ONLINE CHAT
Dobrý den. má měsíc vliv na růst hub. děkuji za odpověď.(Bohdal Zdeněk)
Foto
Dobrý den, pane Zdeňku, přímý vliv pravděpodobně ne, ale já osobně se domnívám, že sekundární ano.
Dobrý den, pane Malý, pokud sbíráte a rozumíte houbám, jíte je? a máte nějaký svůj oblíbený recept? Jakou houbu považujete za nejchutnější.(milovnice smaženice)
Foto
Dobrý den, ano, houby jím a mám je rád. Nejraději mám pravé ryzce. Naložené jsou bezkonkurenční.
Ještě jeden dotaz. Pořádáte nějaké přednášky v Praze? Nebo je možné se zúčastnit nějakého školení o houbách? (začínající houbař Jaroslav)
Foto
Dobrý den, pane Jaroslave, ano, pořádám přednášky, občas i v Praze, ale většinou v Mělníku. V případě zájmu uskutečňuji přednášky po celé ČR.
Jsem novopečený důchodce a začínající houbař. Jakou knihu či encyklopedii bych si měl prostudovat? (Jaroslav )
Foto
Dobrý den, pane Jaroslave, děkuji Vám za otázku. Vyčkejte zhruba dva měsíce a potom si můžete zakoupit knihu Pozoruhodný svět hub, jejíž autorem jsem přímo já a Radomír Socha. :) V knize se o houbách dozvíte vše podstatné a navíc zábavnou formou.
Můj táta sbírá i červavé houby a říká, že na usušení to nevadí. Má pravdu? (Zbyněk Koutník)
Foto
Dobrý den, pane Koutníku, proti gustu žádný dišputát. :) Já osobně červivé houby nesbírám, ale menší červivost při konzumaci hub není na škodu.
Pane Malým, jak poznám, že mám otravu z hub? Jaké jsou příznaky? Moje žena totiž sbírá i dost "podezřelé" exponáty, tak mám strach, i když se nám zatím nic nestalo...(Kamil)
Foto
Dobrý den, pane Kamile, na takto položenou otázku Vám nemohu stručně odpovědět. Nicméně typy otrav a vše okolo nich jsem popsal na stránkách houby.naturfoto.cz/#otrava.
Dobrý den, pane Malý, jak velké nebezpečí v Česku je, že sním tu jedovatou bedlu červenou, o které se milulý rok tak často psalo. Děkuji, Stará(Jindřiška Stará, Nový Jičín)
Foto
Dobrý den, Jindřiško, děkuji za vhodnou otázku. Pokud jde o červenající bedly, jedná se o rod Chlorophyllum, který zahrnuje šest druhů a pouze v jednom z nich byla objevena jedovatá látka. Tímto druhem je Chlorophyllum molybdites, což je ale houba, která se v Evropě objevila pouze na jedné lokalitě ve Skotsku. V ostatních druzích jedovaté látky zaznamenány nebyly, což ovšem neznamená, že nemohou být pro některé jedince potenciálně nebezpečné. Já osobně doporučuji veškeré červenající bedly raději nesbírat. Způsobují totiž u mnoha lidí nepříjemné alergické reakce. Před třemi lety dokonce jedna starší paní z Plzně po konzumaci bedly červenající zemřela.
Dobrý den, je pravda, že když s houbou vyřežu i podhoubí a zasadím si ho na zahradě, mohou mi z něj vyrůst houby? Děkuji, Novotný(Pavel Novotný, Praha)
Foto
Dobrý den, pane Novotný, vyřezávat podhoubí se rozhodně nedoporučuje. Z toho mi vstávají vlasy na hlavě. :) Houby bychom měli spíše chránit. Pokud se jedná o hřibovité a jiné houby vázané na dřeviny, navíc by nám stejně na zahradě nevyrostly.
Jaká je naše nejjedovatější houba? A existuje nějaký způsob, jak ji může i nehoubař spolehlivě poznat?(Simona)
Foto
Dobrý den, Simono, děkuji za tuto otázku. Za nejjedovatější houbu na světě se považuje muchomurka zelená, která roste i u nás. Vyznačuje se některými charakteristickými znaky, ke kterým patří bělavá pochva (kalich smrti), stejně zbarvený prsten, dužnina a lupeny, nenápadný pach po medu a bramborách a zpravidla zelený klobouk, který však může být i bílý! Právě bílé muchomurky představují velkou hrozbu záměny za žampiony (pečárky). Rozlišíte je spolehlivě podle barvy lupenů a přítomností pochvy - pečárky pochvu nemají.
Dají se i v tomhle vedru najít v lese nějaké jedlé houby? (Kryštof)
Foto
Dobrý den, Kryštofe, ano, dají. Chce to zaměřit se na vlhčí zastíněné lokality, kde je větší pravděpodobnost, že něco najdeme. Určité houby nepotřebují tolik vlhkosti, jmenoval bych například ryzec peprný, což je houba, která se v atlasech uvádí spíše jako nejedlá, ale v kombinaci se slaninou, která z ní vytáhne její peprnou chuť, se dá využít a představuje vynikající pochoutku.
Neochromí současné počasí houbovou sezónu? (Ida, Praha)
Foto
Dobrý den, Ido, tak toho se obávám i já. Musíme doufat, že ne. :)
Kdy můžeme očekávat pořádné houbové žně? A na jaké druhy se můžeme těšit? (Ladislav, Znojmo)
Foto
Dobrý den, pane Ladislave. Jak jsem již odpovídal na předchozí otázky, pokud se nezmění situace s počasím, tak pravděpodobně až na podzim, kdy více prší. Na jaké druhy se můžeme těšit, na to se těžko odpovídá. Hodně záleží na typu lokality, které navštěvujete. Každý druh má jiné ekologické nároky.
Dobrý den, podle fotografie to vypadá, že houby i fotíte. Pro sebe nebo do atlasu? A jak dlouho vám takové focení zabere?(Bedřich, Plzeň)
Foto
Dobrý den, Bedřichu, děkuji za otázku. Fotografování hub je mým největším koníčkem. Houby fotím především pro sebe. Věnuji se zejména osvětě a působivá fotografie je ten nejlepší způsob, jak je zajímavě prezentovat. S mými snímky se již můžete v některých atlasech setkat, ale také v různých časopisech, mobilních aplikacích apod. Pokud byste měl zájem, podívejte se na stránky naturfoto.cz. A jak dlouho mi takové focení zabere? To je individuální, ale někdy i hodinu. :)
pane malý, jak nejlépe uchovat houby, když je hned po sběru nechceme jíst? Kolik dní můžou být v lednici? (Mariana)
Foto
Dobrý den, Mariano, záleží hodně na druhu houby. Například takové lišky vydrží v lednici bez problému i 10 dní. Naproti tomu některé hřibovité houby je dobré zpracovávat v den sběru nebo do druhého dne.
Dobry den. Uz se blizi doba, kdy se budou hriby pestovat na "zahradce"?(Jindra)
Foto
Dobrý den, Jindro. :) Záleží na tom, o jaké druhy hub se jedná. V případě mykorhizních hub, což jsou houby, které tvoří symbiozu s dřevinami a rostlinami, nás čeká ještě hodně dlouhá cesta (jestli se vůbec najde :)). U některých jiných hub ale tato možnost existuje. Pěstovat se dá například vatovec obrovský (pýchavka), který upřednostňuje lokality s vyšším obsahem dusíku, takže pokud byste například objevil starší plodnici (exsikát), můžete ji rozmixovat s vodou a na taková místa aplikovat (vhodné jsou například kopřivy). Tato místa můžeme ještě přihnojit králičími bobky.
Dobrý den, dá se odhadnout, kdy letos zacnou růst houby? A jak to poznat, že začaly růst? Děkuji(Radek Klein, Benešov )
Foto
Dobrý den, pane Kleine. Jak jsem již zmínil, houby potřebují především dostatek vláhy. Takže pokud se nezmění situace s počasím, dá se předpokládat, že nás potěší až na podzim. Na Vaši druhou otázku bych odpověděl - vyražte se podívat do lesa. :)
Dobrý den, jakou lokalitu mi doporučíte na sbírání hub na Moravskoslezsku?(pseudohoubař)
Foto
Dobrý den, tuto oblast bohužel často nenavštěvuji, takže Vám nejsem schopný na otázku odpovědět.
Dobrý den chtěl bych se zeptat na Váš názor ,ohledně internetových stránek www.prodejhub..cz co na to řikáte ? někde jsem slyšel,že jsou to nejznámější stránky v ČR ...díky za odpověď Volopich(Mirek)
Foto
Dobrý den,pane Mirku, Vámi zmíněné internetové stránky neznám. Rozhodně se nejedná o nejzmnámější houbařské stránky. Pokud Vás zajímají houby všeobecně, doporučuji slovenské stránky www.nahuby.sk. Jinak v současné době pracuji na novém houbařském webu, který bychom měli spustit zhruba za měsíc, kde se o houbách dozvíte nejpodstatnější informace. A také Vám poslouží jako dokonalý atlas. Stránky se budou jmenovat natur-atlas.cz.
Jak může začínat houbařská sezóna, když je takové sucho?(Evžen Muchomůrka)
Foto
Dobrý den, Evžene. :) My na houbařskou sezónu teprve čekáme. :)
Jak je to s léčivostí hřibu žlučového. ŘADA RECEPTŮ SE SNAŽILA ODSTRANIT HOŘKOST TÉTO HOUBY, což by byl vážný zásah do jejího složení a tím i do její léčivosti.(Komárek Antonín)
Foto
Dobrý den, pane Komárku, toto je dobrá otázka. Hřib žlučník mohu doporučit každému, kdo má občas žaludeční problémy. Sám jsem si tuto houbu vyzkoušel a mohu potvrdit, že při těchto obtížích skutečně pomáhá. Důležité je ale vědět, jak ji využít. Nejjednodušší způsob je hořčáka dobře očistit, usušit a poté rozemlít na prášek. Cca 1/4 čajové lžičky například vmícháme do jogurtu (je totiž dost hořký). Prášek je vhodný i po bujarých oslavách (jako vyprošťovák), který vás postaví na nohy. :)
Dobrý den, asi nebudu sama, kdo položí tuto otázku. Víme, že se srážkami to bylo a je špatné, přesto, kde je šance že rostou ? Děkuji.(Milada Mazurová)
Foto
Dobrý den, paní Milado. Ano, máte pravdu, se srážkami to nevypadá dobře, což samozřejmě ovlivňuje i růst hub. Podle mých informací v současné době houby nerostou téměř nikde. Najdou se ale místa, kde se nějaké druhy nalézt dají, například okolí Hlinska. I tam se ale situace zhoršuje. Houby potřebují především dostatek vláhy, takže pokud se situace nezmění, budeme si muset počkat na tu pravou houbařskou sezónu až na podzim.
Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho trvá, než začnou růst houby po vydatném dešti. Např. tady u nás na jižní Moravě je už sucho několik týdnů. Sbíráme růžovky, holubinky a samozřejmě i hřibovité houby. Za jak dlouho po dešti tedy vyrazit do lesa? Marie Ressová, Brno(Marie Ressová, Brno)
Foto
Dobrý den, paní Marie. To je individuální. Záleží na druhu. Existují houby, které dokáží vyrůst již několik dní po dešti, ovšem pokud se jedná o hřibovité houby, tak ty vyrůstají zpravidla 14 dnů po vydatnějších deštích. Nejdříve se objevuje zpravidla hřib žlutomasý (babka).
Dobrý den, sbíráte houby babky? Co je pravdy na tom, že každá z nich nese na sobě parazitující rakovinotvornou houbu? Děkuji, Jitka.(Jitka)
Foto
Dobrý den Jitko, ano babky sbírám, ale pouze mladé plodnice. Starší se nedoporučují ke sběru právě z důvodu, který jste uvedla. Pokud budou na plodnicích patrné plísně, tak se v žádném případě nedoporučují ke sběru. Mladé plodnice je vhodné zpracovávat v den sběru.