Výsledkem akce, která odstartovala tuto středu, jsou kromě zachráněných finančních prostředků daňových poplatníků i 4 obviněné osoby z pokusu k trestnému činu zkrácení daně poplatku a podobné povinné platby. Mezi obviněnými osobami mělo dojít k dohodě o vytvoření fiktivního obchodního řetězce. Snahou obviněných mělo být získání finančního prospěchu ve formě neoprávněně vyplaceného nadměrného odpočtu DPH. V rámci tohoto fiktivního řetězce mělo docházet k vystavování podvodných faktur, předávacích protokolů, příjmových dokladů a dalších dokumentů.

Pracovníkům daňové Kobry se podařilo zjistit, že předmětem plnění na fakturách mělo být zboží (tzv. “nanodisk“), které vůbec v uvedené formě neexistuje a je teprve ve fázi výzkumu. Na základě těchto fiktivních dokladů, které měly deklarovat dodání uvedeného zboží v hodnotě přesahující 1 miliardu korun na Kypr, měly osoby žádat vrácení částky 270 milionů korun ze státního rozpočtu. Po získání a vyhodnocení těchto informací provedli ve středu ráno policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality akci s krycím názvem ELIS, při které zadrželi 6 osob, mezi nimi i pracovníka finančního úřadu. Ten zatím nebyl obviněn a kriminalisté jeho účast na případu dále prověřují. V rámci realizace došlo k provedení 7 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých byly zajištěny doklady související s trestnou činností a nosiče elektronických dat.

Obviněným v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na 10 let. Na hlavního organizátora této trestné činnosti byl včera podán státním zástupcem Městského státního zastupitelství v Praze návrh na vzetí do vazby. Díky tomu, že existuje efektivní spolupráce a koordinace aktivit mezi finanční správou, policií a celní správou, nedošlo k vyplacení takto vysoké sumy finančních prostředků.

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej ÚOKFK SKPV VIDEO: PČR