První domovní prohlídka se konala v pondělí 29. září 2014 v jedné obci na Strakonicku. Kriminalisté v jednom tamním domě nalezli řadu věcí, které na místě zajistili s podezřením na jejich spojitost s výrobou drog. Jednalo se o různé chemické látky či zkumavky. Vše bylo zasláno na chemickou expertízu, na jejíž výsledky v současné době kriminalisté čekají. V souvislosti s tímto případem podezřívají kriminalisté dva muže – občana České republiky (nar. 1971) a cizince (nar. 1982) z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

K dalším dvěma domovním prohlídkám došlo hned den poté v jiné obci na Strakonicku. Prohlídky se uskutečnily ve dvou domech. V jednom případě provedli vstup do objektu a zadržení podezřelého muže policisté Zásahové jednotky krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Kriminalisté měli podezření, že je muž (nar. 1981) ozbrojen. Jejich domněnka se následně potvrdila při prohlídce domu, kdy nalezli střelnou zbraň, která bude podrobena balistické expertíze. Kromě zbraně kriminalisté objevili nejrůznější zařízení sloužící pravděpodobně k výrobě drogy pervitin a také skrytý otvor vedoucí do velmi dobře ukryté pěstírny konopí.

Všechny zajištěné věci byly zaslány na chemickou expertízu, na jejíž výsledky kriminalisté čekají. V druhém domě zadrželi kriminalisté dalšího podezřelého muže (nar. 1985). Muži jsou podezřelí z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, starší z mužů pak ještě z nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku.

Kriminalisté na obou případech nadále intenzivně pracují, prozatím nebyl nikdo obviněn.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR