Výpadek v centru začal minulý týden v pátek dopoledne, kdy nefungovalo šest z osmi přepážek. Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Prahu vyšla karta na více než miliardu korun.

Podobné problémy jako v pátek a dnes se minulý týden objevily už v úterý, ale vydávání karet bylo jen omezeno. Příčiny výpadku zatím ani v jednom případě nejsou známy.


Kancelář v Jungmannově ulici je jediným místem, kde mohou cestující o Opencard zažádat a vyzvednout ji. On-line služby operátor neposkytuje. Mluvčí městské firmy Operátor Opencard Pavel Stöckl již v pátek uvedl, že do konce roku by si mělo Opencard vyměnit zhruba 160.000 cestujících. O novou kartu ale podle mluvčího nakonec požádá jen zhruba 40 procent z nich, mnozí lidé dají přednost papírovým kuponům.

Miliardový projekt Opencard

Projekt Opencard, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu minimálně 1,35 miliardy korun. Elektronická karta měla mít původně mnoho funkcí, nakonec ale slouží jen především jako průkaz s předplatným pro MHD.

Projekt je spojen s problematickými smlouvami, několik úředníků kvůli Opencard již stanulo před soudem. Co bude s Opencard dál, zatím nikdo neřekl, město nyní hledá způsob, jak s kartou do budoucna naložit.