ONLINE CHAT
Dobrý den, jsem po úrazu nohy a známý mi doporučily APO-CURENZYM, Jaký máte názor na jeho užívání? (Zdeněk)
Foto
Dobrý den Zdeňku, enzymatická terapie se nedávno velice rychle rozšířila. Slyšel jsem spoustu ohlasů na vámi zmíněný přípravek, mohu říct že až zázračných ohlasů. Já osobně jsem poněkud skeptičtějším, některé zmiňované efekty bych spíše považoval za tzv. placebo efekt. Přípravek může mít v některých situacích kladné účinky při dlouhodobějším užívání, za zázračný prostředek bych ho ovšem nepovažoval a vždy bych vše nejdříve zkonzultoval se svým lékařem.
Jaké vitamíny nebo doplňky stravy jsou dobré při cukrovce? Babička jí má a já bych jí chtěla koupit něco, co by jí pomohlo.(Veronika)
Foto
Dobrý den Veroniko, je vhodné probrat situaci s babiččiným lékařem. Do tobolky se toho nevejde tolik, aby například sušená ovocná složka přidala do organismu větší množství cukru, na druhou stranu ale některé účinné látky mohou ovlivnit metabolismus cukrů. Můj kolega v práci má diabetes 1. typu, nechává si umíchat směs Acai berry a Skořice, negativní účinky na sobě nepozoruje.
Jak vlastně mícháte vitamíny a minerály na míru? Kde to na webu najdu? A kolik to stojí?(Karolína)
Foto
Dobrý den Karolíno, naše společnost spustila projekt Mixturam (www.mixturam.cz), umožňující navrhnout si vlastní doplněk stravy. Celý proces probíhá tak, že počítačový algoritmus na webu hlídá nepřekročení maximálních denních dávek (na základě vyhlášek Ministerstva Zdravotnictví, odborných studií, článků atd.). Po objednání pak ještě návrh zkontroluje náš odborník. Po schválení je doplněk zařazen do výroby, kde jsou jednotlivé složky odváženy, homogenizovány a plněny do tobolek. Vše se děje v kontrolovaném, hygienicky nezávadném prostředí kontrolovaném SZPI. Po zabalení pak následuje expedice. Cena 100 denní dávky se pohybuje kolem 790 kč.
15 letý syn má již tři roky časté bolesti hlavy. Lékaři nic neobjevili. Spouštěč se nedá vypozorovat. Nezáleží na denní době. Existují bylinky, které by mu pomohly? Děkuji Eva Mikešová(Eva Mikešová)
Foto
Dobrý den Evo, bohužel pokud lékaři se svými diagnostickými metodami nic neodhalili, těžko poradím já na dálku od počítače. Lidské tělo je nesmírně složitý systém. Doporučil bych začít s bylinnými čaji doporučovanými při bolestech hlavy (Dobromysl, Rozrazil, Meduňka, Mateřídouška, Kozlík, Šalvěj...) a několik jich vyzkoušet metodou pokus-omyl. Jelikož nejde o léčiva s rychlými účinky, je třeba vždy užívat danou bylinu několik dnů až týdnů, účinky se mohou projevit až dlouhodobě. Nedávno se mi do rukou dostal vaporizér obsahující legální kanabinoidy (tzv. CBD), ale ty bych nedoporučil osobám mladším 18 let.
Mám dlouhodobě oslabenou imunitu a proto jako podporu užívám i doplňky stravy. Protože je konzumuju často a pravidelně, tak si také všímám složení. Proč musí ty tablety s vitamíny obsahovat různé umělé chemikálie jako pojiva, leštidla, protispékavé látky, želírovací látky nebo zahušťovadla? Nechci do sebe ládovat zbytečnou chemii. To se nedají vyrobit doplňky stravy s užitečnými bylinkami v nějaké čísté, zdravější formě?(Jaromír Tomášek)
Foto
Dobrý den, lisované tablety skutečně obsahují vámi zmíněné látky. Je třeba aby se prášek spojil do kompaktní hmoty, tedy se přidá pojivo. Naopak výrobce nechce aby se mu tablety slepily dohromady, tak použije protispékavé přísady. Pak jde samozřejmě také o vzhled a přidají se leštidla atd. Z tohoto důvodu jsou lepší doplňky stravy v želatinových nebo celulosových tobolkách. Mají o něco kratší datum expirace, ale nepotřebují takové množství pomocných látek.
Dobrý den.Chci se zeptat jaké bylinkyjsou vhodné na na zklidnění žaludkuPocity(svírání žaludku) jako před důležitou zkouškou,pohovorem..Díky za odpověd´...(Kája)
Foto
Dobrý den Kájo, v tomto je důležité hlavně zvládnutí psychiky, očividně se jedná o stres. Dlouhodobý stres pak může způsobit spoustu zdravotních problémů. Pokud chcete vyzkoušet nějaké bylinky, doporučil bych vyzkoušet Zázvor - často se užívá například při cestovní nevolnosti. Dá se konzumovat mnoha způsoby, ať již jako potravina, čaj nebo extrakt v tobolkách.
olmu o radu vitaminy ktere pomahaji snizit obezitu a pomahaji zrychleni metabolismu berreme leky na stinou zlazu dekuji(dopitova)
Foto
Dobrý den, pokud užíváte jakékoli léky, silně doporučuji nejdříve probrat situaci s lékařem který lék předepsal. Pokud jsou problémy způsobeny nedostatkem nějaké živiny, například jódu, mohou být doplňky stravy řešením. Jakožto národ, který nemá přístup k moři, může občas člověk mít nedostatek jódu a dalších stopových prvků. Je dobré občas do jídelníčku zařadit mořské ryby, případně alespoň doplněk stravy, například s chaluhou bublinatou.
Poradíte mi nějaké bylinky, které mi pomůžou zvládnout letní alergii?(Denisa)
Foto
Bohužel, příčiny alergií ani jejich mechanismus nejsou stále dostatečně prozkoumány. Něktěří odborníci vidí problém v kontaktu s umělými hmotami a chemikáliemi, jiní tvrdí že jde o genetické predispozice atd. Nevím o žádné bylince, která by s alergií pomohla. Pokud myslíte pylovou alergii, je dobré se vyhýbat místům s vysokou koncetrací v daném období. Pozor například na slazení čaje medem, který může obsahovat pyly, na které jste alrgická! Mě osobně před mnoha lety pomohla tzv. imunizace (injekce se zředěnými látkami získanými z pylů), ale po několika letech se mi pylová alergie vrátila.
Existují nějaké přírodní prostředky, které člověku pomůžou přežít vedro? (Karla)
Foto
Důležité je doplňovat tekutiny (tím nemyslím přeslazené coly atd.). Dobré je přidat do pitného režimu občas nějakou minerální vodu nebo jiný zdroj minerálních látek, protože při vedrech je lidské tělo rychleji ztrácí.
Strýc vinař z jižní Moravy do sebe ve velkém hrne ostropestřec. Prý na játra. Co to je? Proti cirhóze?(Franta)
Foto
Ano, Ostropestřec mariánský má prý ochranné účinky na játra. Používá se mnoha způsoby, od čajů, extraktů až po konzumaci semen. Můj kamarád ho užívá několikrát denně a nemůže si ho vynachválit, já osobně jsem trochu skeptičtější a raději se snažím pokud možno alkoholu vyhnout.
Jsem vegetariánka a v lékárnách mám problém najít vitamíny či doplňky stravy, které by pro byly složením vhodné pro vegetariány. Drtivá většina výrobků totiž používá pro tablety živočišnou želatinu. Kde mohu najít alternativu bez želatiny?(K.H. )
Foto
Dobrý den, existují i doplňky stravy pro vegany. V těchto přípravcích se místo živočišné želatiny používá látka vyrobená z rostlinné celulozy, vystupující pod zkratkou HPMC (hydroxypropylmethylcelulosa).
Hezké poledne přeju. Jsem student třetího ročníku VŠ a už delší dobu při zkouškovém experimentuju s různými přípravky, které mi při učení dodají energii, podpoří soustředění, bdělost a hlavně paměť. Z energetických nápojů se mi už ale dělá špatně. Existuje něco podobně účinného a přitom šetrnějšího k organizmu, žaludku? Co cena?(Radim H.)
Foto
Energetické nápoje a látky obsahující velké množství kofeinu dlouhodobě nedoporučuji, zažil jsem případ jedné medičky, u které se díky energetickým nápojům o zkouškovém dočasně objevily srdeční arytmie. Důležitý je dostatek pohybu, kvalitní spánek a vyvážená strava. Pokud cítíte potřebu něčím podpořit soustředění a paměť, navrhují přípravky obsahující jen malé množství kofeinu. Dobré je například popíjet zelený čaj. Z doplňků stravy je pak mezi studenty oblíbený lecitin nebo přímo jeho koncentrovanější složka cholin (prekurzor acetylcholinu zprostředkujícího přenos nervových impulsů v mozku), pozitivní účinky by mohlo mít i DMAE.
Dobry den,podstupuji biochem.lecbu,ktera je zalozena na prijmu vitam.pripravku B2,B6,B9,B12,Zn,Magn.lactici a Lecitinu.Cilem je snizeni hladiny homocysteinu na hranici kolem 6.Verim tomu,ale zamyslim se nad ucinnosti a moznosti tela ucinne zpracovat pomerne velke mnozstvi prasku.Je na to rada rozporuplnych nazoru.Jaky nazor mate Vy? Dekuji.(Honza)
Foto
Dobrý den, Lecitin a suplementy obsahující hořčík bývají ve formě většího množství prášku. Lidské tělo potřebuje přijmout větší množství těchto látek, aby si z nich vytáhlo potřebné látky. Vyvážená strava by měla obsahovat dostatek zmiňovaných vitamínů i hořčíku. U lecitinu záleží jaké konkrétní účinky jsou požadovány, dají se nalézt doplňky obsahující koncentrované látky obsažené v lecitinu, například přípravky s cholin bitartrátem.
Dobrý den. Mám řadu alergií a potravních intolerancí. Mám problémy si v obchodě vybrat bezpečný doplněk stravy, aby neobsahoval látky, které nemůžu. Dá se někde nechat vyrobit mix účinných látek, které potřebuji, přesně na míru? Ptala jsem se v několika lékárnách, ale vždy mě odpálkovali s tím, že v tak malém množství to pro ně nemá smysl řešit. (karin)
Foto
Ano, existují služby, kde si člověk může navrhnout vlastní přípravek. Na internetu lze nalézt několik služeb míchajících bylinky dle přání, také jsem viděl několik webů vyrábějících sportovní výživu na míru. Co se týče doplňků stravy ve formě tobolek, tak vím pouze o naší společnosti.
Dobrý den pane Šmakale. Žiji s roztroušenou sklerosou přes 15 let a je mi 37 let, mám často únavu resp. únavový syndrom. Je možné tento nešvar zlepšit? Předem moc děkuji za radu:-)(Martin Machů)
Foto
Dobrý den, v prvé řadě je třeba řešit zdravotní problémy se svým lékařem, to je základ. Léčba se dá doplnit mnoha různými bylinkami pro povzbuzení mozkové aktivity, například Ginkgo biloba, Guarana, či zeleným čajem. Z doplňků stravy je pak oblíbený lecitin, v koncentrovanější formě pak prekurzory acetylcholinu jako je například cholin nebo DMAE. Únava může být způsobena i nějakým chybějícím vitamínem v potravě, v prvé řadě bych pátral po tom, zda přijímáte dostatek vitamínu C.
Měsíčně utrácím za vitamíny a doplňky (béčka, omega kyseliny, minerály, imunita, detox, vlasy, pleť, klouby a chrupavky) přes 2500 Kč. Potřebuju je, ale nebaví mě pořád běhat po lékárnách a brát X tablet denně. Co s tím? Dá se i nějak ušetřit?(cecilka)
Foto
Dobrý den Cecilko, v první řadě je třeba si uvědomit, zda potřebujete přijímat tolik přípravků najednou. Důležitá je především pestrá a vyvážená strava, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a dostatek spánku. Pokud ovšem máte stravu nevyváženou (ať již kvůli stresujícímu životnímu stylu, či nějaké intoleranci nebo alergii), pak doporučuji stravu doplnit přípravky. Na trhu se dá nalézet spousta doplňků stravy a vitamínů v nejrůznějších kombinacích. Pokud hledáte nějakou konkrétní kombinaci, umožňuje naše firma v rámci bezpečných parametrů navrhnout si vlastní doplněk stravy. V tomto případě by jste zcela jistě ušetřila zkombinováním požadovaných účinných látek do jedné či dvou krabiček.
Moje 3 letá dcera je často nemocná a má špatnou imunitu. Teď půjde do školky. Jaké doplňky stravy nebo bylinky by jí pomohly imunitu posílit?(Renata)
Foto
Dobrý den Renato, děti do cca 3 let mají metabolismus velmi odlišný od dospělého člověka a tedy bych velmi silně doporučil vše zkonzultovat s dětským lékařem. Obecně do cca 15 let nedoporučuji žádné doplňky stravy či extrakty bylin, většina studií se prování u dospělých osob a účinky na organismus ve vývoji nejsou často známy.
Dost často s kamarády kalíme a popíjíme na párty. Dá se sehnat nějaký přípravek, který by pomáhal játrům s alkoholem a zmírňoval ranní "opici"? Co konkrétně byste doporučil? (Kalič)
Foto
Česnečku :) To mě naučila moje babička a jako první pomoc je to vysoce účinné a zcela bezpečné. Co se týče bylinek, velice oblíbený je Ostropestřec mariánský, ať již ve formě bylinných čajů, extraktů nebo konzumace semínek. Doporučil bych si také vyhledat doplněk stravy s DMAE, u kterého některé odborné články tvrdí, že napomáhá regeneraci jater. Jinak každý lékař vám samozřejmě poradí, ať nepijete, to je nejlepší způsob jak předejít problémům.
na tělě konkrétně na břiše a zádech se mi děljaí červené nevzhledné skvrny, prý je to od jater. Co s tím?(jaroslava)
Foto
Nedávno jsem četl odbornou studii, ve které lidem na rukou mizely jaterní skvrny po užívání doplňku stravy obsahujícím látku DMAE. Tato látka je součástí mnoha přípravků na podporu paměti.
Prosím o radu jak zhubnout v oblasti břicha a jaké bylinky použít Děkuji (Bureš )
Foto
Dobrý den, musím vás bohužel zklamat. V prvé řadě neexistuje něco jako "selektivní hubnutí" - žádné cviky nebo jiné postupy nepomohou snížit tukovou zásobu v určité části těla. Důležité je aerobní cvičení a omezení tuků (zvláště živočišných) a cukrů (zejména těch rychlých, jako například různé cukrovinky). Co se týče bylinek a doplňků stravy, tak opět neexistuje žádná zázračná pilulka. Důležité je kontrolovat složení - velká část hubnoucích přípravků obsahuje kofein. Při vyšším příjmu se člověk dehydruje, čímž se snižuje jeho hmotnost, ale tuk v těle stále zůstává.
Dobrý den, co byste doporučoval na rozpušení ledvinových kamínků. Děkuji za odpověď zde(zdena)
Foto
Dobrý den, ledvinové kameny jsou několika druhů a chemismus se velice liší. Pokud jste již nějaký vyločila, je dobré přinést ho na rozbor, lékař pak určí další postup. Vždy je základem dostatečný přísun tekutin, to je důležité pro správnou funkci ledvin. Nejčastější ledvinové kameny jsou kalcium-oxalátové, ty se mohou rozpouštět v kyslině citronové - v takovém případě by pomohly džusy a šťávy z citrusových plodů, zejména z citrónu.
Prosím,zda byste mne mohl poradit,jaké bylinky můžu používat po operaci slinivky. Mám cystu na játrech, na nadledvinkách,na slinivce a nevím jestli by to šlo nějak odstranit nebo zmírnit bylinkovou cestou. Zdravím . Ema(Ema)
Foto
Dobrý den, ve vaší situaci je velice důležité vše zkonzultovat se svým lékařem. Doplňky stravy a bylinné čaje jsou klasifikovány jako potravina, ale některé koncentrovanější přípravky by mohly interagovat s léky.