Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče mohou bez trestu odmítnout povinné očkování

Rodiče mohou bez trestu odmítnout povinné očkování
Rodiče mohou bez trestu odmítnout povinné očkování  (Autor: scom)
Autor: hto, ČTK - 
30. července 2010
19:35

Stát již nesmí trestat rodiče, kteří odmítnou povinnou vakcínu pro dítě, pokutovat. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu stát nemá na trestání právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví.

Páteční Lidové noviny zveřejnily příběh rodiny Čechových z Kroměřížska, jejichž děti nemohou chodit do školky, protože nejsou očkované. Rodiče se bránili proti pokutám od hygienické stanice za to, že odmítli vakcíny pro své děti. Případ Čechových se teď vrací Městskému soudu v Praze, který je pro své další rozhodnutí názorem Nejvyššího správního soudu  vázán.

Rozhodnutí soudců vysvětluje, že stát nemá na trest právo, protože povinnost očkovat určuje podrobně pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví. A to je dle soudců málo na to, aby stát za její porušení mohl trestat.

Co s tím?

Ministerstvo zdravotnictví tak bude muset vymyslet, jak si s pravidly dále poradí, protože vyhláška se využivala právě proto, že má na rozdíl od zákona několik výhod - její změna je poměrně snadná a rychlá. Zákon naopak musí projít legislativním procesem.

Rodiče tedy doposud platili tisícové pokuty zbytečně, protože byly defakto nezákonné.

babcaa ( 1. srpna 2010 02:30 )

Máte pravdu. Pan Jiří se skutečně nejmenuje Lahoda. Vzhledem k tomu, že jsem s ním byla v přímém kontaktu, znám jeho skutečné jméno, ale nepovažuji se za někoho, kdo by měl právo zde jeho jméno prozradit. Také jsem u něho viděla dva diplomy, dokládající jeho lékařské vzdělání. Bohužel o jeho vzdělání v oblasti práva o kterém se zde myslím že bjutifl zmínila, žádnou povědomost nemám. Ale mohu dosvědčit, že je pan Jiří slušný člověk s velmi dobrým přístupem k lidem, kteří potřebují jeho pomoc.

anasyi ( 1. srpna 2010 01:06 )

dsman

anasyi ( 1. srpna 2010 01:03 )

mily dsmane,ja vim,vehementne se zastavte sovy,me i pouze zarazi jedna vec,ze nase dama sova,neni schopna ani sdelit,jakym oborem se zabyva,ze ktereho uvadi sve odhady.Ja jsem k ni prispupovala jak jeji treba kolega,ktereho zajimaji jeji poznatky.Jinak,je i zajimave,ze na misto sovy,jste nastoupil Vy,jako jeji obhajce.Kazdy z nas je jiny,ma jine poznatky atd.,ale v tomto pripade se sova neukazala ani jako profesional ze sveho oboru,sice nam neznameho.Jeji prispevky jsem cetla,ale pro me jsou slabe,neprofesni.A jinak,jako neprofesni se i ukazala,ze nas odkazovala na interent,kde si muzeme vse dohledat.Osobne si myslim,ze pro sovu by bylo i dobre,aby nevedla verejne debaty primo s lidmi,protoze nikdy nevi,na co se ji kdo zepta,a ona ho odkaze na internet?Tady na diskuzi je anonymni,primo pred lidmi,by to byl pro ni pruser.Ale jinak,ja ji neodsuzuji,ona bojuje sama za sebe,ja taky.Pokud ona by z tech 236 pripadu pomohla 80 detem ma u me

anasyi ( 1. srpna 2010 00:52 )

dsman,pokud se maji delat nejake zavery,zaver by mel byt na zaklade jistoty a ne nejakeho odhadu,pravdepodobnosti,ze?O to mi u sovy slo,ale sova zmizela,prestala komunikovat a presne mi pripada jeji jednani,jako jednani jedne soudni znalkyne,ktera se mela pred soudem zodpovidat,z jakou jistotou vypracovala znalecky posudek,kdyz ona znalecky posudek vypracovala pouze na zaklade sveho odhadu.Bohuzel,i tohle se stava.No ni,asi jsem profesne deformovana

ales1 ( 1. srpna 2010 00:48 )

Henryk je taky čech jako poleno. Takže to máme dvě polena, zřejmě identická, nebo ten váš Jirka kecá a vystudoval maximálně základku. Zkuste si nejdřív najít, kdo má v Čr takovou sérii doktorátů, jediný člověk. Lahola. Parádní pošuk.

Zobrazit celou diskusi