Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Byl autor státního znaku ČSFR Skalník udavačem StB?

Jožka Skalník (uprostřed) patří k nejbližším přátelům Václava Havla
 (Autor: ČTK)
Autor: map - 
20. listopadu 2009
05:00

Nejblíž u Václava Havla, jak to šlo, měla v listopadu 1989 komunistická StB svého muže. Téměř v přímém přenosu tak mohla sledovat třeba vznik občanského fóra v Činoherním klubu.

Oním mužem byl malíř a později autor znaku ČR Joska Skalník (61). Napsal to šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček v nové publikaci o vzniku OF.

Sklidil za to bouři. I Havel se podepsal pod petici, která žádá Žáčkovo odvolání. Před zveřejněním si měl vyslechnout Skalníkovo vysvětlení. Že skutečně měla StB v Činoherním klubu svého člověka, potvrdil šéf komunistické tajné služby, generál Alojz Lorenc, před Komisí pro vyšetřování 17. listopadu. Koho ale označil, o tom se nemluvilo.

Skalník totiž patřil k nejbližším spolupracovníkům Havla na Hradě. O jeho spolupráci s StB se později dozvěděl zřejmě další blízký Havlův přítel Jiří Křižan nebo ministr vnitra Jan Ruml. A Skalník se musel z Hradu hned poroučet.

Proč z Hradu odešel, na to Skalník odpověděl týdeníku Reflex: „První důvod byl, že mi utíkala moje práce, zatímco jsem dělal státní znak. Za druhé jsem se objevil na seznamech.“ S Havlem prý o tom otevřeně mluvil, když odcházel. Nevadilo prý mu to. „Já jsem nic špatného neudělal,“ řekl Skalník.

Havel se za Skalníka postavil i teď. Podepsal se pod petici, kterou organizuje aktivista Stanislav Penc, za odstoupení Žáčka. Sám Skalník říká, že je mu to jedno. „I tak jsem si užil dost, pokusil jsem se o sebevraždu v base, zemřela mi tragicky dcera, děti jsem měl na drogách... Já toho mám plný kecky. A teď se budou vytahovat takovýhle věci? Ať každého přešetří a řeknou: jo, tys byl kurva, tys práskal, ale takhle? ...Docházejí mi síly,“ řekl Skalník Reflexu.


Kdo je Jožka Skalník?

Skalník byl před listopadem místopředsedou pronásledované Jazzové sekce. Strávil dokonce několik měsíců ve vězení, kde údajně málem oslepl. Agentem StB byl údajně pod krycím jménem Gogh od roku 1983. Od Gogha dostal už 21. listopadu generál Lorenc na stůl kompletní přepis zprávy popisující vznik OF. Jeho svazek byl ale na začátku prosince 1989 zničen. Patřil k nejbližším spolupracovníkům Václava Havla na Hradě, je autorem návrhu porevolučního státního znaku ČR.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sharp ( 20. listopadu 2009 09:42 )

Ano,nedivím se, že se teď dovídáme takové věci.Vždyť všem těm disidentům a jejich kamarádům nešlo nikdy o blaho národa.Nejvíc mě štve, že takový vlastizrádce jako je Havel si dovolí kritizovat prezidenta Klause, který to od začátku své funkce myslí s námi dobře.Pan prezident Klaus je skutečný odborník-ekonom,důstojně reprezentuje i se svou manželkou naši vlast,narozdíl od svého předchůdce.Havel dokáže dělat akorát tak cizině nastrčenou loutku a psát trapné nudné divadelní hry.

gogo ( 20. listopadu 2009 09:24 )

Celá jeho parta se podílela na podvodu zvaném "Sametová revoluce", na rozbití Československa a na morálním a ekonomickém marasmu jeho trosek nazývaných potupně "Česko" ...

petr11 ( 20. listopadu 2009 05:34 )

K. Kryl také ,když viděl,kdo je na Hradě, co je tam za lidi, odjel umřít do ciziny. Styďte se! Na oslavách chyběla Marta Kubišová. Opět se styďte!!

Zobrazit celou diskusi