Silničáři na začátek dubna naplánovali zahájení oprav skoro 4 kilometrů Pražského okruhu u Černého Mostu – jeho nejstarší části mezi Satalicemi a Běchovicemi! „Jedná se o část okruhu, která je v provozu již téměř 30 let, projede tu okolo 85 tisíc vozidel za 24 hodin,“ řekl Blesku Michal Hrdlička, který na ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) vede úsek výstavby dálnic.

Opravy potrvají 22 měsíců, tedy skoro dva roky. Po tu dobu slibují silničáři, že budeme stále jezdit ve dvou pruzích v každém směru. „Opravy zahrnují pouze hlavní trasu R1, nezahrnují opravy křižovatkových větví dotčených mimoúrovňových křižovatek Chlumecká, Horní Počernice a Českobrodská,“ vysvětluje dále. Potíže tedy budou mít všichni, kdo budou chtít jet po R10 na Mladou Boleslav a Liberec, po D11 na Hradec Králové nebo po silnici I/12 na Kolín.

Důvodem oprav je špatný stav celého úseku, opravy mají z pokladnice ŘSD vytáhnout 269 milionů korun. Silničáři v rámci rekonstrukce tohoto úseku položí i speciální povrch se sníženou hlučností – takzvaný tichý asfalt. Na mostech opraví římsy, dojde k zrekonstruování kanalizace na svod dešťové vody a dojde třeba i na instalaci bezpečnějších svodidel a modernějšího dopravního značení.

Jako by to silničářům nestačilo, na začátek dubna si naplánovali do kalendáře oprav i druhý, dokonce důležitější příjezd do Prahy – po „déjedničce“! Jedná se o úsek mezi Nupaky a Chodovem v délce zhruba osm kilometrů. I zde se bude jezdit během rekonstrukce ve dvou pruzích v každém směru. Oprava vozovky ve směru na Prahu vyjde na 157 milionů korun. Opačný směr byl zrekonstruován již loni. Omezení má skončit v červnu.

Sjezd: Praha, Kolín Dolní Počernice, Běchovice: od tohoto sjezdu má začít oprava. Řidiči, kteří jedou od Barrandovského mostu zde sjíždí na Kolín, Úvaly, Český Brod či do některých částí Prahy – Dolních Počernic, Běchovic, Újezdu nad Lesy či Kolodějí.

Sjezd: Praha, Kolín
Autor: Foto: M. Hurda, D. Malík

Sjezd: Praha, Ústí nad Labem: posledním, čtvrtým sjezdem je ten na Vysočanskou radiálu, po které se dostanete do Vysočan, do Letňan, na Prosek a do Kbel. Na této křižovatce se odpojuje R10 (směr Mladá Boleslav, Benátky nad Jizerou, Milovice, Liberec).

Sjezd: Praha, Ústí nad Labem
Autor: Foto: M. Hurda, D. Malík

Sjezd: Praha-Černý Most, Hloubětín: sjezd na Černý Most a Hloubětín nejčastěji využívají lidé, kteří míří do obchodní zóny, a lidé, kteří si chtějí nechat auto na odstavném parkovišti a do centra zamířit metrem. A pak tudy přijíždějí lidé, kteří bydlí v Horních Počernicích.

Sjezd: Praha-Černý Most, Hloubětín
Autor: Foto: M. Hurda, D. Malík

Napojení směr: Hradec Králové, Wroclaw: druhý sjezd a nájezd, kterého se opravy týkají, je ten na dálnici D11 – Hradec Králové, Pardubice a Poděbrady. Zároveň zde sjíždí lidé do „nákupáku“ Centrum Černý Most. Z tohoto směru přijíždí velká část obyvatel středních Čech do Prahy za prací – například z Čelákovic, Lysé nad Labem, Nymburka.

Napojení směr: Hradec Králové, Wroclaw
Autor: Foto: M. Hurda, D. Malík
Fotogalerie
8 fotografií