Skalický se dlouhodobě věnuje i ekonomické diplomacii a snaží se shánět pro firmy, jako jsou zbrojaři z Poličky zahraniční kontakty - třeba v Saúdské Arábii či Izraeli. V současné době se tak už cítí být více politikem než lékařem.

„Pořád ale v nemocnici působím, byť na malý úvazek, protože politikem můžete přestat být velice rychle, ale to, co máte v hlavě po stránce odborné, to vám nikdo nevezme a můžete to používat, i když z politiky odejdete,“ uvedl ve speciální debatě ke krajským volbám v Pardubickém kraji Skalický. 

Na záznam celé debaty z Pardubického kraje se můžete podívat zde:
Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji? Blesk TV

Největším problémem kraje je podle lídra Top 09 v Pardubickém kraji hned po dopravě právě zdravotnictví, i když je v současné době v přiměřené kondici. Nicméně v něm vidí dva problémy, které budou výzvou pro další vládu a budoucí zastupitelstvo kraje.

První je otázka zdravotníků, sester, jejichž nedostatek je jednoznačný v celé republice a druhý je pak spolupráce v rámci akciové společnosti, pod kterou jsou momentálně sdruženy všechny tamní krajské nemocnice. 

Nemocnice by měly mít podle Skalického sjednocený software 

Řešení prvního z nich vidí ve vytvoření podmínek, aby lékaři a odborné týmy zůstávali v nemocnicích a potažmo i ve svých soukromých praxích. „Pokud se týká vnitřní organizace, tak tam je to třeba sjednocení ekonomických softwarů, které zatím ve všech nemocnicích nejsou úplně stejné, byť je to rok po fúzi. Dále je to možnost ještě vylepšení společných nákupů zdravotnické techniky, která se už občas objevuje nebo nákup spotřebního zdravotnického materiálu,“ upřesnil Skalický. 

Skalický měl v minulosti konflikt s nynějším předsedou strany Miroslavem Kalouskem. Přestože se do Sněmovny dostal za TOP 09, v komunálních volbách kandidoval proti TOPce za Sdružení pro Pardubice a objevil se i na jeho billboardech a plakátech. „Komunikovali jsme po telefonu způsobem pro mě relativně standardním a možná i nadstandardním pro pana Kalouska, který mě vyzval, abych se choval vzhledem k tomu, že to bylo na kandidátce TOPky, přiměřeně,“ vysvětlil Skalický. 

Zaměřit se chtějí na projekty pro rozvoj firem

I přesto, že je v Pardubickém kraji, co řešit, TOP 09 tam prosazuje velice neurčité heslo gentlemanský, prosperující a bezpečný kraj. Více než 41 % domácností má přitom problém zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 9 700 korun.

„Prosperitu kraje vnímáme opravdu tak, že jsme konkrétně schopni a ochotni, což mimochodem dělám i v současné době, podpořit jednotlivými projekty na rozvoj firem, které se zaměří na export a na pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou, čímž stoupne zaměstnanost a bude možné zaplatit i například neočekávaný výdaj,“ míní Skalický. Ve svých třiceti vteřinách pak zmínil, že zná jak silné, tak i slabé stránky kraje, jelikož v něm celý život žije. 

Na video ze závěrečných 30 vteřin lídrů kandidátek pro Pardubický kraj se můžete podívat zde:
Fotogalerie
18 fotografií