Usedlost Cibulka, jejíž historie sahá do 14. století, je dlouhou dobu neudržovaná. Před pěti lety se pokusila o její oživení skupina mladých lidí, kteří připravovali v objektu se souhlasem majitele kulturní projekty.

Na místě je podle informací serveru iDNES.cz asi stovka těžkooděnců a další příslušníci z protikonfliktní jednotky a státní zástupci. Podle squatterů mají policisté i vodní děla. V domě bylo po ránu zhruba 50 až 70 lidí. Od devíti hodin vyzývá někdejší obyvatele usedlosti policie megafonem k opuštění objektu. V 9:45 ale už termín pro opuštění vypršel – na řadu přijde antikonfliktní tým.

Policisté osm lidí zadrželi, zbylé čtyři squattery, kteří vyšplhali do věže objektu, chtějí sundat hasiči s pomocí žebříků. Podle informací ČTK z místa zásahu hasiči pro případ pádu nafukují záchranné vaky. Ze dvora je slyšet hluk a křik.

Těžkooděnci budou zapojeni pouze v extrémním případě. „Pokud by to bylo potřeba, tak samozřejmě takové síly a prostředky využijeme. Sami doufáme v to, že to nutné nebude,“ řekl České televizi Hulan.

V listopadu 2008 zde ale propukl fyzický konflikt mezi obyvateli usedlosti a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Byli přitom zraněni tři policisté a čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti se pak od squatterů odvrátil. Proti zákroku policie se konala demonstrace na Palackého náměstí. 

Několik desítek lidí se na den vrátilo do statku v červenci 2009. Tehdy šlo o protest proti vyklizení vily Milada, kterou od roku 1997 také obývali squatteři. Znovu objekt obsadili v roce 2012, policie je opět vystěhovala. Po dalších jednáních aktivisté s majitelem Cibulky uzavřeli smlouvu, kterou ale vlastník ke konci letošního března vypověděl. Vaníček poslal do objektu v úterý ochranku, která pouštěla lidi ven, dovnitř už nikoliv. 

Squatteři argumentují, že Vaníček nechává památku chátrat, squatteři zase podle Vaníčka v objektu způsobují šílený nepořádek a po objektu se pohybují neoprávněné osoby. Z objektu chce majitel podle vlastních slov udělat dům pro seniory, musí ale nechat upravit místní plán a to může trvat několik let.

Fotogalerie
6 fotografií