Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf lékařů Kubek brojí proti ženám: Je to šovinista nebo šílenec?

Milan Kubek
Milan Kubek  (Autor: ČTK)
Autor: Františka Čížková - 
2. března 2009
15:24

Prezidentovi České lékařské komory se podařilo nemožné. Svým šokujujícím výrokem, že ženy jsou horší lékařky než muži, sjednotil v jeden šik všechny členky parlamentu, bez ohledu na stranickou příslušnost a světonázor.

Jakoby nebylo dost eskapád středočeského hejtmana Davida Ratha. Teď nastoupil další showman, Lékařské komoře šéfující Milan Kubek, kterému nedá spát, že lékařek je u nás o necelá tři procenta víc než lékařů. A tuto feminizaci považuje za druhou nejdůležitější příčinu krize zdravotnictví, protože podle něj jsou ženy v této profesi mnohem horší než muži. Kubek to podle MF DNES řekl ve zdravotním výboru parlamentu.

Kubek argumentuje tím, že lékařky méně slouží, nezvládají zátěžové situace, rozptylují se rodinou.

Taková esence šovinismu je silná káva i pro ty, kteří feminismus příliš nemusí. Přiznám se, že ani mně nejsou sufražetky blízké, ovšem prohlášení Kubka nutí protestovat, mávat na pomyslné barikádě praporem. A nebo se také můžeme smát, jaké nesmysly ten pán zdravotnímu parlamentu vypráví.

Samozřejmě je nesmysl, že žena lékařka není rovnocenná muži lékaři. Samozřejmě, že tu nejde o pohlaví, ale o schopnosti – o osobnost, vzdělání, vnitřní nasazení. Nehledě na to, že podle průzkumů je u žen onen vnitřní náboj často silnější než u mužů a rodina není handicapem, nýbrž výzvou.

Na to, že Kubek považuje feminizaci za druhou největší příčinu krize zdravotnictví, lze jen podotknout, že šovinisté řeší problém zástupným konfliktem a ve vyšší politice válkou. Prezidentu České lékařské komory doporučuji přečíst si Svět podle Garpa a ten proložit bestsellerem Josefa Hausmanna Základy mužského šovinismu.

A protože jsem žena, požádala jsem o názor na věc muže, sociologa Ivana Gabala. A ten tvrdí: "Feminizace zdravotnictví je u nás sice dlouhodobým jevem, ale takto neomalenou interpretaci jsem ještě neslyšel. Ženy lékařky zpravidla žijí v dvoukariérových rodinách, které musí zajistit také jako manželky a matky a vše skloubit s vlastním profesním rozvojem. V současnosti se například ukazuje naprosto nedostatečná kapacita jeslí a mateřských školek, která silně blokuje návrat žen k profesní kariéře a zvyšuje finanční náklady rodin na hlídání dětí. Ženy lékařky také zpravidla narážejí na tento konflikt mateřských a profesních nároků před druhou atestací, která je velmi náročná.

Volit alternativu mezi mateřstvím a kariérou, profesí bych panu doktorovi nepřál. A v neposlední řadě, naše zdravotnictví zažívá odliv zdravotního personálu i lékařů do zahraničí, což bych předpokládal se týká více mužů, než žen, jejichž podíl se tak relativně zvyšuje. A lékařská komora by jistě měla mít informace o tom, kolik našich lékařů do zahraničí odešlo.Výrok bych označil za nekompetentní, pokud ne nevkusný."

ZEPTALI JSME SE SLAVNÝCH ŽEN

Co byste vzkázala prezidentovi České lékařské komory Milanovi Kubkovi na jeho prohlášení, že ženy jsou horší lékaři než muži, a že feminizace je jednou z příčin krize českého zdravotnictví?

MUDr. Kateřina Cajthamlová, lékařka, nutriční poradkyně
Já bych mu vzkázala jediné: „Mluví-li Petr o Pavlovi, mluví většinou o Petrovi.“

Nejhříšnějším pamlskem paní Kateřiny je slanina. Nejhříšnějším pamlskem paní Kateřiny je slanina. | Michal Protivanský

Nora Fridrichová, reportérka zpravodajství ČT, moderátorka publicistického týdeníku 168 hodin
„Jestli má pan Kubek za to, že péče o rodinu je pouze na ženě, tak jeho názor vypovídá v první řadě o něm samotném.“

Nora Fridrichová je překvapená z prezidentovy reakce Nora Fridrichová je překvapená z prezidentovy reakce | archiv Nory Fridrichové

Zuzana Bubílková, politická komentátorka a satirička
Na to mohu snad říci jen tohle: „Lidský mozek se skládá z 80 % z kapaliny. Myslím, že v tomto případě je tato kapalina brzdová.“

Zuzana Bubílková (56) Zuzana Bubílková (56) | Michal Protivanský

Ester Kočičková, česká zpěvačka, textařka a moderátorka
"Pane doktore, nejlepší asi bude, když s Davidem Rathem a jeho týmem vypracujete program na úplné odstranění žen – lékařek z medicíny, a to nejpozději do 5 let, aby nám už nekomplikovaly zdravotnictví."

291142:gallery:true:true

Miluše Bittnerová, herečka
„Já rozhodně nejsem feministka, ale k tomuhle nemám slov. To se totiž snad ani nedá slušně komentovat! Ten pán snad ani nežije v 21. století. Mám pocit, že jsme se vrátili do středověku. A docela lituju jeho manželku.“

Miluše Bittnerová (31) Miluše Bittnerová (31) | Michal Protivanský

Sára Saudková, fotografka
O kvalitě lékaře rozhodují jeho schopnosti, nasazení, talent a znalosti, ne to, co nosí pod pláštěm. Pokud pan Kubek poměřuje výkonnost lékařů - rodičů, měl by hodnotit lékaře a lékařky pečující doma o děti. Kde je psáno, že se muži nemají starat o děti, jako to dělají ženy? Měl by spíš napadnout systém, který diskriminuje rodiče, tj. neumožňuje jim žít prací i rodinou současně, aniž by si připadali jako štvaná zvěř. Řekla bych, že ženy, které zvládnou kariéru i výchovu, naopak dokazují, že jsou mimořádně schopné.

Sára Saudková Sára Saudková | al

(lena)

Co si myslíte o lékařkách a jejich práci vy? Řekněte nám to v diskuzi!

zoro ( 2. března 2009 22:22 )

Františka to napsala dobře, ale v případě šéfa Kubka příliš decentně. Určitě má pravdu, že člověk vlastně neví, jestli se má takovýho šovinisty bát a nebo se mu smát. Těžko říct, jestli jtento pán vůbec domyslel, co řekl. Jestli mu vůbec dochází dopad jeho slov. To je opravdu tak šílenej nebo se chce zviditelnit. Opravdu dobrý recept na krizi zdravotnictví. Jako chlap bych mu dal pěstí. Aby se vzpamatoval. Je to kretén, hulvát, ignorant, prostě blb. A srážka s blbem je vždycky těžká . Za tenhle průser by měl post prezidenta České lékařské komory ihned opustit. Pokud tam bude dál sedět, tak je další deziluze, důvod mít permanentně blbou náladu

Uživatel_9503 ( 2. března 2009 22:14 )

Asi je směšné se vůbec k takové hovadině vyjadřovat, ale jak známo, kámoš mu umožnil vlastní praxi a on si zase kámoše bere jako vzor ve vztahu k ženám. Ráda bych pana Kubka upozornila, že právě tato nadutost, arogance a přesvědčení o vlastní důležitosti mne nadobro odradilo od lékařů - mužů a pokud je to možné, obracím se raději na lékařky - ženy, které jsou podle mého mínění mnohem empatičtější. Není to samozřejmě dogma, v poslední době jsem se setkala s mladými, velmi vstřícnými lékaři, ale typy obou zmiňovaných pánů dělají lékařům jen ostudu! Doufám, že i jejich pýcha jen předchází pád.

derek ( 2. března 2009 22:06 )

Tohle by normální člověk neřekl ,a je vidět. Že Kubek ja řekněme slušně absolutní idiot. A to je v podstatě lékařská anamnéza. Jako chlap říkam rád se na hezký sestřičky,doktorky dívám a obdivuju. Snad se najde nějaká odvážná ,která vykopne zloděje Kubka a celou tu Rathovskou zlodějskou kliku. Každej kdo si myslí ,že někdo tam nahoře maká pro ně je minimálně naivní a pak i něco jiného.... . Pusťte lékaře z komory stejně ta organizace už nedělá co má rozpusťte ten bordel

bozka ( 2. března 2009 21:04 )

Pochybuji,že máte takovou partnerku jak uvádíte- asi to bude partner. Určitě jste také neviděl reakci slepic na dvorku mezi které spadlo jablko se stromu- je ale možné, že se Vám o tom zdává, to ale není realita. Dnes nikde nenajdete dvorek se slepicemi a jabloní. Ale lékařky to je realita. A MUDr Kubek neskutečně šlápl vedle, psychologie byla hned na záčátku studia medicíny-měl by si znalosti oživit. Hodí se i politikovi.

anil ( 2. března 2009 19:08 )

Tvoje partnerka je asi papoušek. A přeji ti našeho závodního doktora, naštěstí už ho nahradili.

Zobrazit celou diskusi