Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Radek mobilní bankovnictví razantně odmítá. Čeho se bojí a jak to řešit?

Autor: ula - 
8. prosince 2016
05:50

Radek (39) pracuje jako IT expert. Jeho práce a zkušenosti jej učinily nedůvěřivým k různým operačním systémům, ale i k zabezpečení počítačů a mobilů. Z toho důvodu nepoužívá mobilní bankovnictví. Čeho se Radek obává? A co radí lidem, kteří spravují svoje finance přes mobil?

Radek má účty u tří bank – jeden běžný účet, spořící účet a jeden účet, přes který provádí internetové platby. Jak sám říká, je to pro rozložení rizika a také kvůli využití výhod některých účtů. Transakce provádí výhradně přes internetové bankovnictví, mobilní bankovnictví nepoužívá.

„Nerad spravuji účet přes menší displej,“ uvádí Radek první důvod a druhý hned doplňuje: „A také nepoužívám mobilní bankovnictví kvůli horším možnostem zabezpečení mobilního přístroje. Nedá se říci, že bych nevěřil aplikacím, ale skutečně mám problém s možností snadného odcizení, a jak jsem řekl, hlavně se zabezpečením mobilu.“

Radkovi vadí, že u mobilů není dvoufaktorové ověřování. „Navíc některé banky bohužel podporují pouze několikačíselný pin, např. pět čísel, což je podle mě nedostatečné,“ vysvětluje Radek. Nicméně dodává, že situace se zlepšuje.

Klienti – nejslabší článek zabezpečení

Podle průzkumu České bankovní asociace (ČBA) používá mobil pro vstup do internetového bankovnictví 40 % bankovních klientů. Svoje finance ovládá přes mobil spíše mladší generace. Mobilní aplikaci preferují spíše muži než ženy. I když banky investují stovky milionů korun do zabezpečení svých systémů, hackerské útoky jsou stále sofistikovanější a stále rostou.

„Lidé si neuvědomují, že dnešní telefony jsou výkonné počítače a spousta lidí zapomíná na jejich zabezpečení,“ upozorňuje Tomáš Hládek, poradce pro platební styk a digitalizaci z ČBA  a zdůrazňuje:  „Nainstalujte si proto do telefonu antivirový program!“

Pozor na podvodné aplikace

Radek má pár rad, jak si zabezpečit mobil nebo počítač, kde spravujete svoje finance

  • Nastavte si přihlašování otiskem prstu.
  • Používejte silnější hesla. „Ideální je 8 až 12 znaků, nejlépe kombinace velkých a malých písmen, číslic i speciálních znaků,“ radí Radek.
  • Nepoužívejte stejné heslo k bankovnictví pro jiné internetové služby.
  • Nepřipojujte se přes nezabezpečené wi-fi sítě k mobilnímu bankovnictví.
  • Instalujte si bankovní aplikaci z ověřeného zdroje.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině