Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nová silnice uleví pražskému »Kulaťáku«

Dejvický »Kulaťák« se výrazně zklidní, auta jedoucí mezi Evropskou a Svatovítskou tu dnes tvoří většinu provozu. Ubude i aut v ulici Generála Píky.
Dejvický »Kulaťák« se výrazně zklidní, auta jedoucí mezi Evropskou a Svatovítskou tu dnes tvoří většinu provozu. Ubude i aut v ulici Generála Píky.  (Autor: Vizualizace: Ateliér VHE)
Autor: Petr Kupec, kol - 
12. května 2009
06:22

Rušný pražský »Kulaťák« v Dejvicích může být za pár let klidným náměstím. Magistrát chce brzy začít stavět silnici, která napojí Evropskou třídu na tunelový komplex Blanka. Řidiči už při cestě od letiště nebudou muset projíždět přes Vítězné náměstí.

Čtyřproudová silnice má částečně vést po tunelu, v němž bude kolejiště rychlodráhy Praha – Kladno. Na Evropskou třídu se napojí u křižovatky s Gymnasijní ulicí a na druhém konci vyústí do Svatovítské ulice. Silnice bude dlouhá 800 metrů. Její podobu má dotvářet pruh zeleně, který plynule naváže na zelený pás Thákurovy ulice.

V obou směrech budou řidičům k dispozici dva pruhy, oddělit je má pás zeleně V obou směrech budou řidičům k dispozici dva pruhy, oddělit je má pás zeleně | Vizualizace: Ateliér VHE


„Nyní běží proces EIA, posuzování vlivu stavby na životní prostředí,“ uvedl Lukáš Kořínek ze společnosti PUDIS, která projekt pro magistrát zpracovává. Celá akce by měla stát téměř 180 milionů korun. Magistrát kvůli silnici počítá s demolicí několika staveb v areálu ministerstva obrany ve Svatovítské ulici.

Obyvatelům okolí ale vadí jiná věc: Silnice jim zhorší ovzduší a padnou kvůli ní desítky stromů. Projekt kvůli tomu počítá s výsadbou nové zeleně, která aspoň zčásti oddělí silnici od sousedních budov.

Letos budou úředníci zpracovávat dokumentaci k územnímu řízení, stavět by se mohlo začít už v příštím roce. První auta se po nové silnici projedou nejdřív v roce 2012.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi