Běhounek je v současnosti zároveň hejtmanem Vysočiny, poslancem za ČSSD, zastupitelem Pelhřimova, předsedou správní rady VZP nebo místopředsedou Asociace krajů. Přestože šéf ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka, označil kumulaci funkcí za špatnou, Běhounek nevidí důvod, proč by se měl některé z nich vzdát.

Co přesně řekl Běhounek o kumulaci funkcí? Podívejte se na úryvek z debaty:

Video
Video se připravuje ...

Lídři z Vysočiny: Co by jim mohlo u voličů uškodit? Blesk TV

„Povžoval bych to za zradu na voličích, kteří věděli, že jsem hejtmanem kraje, a ty hlasy mi dali,“ odvětil v debatě Blesku na dotaz, zda se v případě úspěchu tentokrát poslaneckého mandátu vzdá. Funkce prý zvládá dobře, výsledky podle něj hovoří za sebe.

Hejtman Jiří Běhounek při předvolební debatě Blesku v Jihlavě
Autor: Blesk/David Malík

Zda bude v roce 2018 kandidovat znovu také do Poslanecké sněmovny, to zatím neví, ale podle svých slov bude záležet na tom, jestli bude „živej a zdravej“. A jak se cítí nyní? „Teď se cítím docela bídně, protože mám za sebou náročný den,“ uvedl během čtvrteční debaty Běhounek, který měl za sebou zahajování školního roku společně s premiérem Sobotkou a který na večerní diskusi dorazil viditelně unaven.

Video
Video se připravuje ...

30 sekund pro lídry z Vysočiny. Na co lákají voliče? Blesk TV

Běhounkovi je 64 a původní profesí je lékař, v minulosti působil například jako primář ortopedie. Hejtmanem kraje Vysočina je od roku 2008. Ve čtvrteční debatě Blesku uvedl, že rozhodně nechce převádět krajské nemocnice do soukromého sektoru, spíše by se přimlouval za jejich užší spolupráci.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Běhounek ČSSD: 5 nemocnic v kraji zachovám. Blesk TV

Co se týče dopravy, měla by se podle něj co nejrychleji dokončit rekonstrukce dálnice D1, a to v celém rozsahu tak, aby byly práce hotové do roku 2018. Spolu s tím by podle něj kraj měl investovat do silnic druhé a třetí třídy. Podotknul však, že ačkoli Vysočina do dopravní infrastruktury investuje hodně peněz, pořád je to málo: „Stále do těch silnic dáváte, ale ony se stále ojíždějí,“ vysvětlil.

Peníze podle něj chybějí i na uskutečnění plánu integrovaného dopravního systému, který Vysočina jako jediný kraj postrádá. Pokud se má projekt dokončit, bude podle Běhounka zapotřebí získat na něj dalších 50 až 100 milionů korun.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty z Vysočiny: Uprchlíci, jaderný odpad a tragická D1 Blesk TV