Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Utajený zdroj Blesku tvrdí: Po Janouškovi jdou Američané!

Autor: pol, mokk - 
14. června 2013
05:40

Zhroucený premiér Nečas, jeho nic netušící spolupracovníci, mlčící policie! Razie proti politické mafii se kriminálce vcelku podařilo udržet v tajnosti. Tedy až na pár nejdůležitějších lidí – na kmotry! Zatímco všude po Česku probíhalo zatýkání, oni už byli v zahraničí! A platí to i pro muže, kvůli kterému se akce rozběhla – pro Romana Janouška (43).

Zatvrzelé mlčení policejních bossů, které ve čtvrtek rozčílilo i šéfku Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), vyvolalo vlnu spekulací o tom, jaké je skutečné pozadí razie. Blesk získal svědectví muže, který se v policejních kruzích pohybuje už delší dobu, a okolnosti posledních hodin zná. O co tedy ve skutečnosti podle něj jde?

1. Hlavní cíl - odposlech Janouška

Hlavním cílem kriminalistů byl od začátku Janoušek. S českou policií spolupracovali profesionálové z USA, kteří prošetřovali jeho podezřelé obchodní aktivity a praktiky na karibských ostrovech Turks a Caicos. Tam probíhá proces kvůli velké korupci. Američani prý Čechům dodali nejmodernější odposlechová zařízení, která byla dlouhé měsíce (hovoří se až o 1,5 roku) instalována v Janouškově telefonu a dokonce i v jeho luxusní vile.

Lobbista tušil, že je sledován. Proto prý cíleně pouštěl informace poškozující jeho konkurenty. Díky tomu se policie mohla dostat i na stopu čachrům s evropskými penězi v hřebčíně v Kladrubech, kde před pár týdny provedla razii a obvinila osm osob.

2. Vedlejší cíl - Odposlech u Rittiga

Stejně jako u Janouška byly nejmodernější odposlechy instalovány i u lobbisty Ivo Rittiga. Konkrétně v jeho sídlech a domě na Vinohradech. Janoušek s Rittigem se údajně nemají příliš v lásce, ale na některých projektech se jejich zájmy střetávaly.

3. Co štěnice prokázaly

Především úzkou vazbu Janouška na Janu Nagyovou, která má obrovský vliv na premiéra Nečase. Policie ji podezřívá, že byla s lobbistou téměř v každodenním kontaktu prostřednictvím mobilu. Podle dalších informací si Nagyová volala i s Rittigem.

Štěnice odhalily i další věci:

● Náznaky o zmanipulovaných zakázkách v Praze, například na dodávku vybavení pro IKEM. Policie proto včera zasahovala i na Mělnicku ve firmě Kardio Port, která zakázku získala. Kardio Port má vazbu na Janouškovo sídlo v Praze.

● Napojení lobbistů na ministerstvo obrany, kde se hrálo o obří, stamilionovou zakázku. Zadržený Ondrej Páleník má vazbu na významného zbrojaře, který je s lobbisty propojen.

● Vazby na další kmotry, například pražského Tomáše Hrdličku nebo Pavla Dlouhého z Hluboké nad Vltavou.

● Vliv lobbistů na Lesy ČR, které jim daly výhodné zakázky.

● Údajný vliv lobbistů na rozhodování o tom, že rebelové (Tluchoř a Fuksa byli včera zadrženi policií) dostanou výhodné trafiky ve spřízněných firmách výměnou za to, že Nečasova vláda přežije krizi. A je toho mnohem více.

4. Co se rozjelo pak

Razie byla původně plánována až na prázdniny či podzim. Když však kriminalisté zjistili, že Janoušek se chystá opustit Česko, rozjeli akci předčasně. Cílem bylo nejen získat dostatek dalších důkazů, ale i zabránit tomu, aby lobbisté zmizeli.

Janoušek byl ve středu večer prokazatelně ve své luxusní vile v Praze. Viděli ho tam očití svědci Blesku. Jen pár hodin předtím, než razie začala, však podle našeho zdroje stačil vlastním letadlem odletět do chorvatského Zadaru, kde má vilu. Američané to považují za obrovskou chybu. V Chorvatsku se údajně zdržuje i kmotr Hrdlička, lobbista Rittig zase ve svém letadle Nextant 400XT za zhruba 100 milionů korun odletěl do Monaka, kde přebývá. Podle posledních zpráv navíc někteří kmotři míří do zemí, z nichž není pro českou justici tak jednoduché je dostat.

5. Co bude dál?

Zdroj Blesku nepředpokládá, že by Američané nechali Janouška běžet. Lobbista podle něj nemůže jen tak opustit tzv. schengenský prostor (převážně země Evropské unie), protože jinak bude zřejmě zadržen. Řešením je pro něj jen útěk do těch zemí, z nichž zločince nedokážou dostat ani Spojené státy.

blackpetr ( 14. června 2013 10:59 )

Odposlouchávat důvodně podezřelé v konkrétních trestních kauzách (pokud je to dovoleno zákonem nebo soudcem) je snad v pořádku. Nebo nám chceš namluvit že jsi v podobné pozici jako kmotři a bojíš se o svou pr*del ? Problém USA je, že odposlouchávají všechny a vždy, zneužitím internetunetu i mimo jejich území. Zpravodajské agentury ameriky je potřeba dát do mezí.

kdoasi ( 14. června 2013 09:26 )

Ať si ho klidně vezmou

lennne ( 14. června 2013 09:15 )

Jestli je to co pisou pravda, kdyby se Janousek neroztahoval s cachrama mimo CR tak by si v klidku kradl dal, jak vadi amikum jde se do akce. ...proto se nezatyka ve vsech politickych stranach, ale jen v ODS. Doufam, ze ten podvratak napraska vsechny.

joudajoudovy ( 14. června 2013 08:42 )

chudinka postizena... stredovek na tuto nenazranou kreaturu!!! sekani rukou zlodejum, melo svuj ucel....

123automobil ( 14. června 2013 08:02 )

Zobrazit celou diskusi