ONLINE CHAT
Dobrý den, jsem podruhé vdaná.Má můj syn z prvního manželství nárok dědit po mém druhém manželovi?Děkuji za odpověď Helena(Helena )
Foto
Samozřejmě, že ne. Nejedná se o jeho potomka.
Dobrý den, prosím Vás mohu u dědického řízení převést svůj díl majetku na přítomného jiného dědice a tím se majetku lidově zbavit a co to obnáší co mám udělat ? Moc děkuji. Iveta Lohynská(Iveta Lohynská)
Foto
Ano, můžete se zříci dědictví ve prospěch jiného dědice, pokud on s tím bude souhlasit. Jedná se o tzv. vzdání se dědictví ve smyslu § 1490 OZ.
Dobry den Budu li dědit po otci ma na to narok moje manżelka a v případě jejiho umrtí jeji děti . Nebo se to netýká společného jmění manżelů. Děkuji(Petr)
Foto
Věci získané děděním jsou ve výlučném vlastnictví dědice i za trvání manželství a nestávají se součástí SJM.
Dobry den, mam dotaz. Pred mesicem nam zemrel tatinek, na dedicke rizeni teprve cekame a chtela bych se zeptatm kdyz polovina domu je psana na maminku a druha byla na tatinka, tak ta jeho polovina se bude delit mezi me, mou maminku a sestru, tedy na 3 dily?(Petra Svobodova)
Foto
Ano, budete tatínkovu polovinu dědit na tři díly, pokud se nedohodnete jinak. Dědická dohoda je možná.
Dobrý den,jak vydědit svoji dceru? Po ošklivem rozvodu kdy mi několikrát ubližila a vídat mě nechtěla najednou předstírá zájem ve formě dopisů. Ale když ji potkam,vyhybá se mi. (Novak.)
Foto
Určitě vydědění udělejte, tím rozhodně nic nezkazíte a bylo by dobré, kdyby jste jí odepsal, že vnímáte její dopisy jako účelové a že její chování spíše hodnotíte podle toho, že se Vám fakticky vyhýbá.
Dobrý den, dva roky po uzavření dědictví po otci jsme na stránkách Centrálního depozitáře cenných papírů po zadání jeho rč objevili, že v nezařazené evidenci EXISTUJE majetkový účet . Bohužel nikde se mi nepodařilo dohledat o jaké akcie a zda-li mají nějakou hodnotu se jedná. Bylo mi doporučeno znovuotevření dědictví, ale měl bych alespoň rámcově doložit, že je důvod se domnívat, že cenné papíry jsou evidovány. Nenašel jsem cestu jak.(Vašek)
Foto
Ano, to je nejsprávnější cesta, stačí, že notáři doložíte, že papíry jsou vedeny v evidenci, vše ostatní již prověří notář.
Dobrý den, porsím Vás na koho přechází dědictví pokud ho odmítnu a to vč. mých děít ? Zanikne ? Nebo přechází státu ? Děkuji Kofroň(Kofroň)
Foto
Přechází státu jako tzv. odúmrť.
Dobrý den, je možné se vzdát dědictví po mé matce ještě za jejího života, mam na mysli i případné dluhy po ní, Děkuji za odpověď(Majka)
Foto
Ano, musíte to udělat tím, že spolu s matkou sepíšete formou notářského zápisu zřeknutí se dědického práva ve smyslu § 1484 OZ. Pokud matka nebude ochotna takovou dohodu sepsat, můžete po její smrti provést v dědickém řízení odmítnutí dědictví ve smyslu § 1485 OZ.
Dobrý den. Vlastním movitý i nemovitý majetek a i finanční hotovost na účtech. Mám s ex 14 ti letou dceru, která neprojevuje žádný zájem a proto se nestýkáme. Je možné závětí znemožnit dědické právo dcery a veškerý majetek odkázat nové přítelkyni? Nebo je nemožné ze zákona ji vyloučit z dědictví?? Děkuji LM (L.M.)
Foto
Neexistuje vyloučení z dědictví, pouze vydědění, samozřejmě můžete vydědit i 14tiletou dceru, ale u nezletilých je to problematické a obvykle neúspěšné. Pokud jí v závěti nic neodkážete, podědí čtvrtinu zákonného podílu, bude-li v době vaší smrti zletilá a polovinu bude-li nezletilá. Po dosažení 18 let by případné vydědění bylo úspěšnější.
DObrý den,chci se zeptat,jak se postupuje v případě,ze jedno z dětí s rodičem nemluví a nestara se už 20 let a rodič ho za života nevydědí.Jak se postupuje,pak v případě,ze se po smrti rodiče bude o dědictví hlásit?Děkuji za odpověď(Veronika)
Foto
Zde by byla jediná možnost domluvit se s ostatními dědici případně svědky a prohlásit, že rodič provedl vydědění ústně a podat žalobu k soudu, že dotyčný je vyděděn a to z důvodu, že neprojevoval opravdový zájem o zůstavitele, jaký by projevovat měl a že si zůstavitel přál, aby z toho důvodu byl vyděděn.
Dobrý den,mohu dědit po otci,rodiče se nikdy nevzali,s otcem jsem se vídala málo. Děkuji(jiřina)
Foto
Ano, samozřejmě můžete, pokud Vás otec nevydědí.
Dobry den. Se svou matkou se prakticky 15 let vubec nevidame. Rad bych ji vysel vstric a zrekl se veskerych naroku cokoliv po ni dedit. Je tento postup vubec mozny pokud ano jake jsou moznosti. Dekuji za odpoved.(Jan)
Foto
Ano, je možný, musíte ještě za svého života sepsat formou notářského zápisu smlouvu s matkou o zřeknutí se dědického práva ve smyslu § 1484 OZ.
Zesnulý otec ,který trpěl trvalou duševní poruchou a lehkou demencí sepsal závěť. Dle jednoho náhledu soudního znalce byl právně způsobilý, a druhého posouzení se již nedožil. Bude závěť zpochybnitelná? K vydědění jsou uvedeny nepravdivé důvody./ nezájem, neochota se o něho starat/(Manka)
Foto
Zpochybnitelná samozřejmě bude, ale je potřeba si uvědomit, že pokud vám jde o popření vydědění, musíte záhajit soudní řízení, v němž se budete domáhat toho, že vydědění je neoprávněné.
Mám nevlastní sestru (máme společného otce) a vzhledem k tomu, že nemáme dobré vztahy, nepřeji si, aby po mně případně dědila. Je možné toto zařídit - co mám případně podniknout?(Michaela)
Foto
Samozřejmě, sestra není neopominutelný dědic a tak stačí jí neuvést v závěti.
Přítelkyně žije s mužem 40 let v jedné domácnosti, před 30 lety se rozvedli. Nikdy nežili odděleně. Má nárok na dědictví? (Alena Nováková)
Foto
Pokud po rozvodu žili ve společné domácnosti tzn. uhrazovali společně náklady na provoz domácnosti, pak určitě může uplatnit nárok na dědictví.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda spadá do dědictví i životní pojištění když mám exekuci aby můj syn když s vzdá majetku mohl zdědit čistě ze životní pojistky aby mu nespadly me dluhy?(Lulu)
Foto
Ano, i tyto peníze, které máte našetřeny mohou spadnout do exekuce. Takže hrozí, že exekutor peníze obstaví dříve, než budou vyplaceny myšlené osobě.
Dobrý den. Jak dlouhý musí být nezájem dětí, aby bylo uznáno vydědění pro nezájem? Děkuji(Adéla)
Foto
Zákon žádnou lhůtu nestanovuje, judikační praxe vychází z délky alespoň několika let, ale samozřejmě to může být i kratší doba, pokud je to třeba v době před smrtí (nenavštěvování v nemocnici či LDN apod.).
Dobry den,muj byvaly zet zacal vyhrozovat,ze sve deti ve veku 15 a 13 roku vydedi,protoze se s nim nechteji stykat.Je mozne vydedir nezletile deti ? Dekuji za odpoved a hezky den preji.(Vera l.)
Foto
Ano, i nezletilé děti lze vydědit, avšak je to problematické a většinou to není úspěné.
Když dítě prokleje matku, popřeje jí brzkou smrt, prohlásí že není více jeho matkou, lze ho vydědit?(Božena Javůrková)
Foto
Pokud se jednalo pouze o jednorázový afekt např. v době puberty, pak asi by to samo o sobě neobstálo. Ale samozřejmě Vám to nebrání sepsat vydědění z důvodu ,, neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele" , ale osobně se domnívám, že by to nebylo příliš účinné. Něco jiného by bylo kdyby se to vícekrát opakovalo, pak by to určitě důvodem bylo.
Dobrý den,žiji se starším mužem a s naším 11-let.synem v jeho domě.Nejsme manželé (muž nemá zájem si mě vzit) a já sama jsem vdova,která má trvale bydliště jinde.Budu mít popřípadě nějaky nárok i já v dědickém řízení? (Alena M.)
Foto
Pokud prokážete, že jste s ním žila ve společné domácnosti, případně jste byla i částečně odkázána na něj výživou, pak určitě máte naději něco zdědit. Bude záležet na tom, jak se budete v dědickém řízení, starat o to, aby Vaše práva byla naplněna.
Dobrý den, rodiče manžela přepsali veškerý majetek za svého života.na jeho bratra. Na manžela vlastně ,,zapomněli" Je možné se nějak bránit?? Rodiče stále žijí Děkuji(Jovana)
Foto
Již hotové převody vlastnictví, v zásadě nemůže Váš manžel napadnout, může pouze žádat, aby hodnota těchto darů byla započtena na dědický podíl obdarovaného a tak dosáhnout toho, že pravděpodobně vše ostatní zdědí pouze manžel (záleží na hodnotě dědictví, které zůstalo).
Podle toho, co je v chatu se toho v dědictví tolik nezměnilo, nebo ne?(Bronislav Hastík)
Foto
V dědictví se změnilo takřka všechno, přibyly stovky paragrafů. Samozřejmě, že základní principy zůstaly zachovány, došlo ale k rapidnímu rozšíření možností zůstavitele jak pořídit o svém majetku i na několik generací dopředu až na 99 let.
Dobry den,je mozne vydedit manžela?Mame dve deti.Dekuji(Petra)
Foto
Manžel není potomek a tudíž se ho vydědění netýká. Můžete být v závěti tzv. pominut tzn. nic mu neodkážete.
Dobrý den, pokud matka vydědila svého syna, má právo se stýkat s vnukem???(jana)
Foto
Samozřejmě, to nehraje roli.
Dobrý den pane doktore, za jakých podmínek muže rodič vydědit svého potomka? Zákon nařizuje určitá odůvodnění..jak se může v tomto případe potomek bránit pokud nesouhlasí s jednostranným názorem rodiče? Je závěť také něčím omezena nebo může rodič jednoduše darovat svůj majetek komu chce a v jaké míře chce? Děkuji (Lukáš P.)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl. V případě nesouhlasu vyděděného může tento podat žalobu, kterou se popírá vydědění. Pokud za života zůstavitel něco někomu daruje, není to poté součást dědictví, nelze mu v tom zabránit, neboť se jedná o výkon jeho vlastnického práva a to zahrnuje i právo zcizit majetek, který dotyčný vlastní.
Mohu být považována za dědice i když jsem dcera z prvního manželství? Otec se s mojí matkou rozvedel a z dalšího manželstvá měl 2 děti. Před 2 lety ho syn z druhého manželství zbavil svéprávnosti a prodal jeho dům.Otec nyní zemřel - můžu v této věci kontaktovat notáře u kterého bude probíhat dědické řízení?(Magdalena)
Foto
Ano, dokonce Vám to doporučuji, dědit budete.
Dobrý den, manžel trvale adoptoval v minulém manželství syna manželky z jejího předchozího vztahu. Od jejich rozvodu o nich nic neví, nestýká se s nimi...jak může tohoto syna vydědit. Děkuji za odpověď. (L. Holečková)
Foto
Může jej vydědit pro ,,neprojování opravdového zájmu o zůstavitele" pokud takové chování u nich nastalo.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je možné "vydědit" rodiče? (LTF)
Foto
Rodiče nepatří mezi potomky a tudíž je nelze vyděďovat, stačí je pominout v závěti. Tzn. nic jim neodkázat.
Dobrý den,mám dotaz,můj muž má dvě již dospelé děti se kterýma se nestýká,spolu máme jedno dítě. Může napsat závěť jen na naše dítě a je vyjmout i z neopomitelného dědického nároku? Děkuji(Miroslava)
Foto
Jediná cesta, jak by to mohl udělat je, uvedené dvě děti vydědit, pokud u nich nastal některý ze zákonných důvodů pro vydědění. Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl. Pokud tomu tak není, musí dostat minimálně svůj povinný díl, tj. u zletilých čtvrtina zákonného podílu, u nezletilých polovina zákonného podílu
dobrý den, moje matka žila 35 let s přítelem, který neměl žádného potomka, jenom žijící sestru. Zemřel před měsícem. Bude mít matka nárok na dědictví. Děkuji (Jana)
Foto
Ano, bude, neboť se jedná o osobu, která trvale žila ve společném domácnosti se zůstavitelem, a dá se předpokládat, že na něj byla částěčně i odkázána výživou.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zdali stačí být závěť napsaná na počítači, vytištěná a podepsaná se 3 svědky,bez ověření podpisů a takto uložená u notáře. Děkuji moc za odpověď.(Paní Iva)
Foto
Ano, v podstatě stačí, ale bylo by lépe, pokud máte cestu k notáři, nechat si sepsat i závěť od notáře a pak žádné svědky nepotřebujete.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda po mě bude dědit ze zákona jediný syn, když nemá české občanství? Nebo je nutné sepsat závěť u notáře, kde mu vše odkáži? děkuji za odpověď.(A. Lukešová)
Foto
Občanství nehraje žádnou roli, dědit bude.
Dobrý den, zajímalo by mne, jaké podmínky musí být splněny pro vymazání ze závěti a zda se syn nebo dcera proti tomuto může bránit. Děkuji za odpověď. (Kady)
Foto
Neexistuje pojem vymazání ze závěti, ale vydědění. Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl. Vyděděný se samozřejmě bránit může žalobou v rámci dědického řízení a je proto dobré, aby důvody byly zcela přesvědčivé a pak taková obrana proti vydědění nebude mít úspěch a bude dosaženo toho o co vám šlo.
Dobrý deň, mám dvoch synov a obaja majú dcéru . Chcem aby dedičstvo prešlo na moje vnučkyx, nakoľko synom som už pomohla dosť. Ako to mám urobiť. Ďakujem za odpoveď(Martincová)
Foto
Pokud nesepíšete smlouvu se svými dětmi, že se zřeknou dědického práva, bohužel můžete pouze udělat to, že vaše zletilé děti budou dědit každé osminu vašeho dědictví a zbytek budou dědit vnoučata, pokud to tak do závěti napíšete, či pokud do závěti napíšete, že dědí pouze vnoučata.
Dobrý den, jsem prvorozený syn a rodiče jsou rozvedeni. Otec má další 2 děti s novou manželkou. Může mě vydědit a nebo mám právo jako prvorozený syn na majetek ? Děkuji(Jirka)
Foto
Prvorozenost neboli primogenitura nehraje v dědickém právu žádnou roli, všechny potomci jsou si postaveni na roveň. Zrovna tak i lze, kteréhokoliv potomka vydědit pokud u něj nastane některý ze zákonných důvodů pro vydědění. Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den. Já bych chtěl podmínky za jakých lze vydědit své děti,případně jednoho z nich.(Milan Nedvěd)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, do jaké " kategorie " pro dědictví jsou zařazeni nevlastní sourozenci ? Je nutno jim něco odkázat-?(Meles)
Foto
Záleží na tom, zda máte společného aspoň jednoho rodiče nebo ne. Nevlastní sourozenci jinak nejsou zákonnými dědici.
je možno vydědit děti , které o mě víc jak 10 let nejeví zájem ,nestýkají se se mnou a ani nijak se nekontaktují ?(Jana N.)
Foto
Ano, samozřejmě, jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, deset let jsem své 2 děti z předchozího vztahu neviděl, neprojevují zájem, mohu je nějakým způsobem vyloučit z dědictví? (Ivan)
Foto
Ano, jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, chci vydědit svoji dceru. Co proto musím udělat? Již 5let o mě a manžela ( svého otce)nejeví zájem. Nestýkáme se a nekomunikujeme. Předem děkuji(Alanka)
Foto
Je dobré sepsat vydědění, v němž uvedete důvody pro které vyděďujete, ve vašem případě z důvodu ,,neprojevování opravdového zájmu o zůstavitel".
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestly je zákonem platné tvrzení,že jsem neopomenutelný dědic a musím tedy z majetku aspon nějakou část zdědit. Děkuji(Monika Nová)
Foto
Pokud jste potomek zůstavitele tak ano, za předpokladu, že Vás zůstavitel nevydědí. Velikost toho co podědíte záleží na tom, zda budete v době smrti zůstavitele zletilá. Zletilý nepominutelný dědic musí zdědit minimálně čtvrtinu svého zákonného podílu, nezletilý minimálně polovinu.
Dobrý den, chci vydědit svého syna, jelikož byl už dvakrát odsouzen. Jak sepsat závěť a kde musí být uložena? Děkuji za odpověď (Romana)
Foto
Vydědění může být součásti závěti, závěť můžete sepsat vlastní rukou, datovat a podepsat nebo si jí můžete sepsat u notáře.
Dobrý den, jak vydědit manžela, nejsme rozvedeni, ale nežijeme spolu, nicméně máme napůl rodinný domek a ani jeden z nás nemá na vyplacení. V případě závěti mohu vše odkázat pouze svým dětem Děkuji Věra Palečková(Věra )
Foto
Manžel nepatří mezi osoby, které se vyděďují, stačí, že vše odkážete svým dětem.
Dobrý den, rodiče se rozhodli darovat veškerý majetek jen jednomu ze sourozenců. Dědit tak není co. Mohou se ti neobdarovaní jakkoli domoci "svého podílu"? Děkuji JP(Jan Procházka )
Foto
V zásadě ne, pokud je již obdarovaný uveden jako majitele nemovitosti na listu vlastnictví. Můžete se pouze domáhat aby hodnota daru byla započítávána do hodnoty jeho dědického podílu a tím dosáhnout toho, že už nic dalšího dědit nebude.
Mám syna a dceru. Vlastním byt s garáží, je možné,aby po mně dělil syn a děti dcery, nikoliv dcera ?(Moravcová)
Foto
Možné to není, dcera musí minimálně dostat alespoň čtvrtinu svého zákonného dílu. Pokud byste chtěla aby nedostala ani tu, musíte jí vydědit. Avšak musel by nastat zákonný důvod vydědění. Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, zajímalo by mne, za jakých okolností může být vyděděna dcera, kterou muž adoptoval po svatbě s její matkou, s níž se ovšem již rozvedl. Dcera a tento muž se nestýkají. (Bohumil)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, lze vlastní dítě plně vydědit? A pokud ano, jak to udělat.(Jiří CV)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobry den muzou me rodice vydedit a z jakeho duvodu .Dekuji Jitka(Jitka)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den, převedli jsme dům na syna a pro dceru máme připravenu adekvátní částku. Bohužel, dcera se cítí "podvedena a okradena". Je možné, aby peníze byly poukázány na její jediné dítě? Bojíme se, že dcera by peníze "vydala" na dluhy svého manžela.(Kateřina)
Foto
Bohužel, v tomto případě můžete pouze udělat to, že peníze odkážete vnoučatům avšak minimálně čtvrtinu svého zákonného podílu dcera dědit bude.
Dobrý den,dědeček měl dvě děti. Jedno zemřelo, druhé žije. Kdo bude dětit v případě dědečkovi smrti? Obě jeho děti (zemřelé i žijící mají rodiny).(Anna)
Foto
U zemřelého dítěte budou dědit jeho děti, tzn. vnuci děděčka a budou se dělit o podíl zemřelého dítě. U žijícího dítěte bude dědit žijící dítě.
Otázka dobrý den. Můj otec si nastěhoval do domu přítelkyni a dovolil ji tam dát si trvalý pobyt má to vliv na dědictví??(Honza Keprda)
Foto
Ne, nemá. Samozřejmě pokud by s ním žila déle, pak by mohla dědit z titulu osoby, která trvale žije se zůstavitelem ve společné domácnosti či je na něj odkázána výživou.
Dobrý den pane doktore, rodiče mého manžela věnovali veškerý svůj majetek nejmladšímu synovi. Může nastat situace, že se budeme muset o rodiče postarat, přestože se již více než 5 let nestýkáme? Dá se udělat nějaké opatření, které by v případě naší smrti zbavilo dědického práva manželovi rodiny?(Lenka Nováková)
Foto
Nikdo Vás nemůže donutit pečovat o rodiče pokud nebudete chtít. Z vašeho dotazu není zřejmé, co myslíte pod pojmem rodina. Pokud myslíte rodiče manžela a nikoliv jeho děti, pak stačí když sepíše závěť a nic jim neodkáže. Rodiče nejsou tzv. nepominutelní dědici.
Dobrý den byla jsem v pěstounské péči své babičky od 3let do 12let pak zemřela a následně jsem byla svěřena do péče svého strýce,který od mých 12let dělal vše proto,aby se mne v 18letech zbavil. Vzal si ženu,která měla své 4děti z předchozího manželství a v 17letech mi zemřela i biologická matka.Bohužel na mne brali veškeré příspěvky a sirotčí důchod,ale bohužel to užívali zásadně pro svůj prospěch dnes je mi 32let mám ještě šanci se domáhat dědictví po babičce a matce? Nebo je to promlčené? Děkui za odpověď (Soňa )
Foto
Obávám se, že těžko něco získáte, musela by jste prokázat, že dědictví po babičce vaši pěstouni ,,prošustrovali" což však není pravděpodobné, protože většinou k výraznějším finančním pohybům je třeba souhlasu soudu.
Dobrý den, musí notář při dědic,řízení zjišťovat finanční prostředky , které zemřelý naspořil u finanč.ústavů? a musí tedy být předmětem dědic.řízení? Děkuji R.H.(Hana R.)
Foto
Pokud dědici oznámí notáři, že zůstavitel měl nějaké účty, pak i když neví jaké, nejsou schopni je indentifikovat, notář provede oficiální dotaz na všechny bankovní a finanční instituce a zjistí, jestli nějaké účty zůstavitel má, včetně stavu těchto účtu.
Dobrý den, máme s manželem každý dvě děti z prvního manželství, nemovitého majetku jsme se zbavily, ale máme finanční hotovost na různých vkladech, poraďte jak to udělat aby finanční hotovost přešla v případě úmrtí jednoho z manželů na toho druhého. Děkuji Sofie(Sofie)
Foto
Pro případ úmrtí to v podstatě udělat nejde, vždy budou všechny dědit děti, které zemřelý má. Jediné jak tomu můžete předejít je převést prostředky ještě před smrtí na druhého manžela nebo mít hotovost doma schovánu a dotyčný manžel si jí veme a uvede, že ždná peníze v dědictví nejsou. Není to sice správné, ale dělá se to tak.
Dobrý den,na listině pro vydědění je třeba udat rodné číslo a bydliště,vím jenom datum narození je to problém.Děkuji.(Pavel)(Pavel Beran)
Foto
Nutné to není, ale je to lepší. POkud ho nevíte, nedá se nic dělat, stačí aby byl vyděďovaný dostatečně indentifikován tak, aby bylo zcela nepochybné o koho se jedná.
Dobrý den, před pár lety jsem napsal vlastnoručně závěť,podepsal.V závěti píši,že vyděďuji svou dceru,která od rozvodu,bylo ji pár měsíců o mne vůbec neví.A to ji je nyní skoro 40 let.Nikdy neprojevila o mne zájem,dokonce ani neví jak vypadám.Ptám se stačí toto,když jsem v závěti napsal,že pro nezájem o mou osobu ji vyděďuji? Děkuji za odpověď.(Petr Novák)
Foto
Navrhoval bych vydědění obnovit, neboť by mohla zpochybňovat, že tehdy byla mladá. Bude platit to vydědění, které bude mít nejmladší datum.
Dobrý den p. doktore, zůstane po mě dům, nějaké zlato a starožitnosti. Mám dceru a 3 vnoučata, je možné předem odkázat každému něco? Třeba jedna vnučka na mě byla moc hodná a starala se, té bych chtěla nechat, všechny šperky a peníze a dceři dům. Děkuji(Rut)
Foto
Ano to možné je, když sepíšete závěť v tomto duchu.
Dobrý den, manžel zdědil před 15 lety dům, ve kterém nyní žijeme. Jsme manželé 5 let. Jak by se dědilo v případě úmrtí manžela, jestliže má ještě z prvního manželství dvě dcery? Děkuji. (Slávka)
Foto
Dědila byste vy a dcery rovným díle, tzn. každý jednu třetinu. Pokud by manžel odkázal dům celý Vám, pak by dcery dědily každá jednu dvanáctinu a vy zbytek.
Dobrý den, byla jsem pozvána k dědickému řízení po mé prababičce. Jedná se o pozemky, které nechci, prosím co mám udělat na místě u notáře u dědického řízení, abych nedědila a nemusela již nci po úřadech vyřizovat ? Děkuji. Jarmila(Jarmila)
Foto
Stačí abyste odmítla dědictví ve smyslu § 1485 OZ
Dobrý den, stačí vydědit dceru písemně u notáře nebo musí proběhnout nějaké soudní řízení. Děkuji.(Josef)
Foto
Ne, stačí vydědění u notáře.
Dobry den, jake jsou zakonne duvody vydeni? Dekuji (Karel)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Z jakých důvodů mohou rodiče vydedit sve děti. Děkuji(Marta)
Foto
Jedná se o 6 zákonných důvodů, které asi není možné podrobně popisovat v rámci chatu, doporučuji příslušné přílohy Blesku, kde je všech 6 důvodů uvedeno, jedná se o 7. díl.
Dobrý den pane doktore, prosím o informaci - registrovaní partneři žijící ve společné domácnosti (bezdětní), dědí automaticky ze zákona jeden po druhém nebo je lepší sepsat závěť? děkuji(RNovotny)
Foto
Vždy je lepší sepsat závěť, i když samozřejmě zákonné dědění také možné je.
Dobrý den,můj syn se dlouho soudil o návštěvy svého syna,který v 15 letech k němu přestal jezdit.Dnes je mu skoro 23 let a od té doby se neviděli.Když mu syn napíše nereaguje,protože ještě studuje platí mu výživné.Je možné ho vydědit,s doložením soudních rozhodnutí,že měl zájem se s ním stýkat,může to udělat už tedˇnebo až dostuduje.Děkuji.(Jana)
Foto
Ano, může ho vydědit kdykoliv chce a to ze zákonného důvodu ,,neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele.
Dobrý den, s přítelem plánujeme svatbu. On je majitel domku a já bytu. Jde před svatbou ošetřit bez převodu 1/2 na druhého, abych byla případný dědic poloviny domku. Řešíme jak to provést, chceme spolu bydlet v nyní rekonstruovaném domku a já se podílím na opravě atd. Každý máme 2 děti.Děkuji(Petra)
Foto
Ano, nejlépe je provést to sepsáním dědické smlouvy u notáře již nyní.
Dobrý den, žijeme ve společném domě s moji matkou. Jsem většinovým vlastníkem domu. Matka má 1/3. Sourozenec mi nedávno oznámil, že po její smrti chce dům prodat a získat svůj podíl v tržní hodnotě domu. Nebere ohled na to, že zde žiji s moji rodinou. Má na to právo? Lze tomu nějak předejít? Děkuji, Kopecký(Pavel Kopecký)
Foto
V zásadě se nemusíte obávat, že by se to stalo, neboť by jste mohl vyvolat řízení o zrušení spoluvlastnictví a jako většinovému vlastníku by s největší pravděpodobností dům přiřknut Vám a byla by Vám uložena povinnost vyplatit jednu šestinu domu (pokud budete oba dva dědit rovným díle, dědictvím po matce tedy třetinu každý jednou polovinou tzn. každý jednu šestinu domu).
Dobry den,ma maminka byla vydedena matkou kdy byla uz na tom hodne spatne.Bylo to ze strany sestry me mamky aby ziskala cely Rd.Ma mamka narok aspon na cast domku?Dekuji(Fenesova)
Foto
To záleží na tom, jestli se budete soudně bránit vydědění a pokud uspějete a vydědění nebude platné, pak bude dědit stejný díl jako její sestra.
Mam nemanželske dite a platim nanej,ale v matrice je psany nekdo jiny.Chtel bych hovydedit i kdyz nejsem zapsan jako otec jak na to,(Petr Boleslavský)
Foto
Poměrně nechápu proč platíte na dítě, které má v matrice jiného otce. Z právního hlediska Vám povinnost platit výživné nemohlo být uloženo. Vnímám to tedy tak, že dítě není vaším potomkem a tudíž ho nemusíte vydědovat, protože nemá ani vůči Vám zákonné dědické právo. Když mu nic neodkážete, nic nedostane.
Dobrý den, co když někdo najde po 2 letech od úmrtí závěť psanou ručně, navíc tiskace (ale formálně splňující všechny náležitosti) na základě které dědí a původní dědic přitom nemá v ruce žádný příklad písma zemřelého, aby mohl závěť napadnout a nechat písmo znalcem přezkoumat její pravost? Nebylo by pak v tomto případě dědit velice snadné? (LukasPodolski)
Foto
Bylo by jistě na rozhodnutí soudu jak by se k věci postavil, záleželo by na řadě konkrétních okolností daného případu a to nelze skutečně takto pouze fabulovat. Nehledě k tomu, že takto etrémní případ obvykle nenastává, neboť se nakonec vždy najde nějaká písemnost, třeba úředního charakteru z níž lze usuzovat na to, kdo listinu sepsal.
Dobrý den,bývalý manžel je otec mých dvou dětí,se kterými se nestýká.Němá zájem on ani děti.Výživné platí.Znovu se oženil,ale děti jiné nemá. Může jeho jediné děti vydědit? Děkuji(Jana)
Foto
samozřejmě může, avšak jsem přesvědčen, že v daném případě by vydědění neuspělo, jestliže nezájem pramení i z jeho strany a ne pouze ze strany dětí.
Dobrý den pane Novák mama mi umřela a měla byt ve společenstvi vlastniku, kde jsem ja s ni bydlel a staral se o ní. Platili jsme vydaje společně 7 let mam na to složenky, jsem tam trvale hlašenej a budeme dědit tři sourozenci. Oni chtěji že se byt proda a pojede se na tři díly. Ja nemam kam jit, na vyplacení nemam maj na to oni nárok? Udělat ze mě bezdomovce???? Závěť nebyla Matka zemřela náhle. Co mam dělat abych neskončil na ulici? Děkuji pěkně za radu co pomuže.(Vladimir Plašek)
Foto
Jestliže podědíte třetinu bytu, budete spoluvlastníkem a nemovitost nelze prodat bez souhlasu všech spoluvlastníků, toho se tedy obávat nemusíte. Vaši sourozenci však mohou vyvolat u soudu řízení o zrušení spoluvlastnictví a tím se domoci prodeje bytu v dražbě. To je ale postup na mnoho let a navíc by určitě hrálo roli to, že jste o matku pečoval a že se jedná o vaše jediné bydliště, což by soud jistě při svém rozhodnutí také zvažoval a nemusel by touto cestou jít, i když upřímně řečeno, to samozřejmě hrozí.
Dědí děti majetek automaticky, nebo se musí sepsat závěť ?(Vlasta)
Foto
Děti dědí majetek ze zákona automaticky. Pokud není závěť, jsou dědici v tzv. prvé třídě.
Dobrý den,celý život jsem se nikdy nesetkal se synem,z obou stran nebyl žádný zájem.Může on dědit? Děkuji(Zdeněk L.)
Foto
Obávám se, že v daném případě ano, neboť se nejedná o nezájem pouze z jeho strany. Přesto bych navrhoval vydědění provést, třeba se syn nebude dědění domáhat.
Dobrý den,mám dceru 20l..nemá tu již déle trvalé bydliště,ale dělá si neustále prý jen dluhy. Jak jí tedy vydědit,,neb nevidím vidinu toho,že by žila,nebo chtěla žít normálně.. A nechci se obávat jejich dlůhu. Nebo se neusíme bát,že její dluhy přejdou na nás ?... Zjištovala jsem to na netu...a našla,že jen ona je zoodpovědná za své dluhy-je tomu tak? .Děkuji...Monika...(Monika)
Foto
Jestli Vám jde o to, aby po Vás nedědila, potom dluhy jsou důvod pro vydědění. Konkrétní zákonný důvod odkazuje na zadluženost vyděďovaného, která vede k obavě, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl a dále je zde zákonný důvod ,,marnotratné počínání vyděďovaného, které vede k obavě, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl.
Svou dceru jsem neviděl 20 let i když jsem se ji mnohokrát snažil kontaktovat, šlo o následky "výchovy" mé exmanželky, která ji ke mně nenávist implantovala tak silně, že se mnou nemluví ani po její smrti. můži ji vydědit? (Bell)
Foto
Ano, samozřejmě můžete ze zákonného důvodu ,, neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele".
Dobrý den, chci se zeptat na následující problém. Zemřela nám matka, je nás více sourozenců, ale ona vše odkázala jen jednomu z nás. Všichni víme, že její ušetřené peníze utrácí, za její peníze platil pohřeb, různé poplatky, něco si nechává jako "jízdné", ..zkrátka hraje hru - jen já se starám. Všichni ale víme, že ji využíval, cokoli si nechával platit, dokonce i vodné v době, kdy už v domě nežila, hned po pohřbu shrábnul její úspory Máme nějakou naději, pokud se obrátíme na soud?(Alena)
Foto
Ano, samozřejmě, pokud prokážete, že veškeré peníze sebral on, což samozřejmě lze lehce prokázat výpisy z banky o které si pořádá notář, musíte mu říct, v které bance účet byl. Obdržíte minimálně čtvrtinu svého zákonného podílu tj. tzv. povinný díl (čtvrtina zákonného podílu).
Dobrý den. Naše dcera s námi trvale nekomunikuje.Ba,ani o nás slušně nemluví.Domnívá se,že když jí neodevzdáváme peníze,že se jí k nám nevyplatí jezdit.Vnoučata ani neznáme.Přez to,že jsem 20 let ZTP,nikdy nám neposkytla žádnou,byť sebe menší pomoc.Na požádání o pomoc nám vždy jen řekla,že to zvládneme a že nám drží palce.Řešíme závěť.Děkuji.(Jitka)
Foto
Doporučuji sepsat vlastnoručně vydědění, listinu datovat a podepsat celý jménem Vy i manžel a uvést tyto důvody, neboť se jednoznačně jedná o zákonný důvod ,,neposkytnutí zůstavitelovi potřebné pomoci" i zákonný důvod ,, neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele". Vydědění může být včleněno do závěti, nemusí být na samostatné listině, to je na Vás.
Zdravím, po smrti otce jsem se vzdal dědictví ve prospěch matky. Ta na základě nátlaku mého bratra na něj přepsala chatu, na kterou jsme krom něho jezdili s rodiči a kde každou věc, na kterou se podívám jsem vyráběl nebo s otcem vybudoval. Matce jsem nikdy neublížil naopak se snažil pomáhat dokonce i nyní mě stále volá atd. Vyděděný nejsem, ale z dědictví mi zbude max nějaký hrníček a bratr dnes obývá ještě za života matky chatu a nepřeje si, abych tam jezdil a užíval jeho majetek. Mám však ručně psanou závěť podepsanou rodiči, kde říkají chata je obou na půl ostatní je mé, jelikož bratrovi už rodiče pomohli a já zatím nedostal nic. Dá se toto nějak napadnout, ať už po smrti matky? Děkuji. (Rudolf J.)
Foto
V zásadě ne, jestliže je v katastru zapsán jako vlastník chaty váš bratr, chata již nebude předmětem dědictví.
Přeji dobrý den pane doktore.JAK JE TO S VYDĚDĚNÍM DCERY ( při mém sňatku jsem byl donucen nastávající manželkou si ADOPTOVAT její dceru - otec údajně NEBYL znám !!! ).Mohu ji po 25 létech VYDĚDIT bez náhrady ?Předem děkuji.Takto vyženěná dcera NEMÁ ŽÁDNÝ ZÁJEM se o moji osobu zajímat a čeká v podstatě až zemřu,aby DĚDILA.Předem děkuji za Vaši odpověď.VOKATÝ Jiří (VOKATÝ Jiří)
Foto
Ano vydědit jí můžete pokud u ní nastal zákonný důvod ,, neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele" nebo důvod ,, neposkytnutí zůstavitelovi potřebné pomoci", pokud by jste toto potřeboval např. z důvodu nemoci či nemohoucnosti ve vysokém stáří nebo pro invaliditu.
Dobrý den, mám s přítelem koupený byt na hypotéku. Je možné nějak zajistit dědictví bytu mezi náma i když nejsme manželé? děkuji(petra)
Foto
Ano, samozřejmě závětí. Nebo ještě lepé za vašeho života sepsat u notáře dědickou smlouvu.
Dobrý den, chci vydědit své 3dcery z důvodu naprostého nezájmu o mne jako otce. Jak to bude v tomto případě s jejich dětmi - vnuky co se týče dědictví. Děkuji Jan(Jan)
Foto
To záleží na tom, jak vydědění provedete. Pokud vyděděný Vás přežije, potom nedědí ani jeho potomci, ledaže určíte, že dědit mohou. Pokud by naopak se vyděděný nedožil vaší smrti, pak jeho děti dědit budou, vyjma těch u kterých by jako takových nastalo samostatně vyloučení z dědického práva.
Dobrý den, chci se zeptat..maminka mě zemřela když jsem byla nezletilá.Opatrovníkem se mě stala babička,její matka.Budu mít nárok na podíl z dědictví i když babička má ještě syna.Jde mě o její byt ,který má teď v osobním vlastnictví.Já tam nebydlím,ale strýc s ní ano.Ale já se strýcem nevycházím.Děkuji Jolana(Jolana )
Foto
Samozřejmě, že budete mít nárok na dědictví po babičce a zároveň Vám bude patřit majetek, který babička spravovala jako dědictví po vaší matce (samozřejmě v té části, která nebyla spotřebována).
Dobrý den, sestra se po rozvodu nastěhovala k mamince, která vlastnila družstevní byt. Po její smrti jsem se dozvěděla, že byt jí darovala. My jsme neodrželi nic z pozůstalosti, protože sestra prohlásila, že po mamince již nic nezbylo. Je takové jednání vůči ostatním sourozencům možné. V podstatě jsme byli svým způsobem vyděděni.(Děkuji, Alena)
Foto
Pokud matka darovala vaší sestře byt ještě za svého života, nic s tím nenaděláte.
Hezký den, bývalý manžel - otec dcery se nikdy o ni nestaral, výživné neplatil, cca již 15 let nikde nepracuje, nemá žádný majetek, narůstají mu pouze dluhy vůči zdrav. pojišťovně a jiné. Může dcera odmítnout toto dědictví (dluhy), jakým způsobem ?(Magda Malá)
Foto
`Ano může odmítnout dědictví ve smyslu paragrafu 1485 OZ.
Dobrý den, je možné, abych se vzdal v dědickém řízení dědictví, aniž by přešlo na mé děti ? A co to obnáší za vyřizování ? Děkuji, J. Bárta (Jaroslav Bárta)
Foto
Ano, samozřejmě to možné je, musíte tak učinit v průběhu děd. řízení do protokolu a samozřejmě je dobré výslovně uvést, že nechcete, aby dědily i vaše děti.
Preji krasny den, pane doktore. Muj prvni dotaz je jednoduchy jak vydedit sve dva syny, kteri o me nejevi zajem. Nezvedaji telefony ani Skype a pod. Neozyvaji se ani na me narozeniny. Dotaz druhy je mozne aby po me dedil cizi clovek vsechno? Dekuji za odpoved. J. Urbanova (Jarka Urbanova)
Foto
Ano, děti vydědit můžete ze zákonného důvodu ,, neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele". Cizí člověk po Vás všechno dědit může, to je na Vás.
Jsem obcan USA...me 2 Deti z prvniho manzelstvi ziji v cz. Maji narok na deditstvi?(Karel)
Foto
Ano, samozřejmě mají.
Pokud jsem vyděděna, dozvím se to ještě za ´života matky, nebo až po její případné smrti. Jarmila(Jarmila)
Foto
Větší pravděpodobnost je, že se to dozvíte po její smrti, jestli Vám to sama neřekne dříve nebo se to nějaký jiným způsobem ,,neprolákne".
Dobrý den, je mi 41 let a v mých 7 letech se rodiče rozvedli,my jsme byly s bratry svěřeni otci.Ted po těch dlouhých letech my zavolala sociální pracovnice s tím, že matka leží v nemocnici a kdy si ji vemu domů, že se oni musím postarat.Upozornuji , že za těch dlouhých více jak 30 let mně matka navštívila dvakrát a to v mých asi 10 a pak v 18 letech .Celou dobu přitom bydlela kousek od nás a nechodila za náma.Dle spisu , který jsem dostala do rukou jsem se dočetla , že na nás neplatila ani výživné. Nyní je v domově důchodců.A nyní můj dotaz- má obrovský dluh ve výši více jak půl milionu-jak dosáhnout toho , abych jej nezdědila a zárověn jak docílit toho , abych ji vydědila já?Máme firmu a nechci , aby se v případě toho , že se nám s manželem něco stane -dědila i ona. Děkuji za odpověd a přeji pěkný den Jana.(Jana)
Foto
Ano, můžete provést odmítnutí dědictví podle paragrafu 1485 OZ po smrti vaší matky. Tím jste se zbavila rizika dluhů. Pokud jde o to, aby matka nedědila po Vás, stačí, že v závěti odkážete svůj majetek někomu jinému. Rodiče nejsou tzv. nepominutelní dědici a tím bude věc vyřešena.
Dobrý den, chci se zeptat..když syn zdědí část mého majetku a měl 2 manželství, jestli po jeho smrti můžou dědit všechny jeho děti nebo jen někteří.děkuji za odpověd(Marie)
Foto
Dědit budou všechni potomci, mají stejná práva jsou si postaveni na roveň.
Dobrý den,syn je nesvéprávný,po rozvodu je mu poručníkem bývalý manžel.Je možné odkázat můj majetek pouze dceři?Děkuji za odpověď.(Opletalová D.)
Foto
Ano, je to možné.
Dobrý den.Chci se zeptat jakým způsobem vydědit vnučku ze závěti.S prarodiči se 10 let nestýká,nemá o ně zájem a jedině se stará o to ,co dostane po jejich smrti.Jakým způsobem sepsat závěť,aby neměla na nic nárok.Děkuji Jelínková(Jelínková Jana)
Foto
Závěť Vám sama o sobě nepomůže, kdyby jste do závěti napsali, že nemá nic dědit, obdržela by minimálně čtvrtinu svého zákonného dílu (pokud samozřejmě by v době vaší smrti nežily již vaše děti, které mají uvedenou vnučku) můžete vnučku vydědit pro neprojevování opravdového zájmu o Vás. Vydědění doporučuji provést písemně, vlastnoručně, listinu datovat a podepsat (obdobně jako závěť) a uvést konkrétní důvody, které Vás k vydědění vnučky vedou.
Dobrý den. Co musím udělat, abych zabránil mým dětem po mé smrti dědit? Děkuji (Janík Jan)
Foto
Máte dvě možnosti. Buď před vaší smrtí převést veškerý majetek na ty osoby, které chcete, aby po Vás majetek jednou měly, případně je můžete vydědit, avšak nezapomeňte, že vydědění je možné pouze ze 6 striktně uvedených důvodů v zákoně a z žádných jiných. A je tedy na Vás, aby jste posoudil, zda některý z těchto důvodů na straně vašich dětí nastal.
Dobrý den, mohu vydědit děti mého zemřelého syna protože odmítají se mnou komunikovat. Stačí napsat vydědění vlastní rukou a vlastnoručně podepsat. Děkuji. F (Fana)
Foto
Ano, stačí, nezapomeňte listinu datovat jinak by byla neplatná, a bylo by dobré, kdyby jste měla nějaké důkazy o tom, že se s Vámi odmítli stýkat, i když je mít nebudete můžete to uvést do vydědění jako tvrzení.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda bývalý manžel může vydědit 2 naše společné děti. od rozvodu se s nimi nechce vídat. na ulici radši přejde na druhou stranu, aby je nepotkal, na syna zavolal policii. nevídají se a nechtějí se vídat a ni děti s ním, ani on s nimi. Děti mu nijak neublížily. Děkuji Prchalová (Jana Prchalová)
Foto
Pokud důvod nestýkání se s dětmi je na straně otce nikoliv na straně dětí, potom by takové vydědění neobstálo a děti by dědily.
Dobrý den , mám dvě děti kterým jsem koupil byty, auta a trošku je zajistil, je nějaké řešení kdyby se se mnou něco stalo , aby vše zůstalo jen manželce. Můžou se už teď vzdát dědictví? Děkuji za odpověď.(Petr Novák)
Foto
Ano, mohou, tím, že by jste uzavřel dědickou smlouvu s manželkou u notáře k níž by se děti připojily a ve smlouvě by bylo uvedeno, že dědit nechtějí.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat: Mám dceru z prvního manželství. Ta mi kdysi hodně ublížila a nechci tedy, aby cokoliv zdědila. Jsem znovu ženatý a s manželkou vlastním byt v os. vlastnictví, zahradu a automobil. byt byl manželky už za svobodna, auto i zahrada jsou psány na manželku a v předm. smlouvě máme uvedeno, že ten kdo v manželství něco koupí (myšleno pozemky, aut atd.), jsou výhradně jeho. Kdyby se mi něco stalo, měla by má zletilá dcera něco po mě dědit nebo musím napsat závěť eventuálně ji vydědit. Jde mi o to, že manželka je v inv. důchodu a nerad bych, aby pak musela dceři něco vyplácet. Děkuji.(Jarda)
Foto
V dědictví bude pouze to, co patří Vám. Případně polovina z toho co vlastníte společně, ale to ve vašem případě není. Vydědit by jste mohl dceru pouze pro nezájem o Vás, avšak to lze pouze tehdy, když vy se o kontakt s dcerou snažíte a ona ho stále odmítá. Pokud by dědila, měla by nárok na čtvrtinu pozůstalosti, pokud by jste určil, že nechcete, aby dědila vůbec, pokud by jste to neudělal, obdržela by vše.
Dobrý den,vlastním byt (sama) a s partnerem napůl dům. Je možné napsat do závěti, že byt odkazuji dětem (z prvního manželství, společné děti nemáme) a polovinu domu odkazuji partnerovi? A je možné nějak ošetřit, aby s bytem nemohl do dospělosti děti disponovat jejich otec, můj bývalý manžel, který by se stal zřejmě poručníkem dětí v případě mé smrti? Moc děkuji.(Martina)
Foto
Ano je to možné udělat jak navrhujete. POkud jde o disponování bytem, nemůže tak otec činit i kdyby byl určen poručníkem bez předchozí souhlasu soudu. I tak je určitě dobré vaše přání do závěti napsat, to ničemu neuškodí.
Dobry den.Dcera meho manzela z prvniho manzelsvi se vubec s otcem nestyka.Sama jsem ji kolikrat rikala,ze muze prijit kdykoliv Ale ona nechce.Je mozne ji vydedit?(Zdena)
Foto
Ano, je možné ji vydědit pro jeden ze zákonných důvodů a to ,, Neprojevování opravdového zájmu o zůstavitele, jaký by projevován být měl".
Dobrý den pane doktore, rád bych se na dnešní problematiku zeptal.S matkou nemáme dobrý vztah,přesto se cca 1x za rok vídáme.Moje matka mi darovala darovací smlouvou po smrti mého otce polovinu ročně neobývatelné chaty, jejíž byla majitelem.Mám ještě bratra, který zdědil po mé babičce polovinu domu kde mi matka asi před 6 lety zrušila trvalý pobyt.Chtěl jsem se vás zeptat zda-li existuje možnost, že matka mne může zbavit právo na dům v němž nyní žije s bratrem, po jejím skonu úplně.Přesto že hodnota domu je mnohem vyšší než darované chaty.Bratr polovinu domu "dostal"od nemohoucí babičky, když byla upoutána na lůžko v senior domě.Dodávám, že bratra jsem jsem musel z chaty vyplácet po jedné šestině, rovněž jednou šestinou macechu a a jednu šestinu jsem zdědil po otci sám.Jaké mám možnosti,kdyby matka chtěla odkázat celý dům mému bratrovi a mě nic. Děkuji za odpovědˇ (Pavel Chavlát)
Foto
Poud vaše matka bude chtít abyste nic nezdělil, udělá to spíše tak, že svůj díl na nemovitostech převede na vašeho bratra ještě za svého života. V takovém případě s tím nic nenaděláte. Pokud by tak neučinila, potom by veškerý její majetek byl pozůstalostí a protože jste s bratrem dva činil by Váš zákonný díl jednu poloviu této pozůstalosti, avšak zletilý dědic může být ve svém dědickém právu omezen tak, že obdrží jenom čtvrtinu svého zákonného dílu tzn. měl by jste dostat minimálně jednu osminu pozůstalosti. Dále by jste ale mohl požadovat aby dary které dostal Váš bratr v průběhu života od vaší matky byly započítány na jeho díl a pak by jste dostal o to více.