zabil mladou Jugoslávku v roce 1978, kterou vylákal z vlaku do lesa, kde se ji pokusil znásilnit. V roce 1982 byl odsouzen na 15 let do vězení. Havlova amnestie ho ale vypustila na svobodu už v roce 1990. Jeho vražedné choutky na sebe nenechaly dlouho čekat.

    Teprve 16letou Moniku zabil už začátkem července na Konopišti. Omámil jí plynovou pistolí s neuroparalytickým střelivem a ubil ji holí. O 17 dní později zabil ránou loktem do krku další dívku v Bratislavě.

    V říjnu byl zatčen za nedovolené ozbrojování. Z vězení ho propustili v červnu 1991, po 12 dnech opět vraždil. Dívku z Bratislavy pod záminkou odvezl do lesa, kde ji zabil několika údery do krku. Čtvrtou obeť zabil též v Bratislavě. Sotva plnoletou dívku napadl klackem a uškrtil ji páskem. 

    Těla všech obětí ukrýval pod větvemi či je částečně zahrabával. Policie ho dopadla dva dny po poslední vraždě. Slovák se doznal a od soudu vyfasoval doživotí.

    Jozef Slovák Jozef Slovák | archiv Blesku

  • 4.Antonín Marčík

    Za násilné trestné delikty byl před revolucí odsouzen i Antonín Marčík. Díky Havlově amnestii se dostal z vězení po 4 z 5 let, na které byl odsouzen. 31. prosince 1990 si na oslavách v kulturním domě ve Frýdku-Místku vyhlédl mladou Blanku. Tu policie druhého dne našla zohavenou a polonahou v místní škole.

    Byla brutálně zbitá, vrah ji i kopal. Zemřela na udušení po vdechnutí krve. Patolog jí našel ve značně zdevastované pochvě čepičku od ohořelé petardy. Díky tomu byli policisté schopni vystopovat vraha. Svědci z oslav Nového roku si totiž vzpomněli, že podobné petardy tam odpaloval právě Marčík, který se před půlnocí se zavražděnou i bavil.

    K činu se doznal, s Blankou se prý pohádal a napadl ji. Petardu jí zasunul do pochvy a odpálil jen pár minut po půlnoci. Soud ho poslal do vězení na 15 let.

    Zohavené tělo oběti Antonína Marčíka Zohavené tělo oběti Antonína Marčíka | archiv Blesku

  • 5.Roman Kučerovský

    Na svobodu se díky amnestii dostal i Roman Kučerovský. Ten v dubnu 1984 zavraždil v bytě svou přítelkyni. Tělo rozřezal a pokusil se ho spálit v kamnech. Některé části odnesl v kufru k řece Svratce a hodil je do vody. Tu největší část těla si odnesl domů. Soud ho za jeho čin poslal do vězení na 24 let. Podle tisku byl muž na základě amnestie v roce 1990 propuštěn. Odseděl si tedy sotva šest let ze svého trestu!

    Roman Kučerovský Roman Kučerovský | archiv Blesku

hejpockej ( 5. ledna 2017 06:14 )

 pravda vysla najevo

hejpockej ( 5. ledna 2017 06:12 )

 prostackove jako "rego" zijou v pohadce, kdyz pevne veri tomu ze jen komunista vidi pravdu o Havlovi. Ovsem Havlem pohrdaji predevsim demokrati, republikani a liberalove, a to celosvetove.

hejpockej ( 5. ledna 2017 06:09 )

 v ty dobe co Havel vladaril jsem pracoval v zahranici; lide se tam divili, co to mame za magora a saska presidenta, a ja se za nej stydel, ze jsem se ani nechtel priznat, ze jsem taky z Cech. Proste ostuda.

hejpockej ( 5. ledna 2017 05:49 )

Havel nepovesil komunisty, protoze s nima tahl za jeden provaz,aj v kriminale byl protezovanej, vsechno bylo s komousema naplanovany, proto se stal presidentem.

hejpockej ( 5. ledna 2017 05:37 )

  Havel byl nejvetsi magor v nasich dejinach, neprinesl narodu nic nez zlo, nestesti a chaos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání