2. prosinec je významné datum. Napoleon se právě ten den korunoval císařem Francie (1804), František Josef I. se stal císařem rakouským (1848) a Chuck Norris se stal Texas Rangerem (2010). Významný příspěvek do historie si však připravila na letošní 2. prosinec i Praha. Otevře v testovacím provozu tunelový komplex Blanka, černou díru na peníze, která spolkla přes tři desítky miliard!

Na termínu zahájení zkušebního provozu se Praha dohodla s dodavatelem technologií, firmou ČKD Praha DIZ, která dosud trvala na dubnu 2015.

"Jsem nesmírně rád, že po všech peripetiích můžeme Pražanům konečně sdělit termín, kdy bychom chtěli ve zkušebním režimu zprovoznit Blanku," uvedl dnes náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). "Vše je samozřejmě podmíněno úspěšným testováním technologické části, bezpečnostních systémů a převzetím díla investorem stavby," doplnil.

Klíčová dopravní stavba měla původně řidičům v Praze sloužit v roce 2011. Politici termín několikrát odložili. První se příští týden otevře Trojský most, který je součástí komplexu. Nejdelší tunel v Česku bude stát 36,9 miliardy Kč. Proti plánu se prodražil o šest miliard.

Stavbu přitom naplánovalo někdejší vedení města v čele s Pavlem Bémem (ODS), měla stát 21 miliard. Začala v roce 2007, provází ji však řada problémů a nesrovnalostí. V průběhu stavby totiž vznikly miliardové vícenáklady a Praha si nevěděla rady s jejich proplacením.

Video
Video se připravuje ...

Blesk.cz projel proražený tunel Blanka Jan Jedlička, foto: David Malík, hudba: Yellow

Spor se stavební firmou Metrostav na začátku letošního roku skončil u rozhodčího soudu. Soud nakonec nařídil Metrostavu dostavět tunel do konce září a Praze zaplatit pět miliard korun. Podle vedení města tím arbitři zlegalizovali platby, které vznikly nad rámec původních smluv, a zároveň odblokovali stavbu, kterou Metrostav loni pozastavil.

Kvůli neproplaceným fakturám vede Praha arbitráž i se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS). A kvůli dluhům hrozila městu zastavením prací a žalobou i firma ČKD Praha DIZ.