Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Podvody v potravinách: Čokoláda bez kakaa!

Autor: jip, mia, tav, vyr - 
2. března 2010
05:15

Sladkosti… To, že nejsou zrovna zdravé, víme všichni, ale občas zhřešit a dopřát si trochu cukru, tělo potřebuje. Když už neodoláte a koupíte nějaký ten sladký ovocný nápoj, čekáte, že v něm bude ovoce. Chyba. A čekat ve šlehačce smetanu? Další bláhovost!

Pro naše babičky to možná zní jako science-fiction, ale všechno se dá uměle nahradit. Aditiva neboli přídatné látky totiž výrobcům šetří peníze. Sladidla jsou mnohosetkrát sladší a levnější než cukr, takže se je výrobci snaží dávat všude, kam to jen jde.

„A víte, proč je sladidel potravině většinou víc než jedno? Sladidla mají totiž sama o sobě velmi nepříjemnou pachuť, což se vyřeší právě jejich hromadným použitím. Pro tělo je pak ale náročnější, když musí odbourávat tři různé látky místo jedné,“ říká odborník na potraviny Vít Syrový.

Čokoláda bez kakaa?

Kakaová pochoutka není čokoláda! Pravá čokoláda má totiž nařízená procenta kakaa, které pochoutky nesplňují. Pro mnoho druhů potravin, nejen pro čokoládu, existují levnější náhražky. Jejich prodej je ale legální, pouze pokud jsou řádně označeny a můžete se dozvědět, že jde o náhražku. Ve většině případů je výrobci označují správně, chyby se dopustí až prodejce, který je nabízí klamavým způsobem.

Například: kakaová pochoutka je na regálovém štítku označena jako čokoláda, šumivé nápoje nejsou prodávány odděleně od šumivých vín a jahodová marmeláda, která je převážně z jablek, stojí mezi pravými džemy.

Pozor na slazené nápoje

Levné kolové nápoje obsahují obrovské množství cukru, energetické nápoje zase kofein a sladidla nevhodná pro děti. Ani nápoje, které si rovnou říkají nápisem »dětská cola« o malé zákazníky nemusí vyhovovat. Kofein sice neobsahují, ale jsou plné sladidel a barviv.

10 potravin, u kterých se vyplatí přečíst etiketu

doctors ( 13. března 2010 22:22 )

Uz nejaky cas ziju v Anglii a az zde jsem si uvedomila, jaky s prominutim hnus nabizeji v Ceskych obchodech a mi to kupujeme! A neni to zadna veda! Tady vetsinu potravin kupujeme od mistnich farmaru a jen obcas zajdeme pro nezbytnosti do jineho obchodu. Ma to hned nekolik vyhod. Podporujeme zamestnanost a obchod v miste, kde zijeme, farmari se staraji i o krajinu a vidim na vlastni oci to, co mi skonci na taliri. Proc to u nas nejde? Finance to vyjde kupodivu i lepe, pac proste nekupujeme cokolady, polotovary, sladke napoje atd, proste veci, ktere si clovek da v supermarketu do kosiku a puvodne je nemel v planu koupit. PROC tohle nejde u nas? Co chybi?

vseznaleksenior ( 2. března 2010 17:22 )

Jak jsem již zveřejnil jinde, tak to čemu na Moravě říkáme mřížový koláč, tav Alpách tomu řákají Linzeraugen /Linecké oči/ Je to levné..Ale mělo by se to jmenovat Gitterkuken.No a ve Sparu mají Linecké cukroinky za 50 Kč...Je to germanismus..

vseznaleksenior ( 2. března 2010 17:17 )

je snad nutné aby v čokoládě bylo víc kakaa??CVo když dostanene z toho kakaa dnu??? Za mého mládá jsme na lékaké fakultě napsali, že špenát je tak zelený že se nedá jíst a novi jsou tak černé, že se nedá spát...Za minuléjo režimu na to byly paragrafy !!

jirka2 ( 2. března 2010 15:50 )

kdyby ty "výrobky" nikdo nekupoval, tak je nebudou vyrábět. Problém vidím v tom, že u pultového prodeje složení výrobku nezjistíte. Kolik lidí si přečetlo složení pochoutkového, pařížského nebo vlašského salátu. Asi hodně málo, protože jinak by si tyto výrobky již dnes nikdo nekoupil. Obdobné to bude u salámů. Nejvíce o výrobku vypovídá cena. Pokud je nízká, nemůže to být z kvalitních surovin, protože by to za tu cenu nedokázal nikdo vyrobit. A pokud se většina lidí bude řídit cenou a ne kvalitou, bude stále převážná část potravin z náhražek.

anka ( 2. března 2010 15:45 )

To jak jime, ma hodne co docineni s nasim zdravim, to jak vypadame a jak se citime.......Ja jsem presla na jednoduchou stravu, zadny curkr, ci vyrobek od kravy ci prasatka......vice mene jim cerstve ryby, salaty, zeleninu, ovoce jen domaci( roustouci jenom u nas)....obcas syr od ovce, hodne lustenin.....mohu vam rici.....ze cloveku staci nemoho jidla za den, citi se skvele, ma spoustu energie, zadne chute......

Zobrazit celou diskusi