Neuvěřitelné! Největší hvězda karlovarského filmového festivalu Antonio Banderas (48) umí pár frází česky. Představitel Zorro mstitele, který přijel jako režisér představit svůj film Letní déšť, totiž prožil sedm měsíců v Praze. „Bylo to v roce 1992 a točil jsem tam seriál, kde jsem hrál Benita Mussolliniho,“ prozradil Banderas, jenž přiletěl na karlovarské letiště v pátek krátce po poledni a převezme zde cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky (62).

Fotogalerie
17 fotografií

Podpisy fanouškům a focení s nimi? Nic pro charismatického herce nebyl problém. Ve vstřícné a veselé náladě dorazil po kratičkém odpočinku v grandhotelu Pupp i na oficiální tiskovou konferenci. Neodmítl odpovědět na jedinou otázku. A překvapil tím, že si po šestnácti letech pořád pamatuje česká slova.

„Naučil jsem se dobré odpoledne, jak se máš, díky...," usmíval se Antonio.

Rozpovídal se i o svém postavení hollywoodského idolu a lamače srdcí. „Tyhle hry jsem hrával dříve, ale člověka snadno semelou. Proto se také věnuji i jiným aktivitám. A ostatně, za chvíli mi bude padesát. Někdo říká, že jsem roztomilý... No já nevím. Podle mě jsem zapadl do šedi a průměru a jsem rád,“ tvrdil Banderas.


Rozhovor s Antoniem přímo z Karlových Varů:

Proč s vámi do Česka nedorazila i vaše manželka, herečka Melanie Griffith?
"Zůstala v Aspenu, protože dcera odjíždí na letní tábor."

Kdy se s ní uvidíte?
"Sejdeme se za pár týdnů v Londýně, kde začne natáčení s Woodym Allenem."

Budete točit s Woody Allenem? O jaký film se jedná?
"Woody nechce, abychom mluvili o jeho filmu. Navíc mi dal jenom mou část, takže vlastně nevím, o čem ten film je, vím jen, že moje postava má galerii a moje sekretářka je do mě blázen."

Jste v Česku poprvé?
"Kdepak. Před sedmnácti lety jsem tu natáčel seriál. Hrál jsem v něm Benita Mussoliniho."

A co si z té doby pamatujete? Co se Vám vybaví, když se nyní řekne Česko?
"Pražský hrad, Malá Strana, hospody, kde se dobře vaří a malovaná okna od Alfonse Muchy. Pracovali jsme čtrnáct hodin denně, ale nedělní rána byla jenom moje. Tehdy jsem chodil poznávat Prahu. Vzpomínám, jak jsem si vždy natáhl džíny a tenisky a šel se projít po Malé Straně. A také jsem čtrnáct dní strávil v Karlových Varech a musím říct, že už tehdy jsem si to tady zamiloval."

Vaše nejslavnější role jsou Zorro, Desperado a také jste svůj hlas propůjčil kocourovi ve filmu Shrek. Jak k tomu došlo?
"Bylo neuvěřitelné, že mi z Hollywoodu zavolali jen proto, aby použili můj hlas. To se tam normálně nestává. Když jsem totiž přijel do Států, neuměl jsem anglicky. Dabování animované postavy je nejen zábavné, ale také zajímavé, protože jsem si představoval, že podobná práce vypadá úplně jinak. Navíc jsem si kocoura namluvil nejen v angličtině, ale také ve španělštině a italštině."

Chystá se další pokračování Shreka. Budete v něm vystupovat i vy a váš kocour?
"Už mám scénář a je skvělý. Mimo jiné v něm uslyšíte i hlas Salmy Hayek. A je možné, že já si dám kocoura tentokrát navíc i v japonštině. V Japonsku jsem totiž chvíli předtím točil reklamu, kde mě přiměli mluvit japonsky."