Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exministr si postavil dům z milionů z náhrad!

Exministr Libor Ambrozek
Exministr Libor Ambrozek  (Autor: ČTK)
Autor: dri, šimk - 
26. srpna 2010
13:50

Bývalý lidovecký ministr Libor Ambrozek se přiznal, že část peněz na stavbu svého nového domu ušetřil z poslaneckých náhrad. Ty však mohou být použity pouze na dopravu, ubytování nebo ošacení.

Lidovecký exministr Libor Ambrozek se již pomalu připravuje na možné křeslo vicehejtmana Jihomoravského kraje, jeho věrohodnost dostává ale vážné trhliny. Ve čtvrtek se totiž přiznal MF Dnes, že v posledních letech zneužil část poslaneckých náhrad, kterou využil na stavbu rodinného domku v Kyjově.

Ten postavil bez využití hypotéky, celkově za částku 10 milionů korun. Stavbu přiznal v majetkovém přiznání, které odevzdávají končící poslanci. S pravdou musel ven nejspíš poté, co se redaktoři Hospodářských novin nemohli dopočítat, kde dokázal ušetřit bezmála tři a půl milionu korun. Aby je totiž naspořil z platu, musel by z něj měsíčně odkládat 63 tisíc po dobu pěti let. Tato částka však odpovídá téměř celému poslancovu bývalému čistému měsíčnímu platu. Z čeho pak mohl uspořit takové peníze? Navíc, když si mezi tím koupil chatu, sponzoroval svou stranu a pobyl tři týdny na Antarktidě?

Stavbu jsme financovali z úspor...

"My jsme měli byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena ze svých podnikatelských aktivit měla dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádání dědictví po dědovi a zbytek byly úspory," řekl Hospodářským novinám Ambrozek a dodal, že další půl milionu zdědil.

Poslanecké náhrady táhnou

Ambrozek není první, kdo se přiznal ke zneužívání poslaneckých náhrad. Loni se k témuž přiznal i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poté, co se spekulovalo o původu peněz, za které si v Praze koupil byt.

carr ( 27. srpna 2010 18:13 )

konečně TO někdo pochopil, volby nejsou o práci pro stát či většinu, volby jsou poukázkou do ráje pro pár vyvolených. Občan-ta lůza, je potřebný pouze pro hlas a daň, jinak je jen pro smích. 100 bodů za reakci.

sakra ( 27. srpna 2010 11:01 )

Samozřejmě to dělají všichni "politici". Tímto konáním vlastně kradou a hlavně mlaskají!!!

milo ( 27. srpna 2010 08:35 )

myslím, že všichni politici až na pár vyjímek mají stejně přesvědčení jako Paris Hilton, která pravila: "nevěděla jsem že lidé musí kvůli penězům pracovat"...většina politiků ani neví co to je práce, a ať se mi nikdo nesnaží namluvit že oni pracují. Vysílání z jejich sněmoven mě vždycky znechutí. 80% z nich si čte, esemeskuje, volá nebo čmrdliká na notebooku, 19,9% z nich chrápe nebo vůbec nejsou přítomni, a 0,1% ( což je většinou jeden jediný člověk u mikrofonu, tkerý tam zrovna něco zvrací ) pracuje...a když ostatní slyší "hlasujeme" tak něco zmáčkou, ani neví co a pro co hlasovali....a tak to u nás chodí....Kocourkov hadr....tahle fraška jménem Česká republika mě fakt přestává bavit, není divu že mladí zdrhají za hranice, všude je líp než tady

milo ( 27. srpna 2010 08:31 )

tak tak....nechápu proč lidé ještě věří jejich předvolebním slibům....je to pořád ta stejná snůžka s.r.a.č.e.k. a lží jako každé 4 roky....slibujeme slibujeme, ale plnit nebudeme, jen se chceme dostat do parlamentu abychom vás mohli okrádat a sami si mohli přijít na velký prachy....já nikdy nevolila a nikdy volit takový voly nebudu....to už bych se pak mohla jít rovnou oběsit s pocitem, že jsem zavinila krach republiky, když jsem jim dala svůj hlas...to ať maj na svědomí ty s.v.i.n.ě. politický, když už v tom mají tak dlouholetou praxi, a viditelně se jen zlepšují...

milo ( 27. srpna 2010 08:27 )

já bych seděla v první řadě

Zobrazit celou diskusi