Už žádný Rámusák! Trojský most přes Vltavu se v pondělí časně ráno otevřel pro běžnou dopravu. Nahradil svého předchůdce - tramvajový most přes Vltavu, který dostal přezdívku "Rámusák" kvůli specifickému hluku, vydávanému projíždějícími tramvajemi. Letitý ocelový most sloužil od roku 1981 do loňského podzimu. Šlo o jediný čistě tramvajový most v Praze. 

Rámusák je však minulostí, na jeho místě stojí nový Trojský most. První tramvaje na něj vyjely podle jízdního řádu ve 4:30. Obnoven byl provoz linky 17 mezi zastávkami Výstaviště Holešovice a Vozovna Kobylisy, na svou pravidelnou trasu se vrátí i noční linka 53.

Projeli jsme se po novém mostě

Na most však nově mohou i auta a MHD. Cestujícím začala sloužit i nová autobusová linka 294, která spojila oba břehy Vltavy. Dopravě však most příliš v této části Prahy neulevil. Kolem sedmé se na něm začaly tvořit lehké kolony ve směru do Holešovic, aut postupně začalo přibývat, což je patrné i z leteckých snímků fotografa Blesk.cz.

Objevily se také zvěsti o nefunkční světelné komunikaci, ta však již kolem osmé hodiny ranní běžela bez problémů. Spuštěna byla patrně až s houstnoucí dopravou. Most však zatím neplní svůj účel napojení na tunelový komplex Blanka, jehož hlavní část bude spuštěna až 2. prosince.

Hudeček: Velmi krásný most

Slavnostní otevření mostu proběhlo za účasti tisícovek diváků v sobotu, dnes se však most otevřel i pro běžnou dopravu. Politici přitom při sobotní akci uložili do mostní konstrukce tubusy s pamětními dokumenty.

"Nový Trojský most je postaven na základě naprosto ojedinělé architektonické konstrukce, Praha dostala v tomto ohledu velmi krásný most," řekl pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha však podle něj potřebuje ještě pět dalších mostů pro dobré spojení břehů Vltavy. Hudeček věří, že tento most nezůstane na dlouhou dobu poslední.

Praha původně plánovala, že most bude stát 400 milionů korun, cena se ale nakonec vyšplhala na více než 1,3 miliardy. Celý tunelový komplex Blanka pak vyjde na 36,9 miliardy korun. Podle slibu Prahy se jím první řidiči projedou 2. prosince. Původně měl přitom sloužit už v roce 2011.

Video
Video se připravuje ...

Průběh stavby Trojského mostu Metrostav

Fotogalerie
15 fotografií