Areál začalo město stavět na místě bývalého lomu a cementárny v roce 1959, celý se otevřel o šest let později. Původně měl sice sloužit jen vrcholovým sportovcům, nakonec sem ale získala přístup i plavecká veřejnost.

A lidé si bazén oblíbili. Každý rok dorazí do areálu kolem milionu návštěvníků. Když si ale v roce 1991 přišla zaplavat princezna Diana, která tu byla na státní návštěvě, skončilo to nechvalně.

Poctivě si koupila lístek a dala i stokorunovou zálohu za zámek. Jenže princezna šla plavat do vnitřního bazénu, kde v tu chvíli probíhal trénink sportovců. Byla zřejmě tak dobrou plavkyní, že trenérka si všimla »vetřelkyně« až později. Pak ji ale šla z pronajaté dráhy rovnou vyhodit. Ochranka musela ženu upozornit, s kým mluví.

Díky bazénu má užitek i Česká televize, která sídlí nedaleko na Kavčích Horách. „Z Podolí vede tunel. V trubkách proudí studená voda, kterou se v ČT ochlazují studia. Ohřátá voda pak putuje zpět k nám,“ popsal pověřený ředitel stadionu Jan Bezděk s tím, že tento mechanismus funguje od roku 1985.

Jiří (78) sem chodí plavat od založení

Někteří návštěvníci chodí do Podolí už od dob vzniku stadionu. Například Jiří Vykoukal (78), který ho teď navštěvuje dvakrát týdně.

„Pamatuju si, když tu ještě stála cementárna a všude byly komíny. Plavat sem chodím od počátku. Vrcholově jsem sportoval, takže plavání pak bylo nutné na uvolňování,“ prozradil.

Bazénu zůstal věrný také proto, že bydlí nedaleko. „Chodím plavat i v zimě do venkovního bazénu, ten je celoročně vyhříván,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Podolí slaví 50: Tajný tunel do ČT i trapas princezny Diany Matěj Smlsal, Jan Jedlička

V Podolí ale trénovala či trénuje i řada sportovců, kteří se svými výkony zapsali do historie. Patří mezi ně olympijská vítězka ve skocích do vody Milena Duchková, autorka 123 čs. rekordů ve všech plaveckých způsobech a tratích Jaroslava Passerová-Slavíčková nebo znakařská specialistka a držitelka dvou stříbrných medailí z mistrovství světa Ilona Hlaváčková.

Natáčel tu i Jan Kačer

Bazén v Podolí už několikrát přilákal také filmaře. Natáčel se tu například film Konec agenta W4C (1967), kde hlavní roli hrál Jan Kačer (78). V hale se sešel s agentkou Květou Fialovou (85).

Podvodní scény ve filmu Fantom Morrisvillu (1966) pocházejí také z areálu v Podolí.

Máte retro fotky z Podolí? Pamatujete si, jak jste se tam v minulém století chodili koupat? Fotografie i zážitky posílejte na tip@blesk.cz.

Fotogalerie
18 fotografií