„Velmi nerad slyším, že náš kraj je nejhorší. Já se tady rád vracím, jsou tady lidé pracovití, kteří umí. Je nejvyšší čas změnit ocelové srdce republiky k novému technologickému,“ říká Ivo Vondrák, který kandiduje za hnutí ANO.

Podle Vondráka se dlouhodobě neřeší některé zásadní problémy, například nedostatek kvalifikované síly nebo skutečnost, že mladí lidé odcházejí z regionu. „Školský systém se musí propojit a spolupracovat,“ říká Vondrák. Řešil by také vysokou nezaměstnanost.

„Máme nezaměstnanost 65 tisíc lidí, ale na druhé straně máme 12 tisíc volných pracovních míst. Selhává nám sociální systém a lidé místo toho, aby chodili do práce, zůstávají doma a nic nedělají,“ říká lídr ANO. Chtěl by iniciovat změny zákona a nastavit pravidla, aby lidé začali pracovat.

Postavil se i Babišovi

Ivo Vondrák se už stihl dostat do konfliktu i se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten totiž na sociální síť napsal vzkaz, ve kterém přisoudil veškeré úspěchy univerzity právě jemu jako rektorovi, a Vondrák se ohradil. „Mám svůj názor a za tím si stojím. Napsal jsem, že se to nehodí a že bych chtěl politiku a akademickou půdu oddělit,“ řekl Vondrák.

Video
Video se připravuje ...

Vondrák z ANO se vzepřel Babišovi: Co mu napsal v SMS? David Malík

Policie také vyšetřovala e-maily s výhrůžkami, které mu směřovaly, a to částečně i ve spojení s jeho spoluprací s ANO. „Bylo to ohrožení mého sekretariátu, nahlásili jsme to policii. Navrhl jsem, že pokud se dotyčný omluví, tak trestní oznámení stáhnu. A to se i stalo,“ popsal Vondrák. Podle něj šlo o studenta, který byl frustrován z politiky a jako terč si vybral právě rektora s politickými ambicemi.

Kraj i univerzita jako firma

Podobně jako Andrej Babiš chce „řídit stát jako firmu“, chtěl by tímto způsobem Vondrák řídit i kraj. „Stejným způsobem se pokouším řídit univerzitu. Vím, že to nejde, proto je tam slovo jako,“ říká Vondrák. Aplikovat podle něj nelze vše z firemního řízení, ale rozhodně by nechtěl kraj zadlužovat a vytvářet deficity v rozpočtu.

Jaký vzkaz vyslal Vondrák svým voličům?

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry Moravskoslezského kraje: Tohle slíbili voličům. Blesk TV

Celá záznam ostravské debaty s kandidáty na hejtmana Moravskoslezského kraje si můžete přehrát zde:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z Ostravska: O problémových Romech a OKD Blesk.cz

Nahlédněte do zákulisí debaty:

Fotogalerie
30 fotografií

Krajské volby na Blesk.cz zde >>>