KSČM povede do voleb v Libereckém kraji poslanec Stanislav Mackovík. Je mu 49 let a jeho zálibou je létání. Po revoluci nastoupil k záchranné službě v Liberci, kterou později vedl jako ředitel. Je rozvedený a má jedno dítě. Mackovíka měla sledovat komunistická tajná policie a také KGB, o čemž údajně nevěděl. Podle něj to mohlo být kvůli jeho zájmu o létání, ale také fotografování. 

„Fotografoval jsem rád vše, co létá, a kolem letadel jsem se pohyboval od osmdesátých let. Navíc od roku 1983 jsem začal létat v Aeroklubu a tehdy, kdo chtěl létat, musel mít prověrku, to přetrvává akorát v jiné formě,“ vysvětlil Mackovík.

Strategický problém je pro Mackovíka zdravotnictví. „Dostává se do hluboké krize. Snižuje se dostupnost, zmizela interní lůžka ze Semil a Tanvaldu. Ne všichni pacienti vítají, že mají jezdit do liberecké nemocnice. KSČM chce nastavit páteřní síť nemocnic, chtějí vyjednat s frýdlantskými zdravotníky a rádi by zahájili výstavbu stanovišť, aby tam mohl sídlit například soukromý lékař. Ve školství by chtěli získat stipendia pro obory, které jsou nedostatečné na trhu práce,“ řekl.

Mackovík: I jiní politici jezdí za separatisty

Stanislav Mackovík vyrazil na začátku roku za proruskými separatisty do Doněcku na východ Ukrajiny spolu se stranickým kolegou Zdeňkem Ondráčkem. Setkali se se zástupci samozvané Doněcké lidové republiky. V rozhovoru pro tamní televizi tvrdil, že nechápe, proč to některé české politiky šokovalo. Že by šel proti oficiální politice Česka, odmítl i v předvolební debatě Blesk.cz s tím, že chce poznat situaci na vlastní oči.

Video
Video se připravuje ...

Komunista Mackovík byl v Doněcké lidové republice. Jako hejtman by nejel. Blesk TV

„Oficiální politika může trvat od voleb do voleb a my jsme opoziční strana. Říkat, že je Doněck samozvaná republika, je účelové křivení pohledu. Celá řada politiků se setkává s jinými separatisty, a to se nekritizuje. Jestliže pracuji ve výboru, který se zabývá vojenskými akcemi v zahraničí, tak nebudu čerpat jen z toho, co píšou noviny nebo někým placené televize,“ rozhořčil se Mackovík.

Cestu by prý zopakoval i ve funkci hejtmana. „Pokud bych jako hejtman byl vystaven tomu, že bych měl jet do Doněcké republiky znova, tak bych tam jet chtěl. Je to obrovský evropský problém, který musíme vnímat tak, jak je,“ dodal.

V závěrečném slovu upozornil na otevřenost k řešení problémů. „Náš program je postavený především pro vás, pro občany Libereckého kraje. Nejsme navázáni na žádného Dalíka a Absolona, proto usilujeme o vaše hlasy tak, abychom mohli řešit problémy, které za čtyři roky vznikly,“ uvedl program KSČM Stanislav Mackovík.

Vzkazy kandidátů ve třiceti sekundách najdete v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Libereckého kraje Blesk TV

Na celý záznam pořadu se podívejte zde:

 

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Liberce: Jak moc kraj špiní korupce a co bude s Ještědem? Blesk TV

Vše o krajských volbách najdete ZDE

Fotogalerie
6 fotografií