Dne 16. února 2014 okolo 01:00 hodiny ranní prováděla hlídka obvodního oddělení policie Stod výkon služby v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřené na alkohol, kdy na kontrolním stanovišti v obci Chotěšov zaznamenala přijíždějící vozidlo tovární značky BMW, které projíždělo obcí ve směru na obec Plzeň.

Policisté chtěli provést kontrolu vozu a jeho posádky, přičemž řidič na pokyn k zastavení nereagoval, zvýšil rychlost a pokračoval směrem na obec Zbůch. Hlídka se proto vydala pronásledovat uvedené vozidlo, které několikrát bezdůvodně pro brzdilo služební vozidlo. Při příjezdu jedné z obcí vozidlo BMW zastavilo u domu na štěrkovém místě mimo komunikaci. Hlídka se služebním vozidlem zastavila v těsné blízkosti vozidla BMW. Policisté následně vyzvali osoby ve vozidle, aby vystoupili z vozidla, jinak použijí střelné zbraně.

V tu chvíli začalo pronásledované vozidlo prudce couvat směrem na jednoho z policistů. Hlídka následně použila varovné výstřely a ve chvíli, kdy vozidlo začalo najíždět i na druhého z policistů, požila střelbu zbraní na pneumatiky vozidla. Vozidlo z místa střelby následně ujelo a téhož dne okolo 03:00 hodin bylo nalezeno v Plzni pomocí vrtulníku, který byl do akce zapojen.

Policisté v současné době intenzivně pátrají po osobách nacházejících se ve vozidle. Řidič vozidla se dopustil trestného činu násilí proti orgánu veřejné moci, tím že užil násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci orgánu veřejné moci, za což mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

nprap. Ing. Jan Koželuh tiskový mluvčí PČR