Platba bezkontaktní kartou v autobusech za jízdenku. Tak přesně tento projekt Ropid připravuje společně s ČSOB. Fungovat by měl na příměstské lince 381. Cestující z pražských Hájů do Kutné hory přiloží k přístroji u řidiče svou kartu a šofér mu následně vydá jízdenku. „Urychlí to odbavení a navíc zvýší komfort cestujících, kteří nebudou muset hledat drobné či bankovky. Podrobnosti ale ještě dolaďujeme," řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

V pražských autobusech začne i sčítání cestujících

Další novinkou v pražských autobusech by měly být takzvané sčítače cestujících. V první fázi by se měly objevit jen ve vybraných autobusových spojích. Budou umístěny u každých dveří. „Budou sčítat nastupující i vystupující cestující a dokážou rozpoznat například i kočárek. Systém nám průběžně podá přehled o vytíženosti spojů a zastávek a nebudeme už muset do autobusů posílat brigádníky s tužkami a bloky," řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.


    
„Projekty budou v pilotním provozu. V současné chvíli je ještě připravujeme a dolaďujeme a spuštěny by měly být přibližně v polovině září. V případě sčítačů máme několik nabídek," dodal Drápal. Na kolik instalace sčítačů vyjde, zatím není jasné.