Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Natálka (2,5) je konečně doma!

Autor: mach, tch, brum - 
2. prosince 2009
11:42

AKTUALIZUJEME: Malá Natálka (2,5) po osmi měsících konečně opustila nemocnici a s maminkou Annou Sivákovou je doma u táty a třech sester.

Holčička, která byla po žhářském útoku na dům ve Vítkově popálena na 80 % těla a osm měsíců strávila v péči lékařů, konečně viděla svůj nový domov v Budišově nad Budišovkou.

V nově koupeném baráčku ji čekal tatínek a tři starší sestry – Pavlínka (6), Kornélie (9) a Kristýnka (10). „Dneska jsme nešly ani do školy, abychom mohly Natálku přivítat,“ řekla hned ve dveřích Kristýnka. „Děvčata byla od rána v okně a vyhlížela sestřičku a maminku. Moc jsme se těšili,“ dodal tatínek dívek Pavel Kudrik. Natálku doma čekal připravený pokojíček a kupa bonbónů a čokolády.

Siváková vyvezla dceru z nemocničního pavilonu v kočárku ve středu před půl dvanáctou dopoledne. Dítě ještě stále nemůže chodit. Před tím ještě renomovaná zdravotnická firma děvčátku vzala míry. Bude mu totiž šít speciální kombinézu, kterou si bude muset oblékat na tělo, aby se mu nerozjely stehy.

V úterý lékaři dítěti vytáhli poslední stehy. Děvčátko, které po žhářském útoku utrpělo popáleniny na osmdesáti procentech těla, tak po téměř osmi měsících konečně opustilo brány nemocnice.

„Vytáhli jsme Natálce poslední stehy. Na doléčení jí zbývá pouze pět centimetrů kůže,“ informovala primářka popáleninového centra ostravské nemocnice Zdenka Crkvenjaš.

Děvčátko, kterému nahradili 80 procent kůže, sice čekají ještě další rekonstrukční operace, ty ale lékaři naplánovali až na příští rok. „Strašně se těšíme domů. Hlavně Natálka. Už tady má dlouhou chvíli,“ řekla Anna Siváková.

Tatínek holčičky a její tři sestřičky už Natálce v novém domě v Budišově nad Budišovkou připravili pokojíček. Hračky do něj v úterý malé pacientce přivezla manželka premiéra Dana Fischerová. Natálka si okamžitě nejvíc oblíbila plyšového krtečka, kterého po dobu návštěvy paní premiérové nepustila z náruče.

"Ahoj Natálko, jakpak se těšíš domů?" prohodila s Natálkou pár slov Fischerová. Natálka ji ale příliš nevnímala. Z dárečků měla totiž náramnou radost, nemohla se na ně vynadívat. "Podívej, taky jsme ti přinesli tvé oblíbené gumové medvídky," předala Natálce hromadu sladkostí Dana Fischerová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině