Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tato jedovatá potvora přijela na banánech!

Jen mrtvého pavouka si je možno vzít bez nebezpečí do ruky
Jen mrtvého pavouka si je možno vzít bez nebezpečí do ruky  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: Jaroslav Krčál, jos - 
12. srpna 2010
16:05

Pavouka, který podle veterináře patří k velmi jedovatým, se podařilo chytit v jednom ze supermarketů v Pardubicích. Zákazník ho pohotově lapil mezi banány do sklenice.

„Na místo byli přivoláni i strážníci. Pavouk byl již ve sklenici, jen ho převezli na veterinární kliniku,“ potvrdil nález pavouka Pavel Čejka z městské policie. „Určil jsem ho jako jihoamerického pavouka Loxosceles," řekl Blesku odborník.

Pavouk při kousnutí vypustí do rány vysoce nebezpečný jed, který okamžitě způsobuje nekrózu a rozklad tkáně,“ popsal účinek jedu pavouka veterinární lékař Štěpán Vencl.

Každá krabice banánů se zkontrolovat nedá...

Mohl by to podle něho být i podobný, méně jedovatý pavouk z čeledi Sparassidae. Ale ten se vyskytuje ve středomoří. A banány, ve kterých se ukrýval, byly dovezeny z Jižní Ameriky, kde žije Loxosceles.

„Vzhledem k množství zboží nemůžeme kontrolovat do detailu každou bednu. Děláme pouze namátkové kontroly. Upozornili jsme naše dodavatele, aby zpřísnili kontroly,“ vyjádřili se zástupci supermarketu.

Zápřednice jedovatá...

…co dělat, když vás kousne? Navštívit lékaře. Kousnutí by neměli podceňovat hlavně děti, lidé s oslabeným imunitním systémem a alergici. Těm hrozí i kolaps! Protijed není, pomáhají antialergeny.

…jak se jí bránit? Těžko. Jde o malého pavouka, kterého si můžete přinést domů třeba z louky či zahrady. Chemické postřiky na něj neplatí. Jedinou útěchou je, že člověka kousne, jen když se cítí sám ohrožen.

Shelby16 ( 13. srpna 2010 05:53 )

Pavoučci, sami od sebe nikoho bezdůvodně nenapadají. Ale tohohle exota bych v bytě nechtěla teda mít, usnula bych a kdyby mi vlezl do pusy a kousnul mě, tak by ze mě byl zombík !

martina31 ( 13. srpna 2010 05:39 )

Když je chci koupit dětem, pošlu manžela.O tomhle jsem četla už po několikáté.Já jako silný arachnofobik bych tenhle pohled (ne-li kousnutí ) nemusela přežít

hackersystem ( 12. srpna 2010 22:38 )

Jednoduse Brown Recluse, neboli pavouk houslista ci poustevnik.

Zobrazit celou diskusi