Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ubytovna v Chrastavě: Dům hrůzy platí stát

Autor: Ondřej Čermák - 
1. října 2009
05:00

Hrůza, děs a špína. Přesně takto reagují obyvatelé Chrastavy na Liberecku při zmínce o ubytovně zvané Kovák. V domě bydlí několik desítek nepřizpůsobivých a sociálně slabých lidí, kteří se sem sestěhovali z celých severních Čech.

Z těchto nájemníků je nešťastné celé město, jediný spokojený je majitel ubytovny, který si za špinavé kamrlíky bez topení a teplé vody účtuje těžké peníze. A nájemníkům vše většinou proplácí stát.

O Kováku by mohli hodiny vyprávět městští strážníci, státní policie ale například i prodavačky v marketu, který stojí pár metrů od ubytovny. Ten se skoro každodenně stával terčem loupeživých výprav. „Brali zboží po krabicích, především posílali krást děti,“ řekla Blesku jedna z prodavaček. „Jméno vám neřeknu, už mi i vyhrožovali, že mě zabijou,“ pokračovala.

V marketu se kradlo takovým způsobem, že vedení společnosti nechalo obchod zcela přestavět. Namontovalo další bezpečnostní kamery a posílilo ostrahu, situace se pak trochu zklidnila.

Nikdo přesně neví, kolik lidí vlastně v Kováku bydlí. Nyní je to odhadem kolem 90 osob. „Bylo jich tam už ale i 150,“ nechal se slyšet starosta Chrastavy Michael Canov. Mohou tam být i stíhání zločinci na útěku.

Lidé zde bydlí v otřesných hygienických podmínkách. Bez teplé vody, topení, někteří i bez toalet. I tak ale za své příbytky platí nehorázné peníze, které inkasuje pražský podnikatel a majitel ubytovny Radim Urban. Za jednu místnost 5 tisíc, za dva spojené pokojíky 7 tisíc korun. Kde na to nájemníci berou? „Platí to stát. Drtivá většina z nich má trvalý pobyt mimo Chrastavu. Tady by totiž nic nedostali, ale úřady, kde mají trvalé bydliště, jim proplácejí až 100 procent nákladů na bydlení z důvodu takzvaného zvláštního zřetele. Jsou totiž pochopitelně rádi, že takový člověk v jejich městě nežije,“ vysvětloval starosta.

„Pan Urban je tak z takových lidí nadšený. Jim nevadí otřesné podmínky, on zase nemusí nic opravovat a jinak investovat. Odhadem měsíčně zkasíruje 200 tisíc korun,“ dodal starosta Chrastavy. Blesk požádal o vyjádření i podnikatele Urbana. „Na tom není nic špatného. Pan starosta dosud nepochopil, že i tito lidé musí někde bydlet,“ řekl pouze Blesku.

cilas89 ( 1. října 2009 17:26 )

vím o tom dost a je to fakticky moc otřesné jaké tam jsou podmínky bydlím právě v Chrastavě a chodím nakupovat do Penny a kolikrát se ani nemůžu podívat na tu ubytovnu dříve to byla internátní ubytovna i pro zaměstnance Elitexu ve vnitř to bylo krásný dokud to nedostal ten majitel co ho má teď.

apple ( 1. října 2009 10:04 )

jim nevadí špína,oni ji sami vytvářejí.Vyhnat ze země!!!

smrk ( 1. října 2009 09:59 )

To budeš mrkat na drát co ještě budem platit - třeba ten státní dluh, co vyrobila ta vládnoucí verbež, to bude teprve síla - nějaký Kovák proti tomu bude prdlačka !!!!

smrk ( 1. října 2009 09:57 )

Tak si kupte byty někde jinde a nemusíte na ty cig..oše koukat, co jste si v roce 89 vyřvali po náměstích to máte - tak teď nebrečte. Nebo můžete emigrovat do Kanady jako oni !!!!!!!

gotzur ( 1. října 2009 09:52 )

Stát z nás dělá blbce.

Zobrazit celou diskusi