„O Vánocích tradičně zaznamenáváme nárůst množství svezeného papíru. Toho Pražané odevzdají až o 60 procent více než v průběhu roku,“ řekl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. U skla a plastů se nárůst pohybuje okolo 15 procent.

Firma proto mezi svátky zvýšila intenzitu vyprazdňování modrých kontejnerů na papír.

Naopak popelnice u domů, kam teď kvůli jejich přeplněnosti nejde někdy už nic hodit, vyvážely mezi svátky v obvyklých termínech a ani nyní vyšší intenzitu neplánují. Podle mluvčího Many se nárůst tohoto odpadu pohybuje jen asi o 5 procent. Popeláři tak budou nádoby vyprazdňovat v obvyklých dnech, případně s jednodenním posunem.

Popelnice na pražském Žižkově, 4. ledna 2016.
Autor: Matěj Smlsal

Koncem prosince svážela odpad v Praze častěji i firma Komwag. „Mezi svátky jsme posilovali jak svoz separovaného odpadu, tak úklid černých skládek,“ sdělil vedoucí divize odpadu Luděk Prchal a dodal, že nyní už vyvážejí podle obvyklého harmonogramu.

A stejný přístup zvolila i společnost AVE. „Během vánočních svátků i po svátcích byly posíleny všechny segmenty poskytovaných služeb, zejména úklid separačních stanovišť a mimořádné svozy komodit papír, plast a sklo. Od 2. ledna již probíhá normální svoz,“ uvedla ředitelka komunikace AVE Jana Vondráková.

Stromky letos dávejte jinam

Až do konce února budou popeláři odvážet i vánoční stromky. V žádném případě je nevyhazujte do popelnic a kontejnerů na směsný odpad, protože tím zásadně snížíte jejich kapacitu.

Odkládejte je vedle veřejně přístupných popelnic či kontejnerů na směsný odpad. Pokud máte popelnice schované v domě, letos dochází ke změně. Tentokrát je k nim nedávejte. „Pokud nemáte popelnici veřejně přístupnou z ulice, prosíme o odložení vánočního stromku u nejbližších kontejnerů na tříděný odpad,“ prosí mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Stromky byste měli vyhazovat nejlépe den před odvozem odpadu, aby nebyly v ulicích příliš dlouhou dobu. Umělé stromky nepatří k popelnicím vůbec, ty odvezte do sběrného dvora.

Stromky vyhazujte ideálně ke kontejnerům na tříděný odpad. K malému koši na zastávce ne.
Autor: Matěj Smlsal