Lídryni kandidátky v koalici Změny pro Liberecký kraj a Strany zelených Zuzanu Kocumovou, někdejší profesionální lyžařku, dnes komunální političku, zastoupil v předvolební debatě Blesk.cz Josef Šedlbauer. Profesor chemie působí na Technické univerzitě a zároveň je radním města Liberec. Je mu 47 let. Platí za kritika množství heren a kasin v Liberci, přesto se sám vsází.

„Vsadil jsem se svou ženou nedávno a prohrál jsem griliášový pohár, který jsem jí ještě nekoupil. Chystám se to v nejbližší době napravit,“ zavtipkoval Šedlbauer.
Jako problém kraje vnímá hejtmana obviněného z korupce v čele kraje.

Upozornil, že se nepokouší nikoho kriminalizovat. „Kauza je vážná, protože jde o desítky milionů a je obviněno sedmnáct lidí. Nevíme, jak to ovlivňuje rozhodování hejtmana, je to paralýza normální politiky, protože byl obviněn. Předejít se tomu úplně nedá, pokud to dobře nevyhodnotil hejtman, tak to musí vyřešit voliči,“ vzkázal.

Politik: Dopravní podnik má dobré politické krytí. S odvoláním nic neudělám

Oba kandidáty za koalici Změny a Zelených v Libereckém kraji, Zuzanu Kocumovou i Josefa Šedlbauera, stihla odvolání. Šedlbauera odvolali z funkce místopředsedy představenstva dopravního podniku měst Liberec a Jablonec kvůli údajné nekoncepční práci a nekomunikaci s ostatními členy představenstva. Šedlbauer odmítl, že by se něčeho podobného dopustil.

Video
Video se připravuje ...

Šedlbauer o vyhazovu z dopravního podniku Blesk TV



„V dopravním podniku působím v různých pozicích dozorčí radě a představenstvu pět let, celou dobu se zabývám tím, že je dopravní podnik poškozován svým subdodavatelem. To je unikum – nic takového v ČR dopravní podnik nemá. Šedesát procent autobusové dopravy pro něj jezdí jiná firma, která zakázku dostala napřímo bez výběrového řízení. Smlouva obsahuje nestandardní údaje jako cenu, kterou prostě musí dopravní podnik zaplatit,“ pozastavil se Šedlbauer.

Obhajoval se tím, že by taková smlouva nemohla vzniknout a udržet, kdyby neměla silné krytí, a to uvnitř podniku, ale i v politice. „Člen představenstva subdodavatelské firmy Busline se stal ve velmi krátké době technickým ředitelem a posléze generálním ředitelem dopravního podniku,“ vysvětlil Šedlbauer.

Dále zmínil zásadní pozitiva jejich koalice: „Neřídí nás firmy ze zákulisí, jsme nezávislí, máme zkušenosti, nejsme nováčci. Zkušenosti je třeba sbírat nejen v politice, jinak jste snadno manipulovatelní a máme nejdetailnější a promyšlený program, plán pro Liberecký kraj,“ řekl.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

Šedlbauer o vyhazovu z dopravního podniku Blesk TV

Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše o krajských volbách najdete ZDE