Z více než 330 heren a kasin, které teď existují v Praze, jich má brzy zůstat jen pár. Počítá s tím návrh, který sepsala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a který v září nechá schvalovat.

V září vyhlásíme nulovou toleranci hazardu. Výjimku budou mít luxusní hotely, kasino může být také na letišti. Návrh bude v srpnu schvalovat rada a v září zastupitelstvo. Když projde, od 1. října nebudou smět v hlavním městě vznikat žádné nové herny,“ řekla Blesk.cz primátorka Krnáčová.

Podle návrhu, který už posvětila i magistrátní komise pro oblast loterií, budou smět kasina zůstat nebo teprve vzniknout ve 4* a 5* hotelích s více než 400 lůžky. „Celkově by to mělo být maximálně 23 hotelů s potenciálním kasinem,“ uvedl zastupitel Trojkoalice Ondřej Mirovský.

Ve vybraných luxusních hotelech bude koalice tolerovat hazard proto, že tam podle primátorky nehrozí negativní dopad na běžné Pražany – nestane se tak, že člověk v nouzi by přišel do ještě větší bídy.

Pokud návrh začne od 1. října platit, provozovatelé heren budou mít dva roky na to, aby změnili druh podnikání.

Nulová tolerance hazardu by projít mohla. Koalice složená z ANO, Trojkoalice a ČSSD ji má v programovém prohlášení. Navíc úplný zákaz heren v ulicích vítá i řada opozičních zastupitelů. „My jsme ochotni podpořit nulovou toleranci, ale chceme mít reálné podklady, na základě kterých můžeme informovaně rozhodovat,“ uvedl například šéf pražských pirátů Jakub Michálek.

Naopak šéf pražské ODS Filip Humplík je proti návrhu, který primátorka připravila. „Vzhledem k tomu, že se zastupitelstvo hazardem podrobně zabývalo v červnu, je zarážející, že zcela odlišný návrh přináší paní primátorka bez projednání s městskými částmi už o 14 dnů později. Předkládá záměr, který tvoří výjimky pro nejasně definované hotely. Jde skutečně o regulaci ve smyslu ochrany veřejného pořádku, či o vytvoření dokonalého byznys plánu?" ptá se.

Ať peníze z hazardu neputují do školství

Krnáčová plánuje spolu s nulovou tolerancí prosadit i nové přerozdělování peněz z hazardu. Teď se část posílá na podporu sportu a kultury.

To mi přijde perverzní. Navrhnu, aby peníze šly do celkového rozpočtu městských částí a ty je pak přerozdělovaly,“ uvedla primátorka.