Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Při generálce státních maturit neuspěla třetina studentů

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: INT, mivr - 
31. října 2010
15:05

Kolem státních maturit už se nadělalo mnoho povyku. Někdo je pro ně, někdo proti nim. A odpůrce teď v názorech na novou formu maturit určitě utvrdil i fakt, že třetina studentů neprošla říjnovou generálkou nové státní maturity. Nároky zkoušky se ale přesto zmírňovat nebudou. Alespoň tak se vyjádřil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Statistiku mírně zkreslilo i šest set mladých odvážlivců, kteří na protest proti nové podobě zkoušky z dospělosti odevzdali test nevyplněný.

Dobeš novému systému fandí

Dobeš podle svých slov věří, že se studenti na opravdovou zkoušku, která je čeká na jaře příštího roku, pilně naučí a neuspěje u ní tak „pouhá“ pětina maturujících. Podle něj je mohl říjnový neúspěch motivovat k řádnější přípravě. Také si myslí, že studentům pomůže „svatý týden“. Je pravda, že spousta dětí na to spoléhá…

"Taková procenta jsem nečekal," připustil nicméně zklamaný ministr Dobeš. Že by ale pan ministr řekl, že je to „možná“ přehnané a že by se měla při nových státních maturitách trochu snížit laťka? Ne! Ministr Dobeš je asi optimista. Podle něj totiž na jaře 2011 neprojde „pouze“ pětina středoškoláků.

"Léčit české školství musíme měřením kvality v uzlových bodech a tato státní maturita je prvním krokem," řekl Dobeš. Potvrdil tak, že bude ve vládě i nadále prosazovat spuštění jednotné maturity v příštím roce.

Žalostné výsledky

Výsledek generálky je přitom opravdu smutný a zarážející. Jednodušší verzi zkoušky neudělalo 33 procent z 95 tisíc středoškoláků, kteří ji absolvovali. Zkouškou z češtiny neprošlo celých 22 procent školáků, z angličtiny 34 procent a z němčiny dokonce 40 procent. A lehčí zkouška z matematiky? Tak ta byla nad možnosti a schopnosti skoro poloviny studentů, neudělalo ji 48 procent zkoušených! Kompletní výsledky uveřejní ministerstvo školství v pondělí.

Podle očekávání byly výrazně úspěšnější studenti gymnázií než žáci středních odborných škol a učilišť s maturitou. Veřejné školy dopadly lépe než církevní a soukromé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anelam ( 2. listopadu 2010 12:18 )

Jsi jednička,málo kdo se na diskuzích omluví

anelam ( 2. listopadu 2010 10:35 )

Myslím,že ne jen v tvojí

anelam ( 2. listopadu 2010 10:29 )

Nemůžu než s tebou souhlasit Jsi milo chytrá holka-hned bych tě brala za dceru A mluvíš(píšeš)mně z duše-

gevi ( 1. listopadu 2010 21:30 )

alespoň orientačně situaci ve školství, pak ví, že je nebetyčný rozdíl mezi gymnázii a takovými SOŠ při SOU nebo maturanty na dvouletných nástavbách při SOU. Buď chceme, aby u nás mělo osmdesát pět procent lidí maturitu, nebo chceme, aby maturita měla určitou nezanedbatelnou váhu. To musí rozhodnout politici.

milo ( 1. listopadu 2010 14:24 )

Huhule: takových, kteří si to myslí je bohužel velmi hodně. A pak máme pány Ing. kteří nerozumnějí velmi jednoduché tabulce, kterou by pochopilo i pětileté dítě, jezdí si v autech za miliony s autometem, ale rozdávají rady těm co řídí manuály, nejsou schopní si poradit s vestavěnou GPS 53 tisíc a proto volají sekretářkám do kanceláře aby jim to našli na internetu. Já jsem vyučená kosmetička a pracuji jako asistentka v jedné společnosti už skoro třetím rokem. Na to aby člověk dokázal vykonávat tuto práci, nemusí mít ani maturitu ani vysokoškolské vzdělání, ale pouze selský rozum a nervy to s těma indžama vydržet ( za to by měli asistentky vyhlašovat svatými ). Chápu už co jsem tím chtěl říct, ale první dojem na mě váš příspěvek udělal takový, že vyučenými lidmi pohrdáte. Tudíž se omlouvám za toto faux pas

Zobrazit celou diskusi