„Narodil jsem se v Praze, ale v roce 1961 jsem emigroval do Ameriky,“ začíná popisovat svoji životní pouť muž, kterému za oceánem neřekl nikdo jinak než Billy. „V New Yorku jsem se seznámil s paní Trumpovou, která mi později volala a ptala se zda-li bych k nim nešel pracovat.“ Na nabídku Jůza kývl a na několik let se stal součástí rodiny Donalda a Ivany Trumpových. Osm let jako šéfkuchař a šéf personálu. A také dělal Trumpovým na všech zahraničních cestách doprovod. Byl s nimi i na Palm Brach, v místě, kde v roce 1994 Michael Jackson zrovna trávil líbánky s dcerou krále rock’n’rollu Lisou Marii Presley.

Líbánky? Žádná divočina!

„Jackson byl blízký přítel Trumpa, často spolu byli v kontaktu, takže nebylo žádné překvapení, že se rozhodl strávit líbánky u nich,“ říká český šéfkuchař. Na šest dní se tak pan Jůza ocitl ve společnosti krále popu. „Neměl žádné hvězdné manýry, žádné speciální požadavky. Jediné, na co mě upozornil, když jsem pro něj připravoval jídlo, bylo, že je alergický na česnek. A miloval skopové,“ vypráví.

Fotogalerie
3 fotografie


Další příběhy čtěte zde:

Erika Janičová zažila líbání přímo v apartmá Michaela Jacksona

Bodyguard Zahradník: Jackson mi dal tu největší důvěru


„Byl příjemný, bavil se s každým, nedělal rozdíly v lidech podle toho, čím se živili. Byl opravdu velmi přátelský a měl rád srandu,“ pokračuje pan Jůza a dodává, jak probíhalo jejich společné focení: „Pořád mě štípal, smál se a říkal, pojď, Billy, budeme se fotit. Byl to šprýmař.“

Šprýmař, který klamal svým hubeným tělem. „Když vám podával ruku, měl pevný stisk, žádná leklá ryba, jak se říká, to nebyla.“ A jaké tedy byly tolik diskutované líbánky Jacksona s Lisou Marií Presley na Palm Beach? „Měli pokoje vedle sebe, takže jejich líbánky ani manželství asi nebyla žádná divočina,“ vzpomíná se smíchem pan Jůza. Poté trochu zvážní a dodává: „Myslím, že tu svatbu chtěla spíše ona.“

Chůva přehání

Slovům chůvy Grace Rwaramb (42), která se po smrti Jacksona rozpovídala o jeho životě, nevěří. „Musela něco udělat, jinak by ji nevyhodil. Určitě tam byl nějaký problém. Proto taky o Michaelovi takhle vypráví, chce se zviditelnit,“ má jasno pan Jůza.

Obvinění Rwaramb, že Jackson byl denně zfetovaný a ona mu několikrát pumpovala žaludek, se mu zdá také přehnané: „Ano, nějaké léky bral, ale že bych ho viděl někdy zfetovaného nebo byl mimo, to ne,“ odmítá razantně toto nařčení. Pravdou ale je, že od doby, kdy se Václav Jůza s Jacksonem setkal, uběhlo už hodně času.

Dětství až v dospělosti

„Michael o své dětství přišel. Už když byl hodně malý, začal vystupovat. Moc brzy se ocitl v záři reflektorů,“ přemítá nad životním osudem slavného zpěváka. Možná proto si prý s dětmi tak rozuměl a sám si plnil jejich sny tím, že si postavil dětský ráj jménem Neverland. Podle některých obvinění měl ale král popu děti rád až moc... „Měl je rád, to ano, kupoval jim hračky, povídal si s nimi, hráli si. Někdy byl v jejich společnosti raději, než mezi dospělými,“ říká o zpěvákovi »Billy« Jůza.

Dnes už je pan Jůza v důchodu, který tráví střídavě v Čechách a na Floridě. Když vzpomíná na zesnulého »krále«, říká: „Největší pocta pro mě byla, když po koncertu procházel Michael kolem mě v obležení svých bodyguardů. Zdvihl ruku, zamával na mě a zavolal: Díky, Billy! Díky, žes přišel,“ vzpomíná i po letech pan Jůza.