Bydlení

Kvůli vyšší DPH se zvedne cena nových bytů. Průměrný pražský nový byt 2+1 kvůli tomu zdraží o 144 tisíc korun. Těžší bude i financování ze stavebního spoření. Vláda hodlá v příštím roce snížit podporu u stavebního spoření z 4500 na 2000 korun a na úroky uvalit 15 % daň.

Energie

Plynoví giganti RWE, E.ON a ČEZ od června zdraží o 9,5 %. Důvodem jsou rostoucí ceny ropy na světových trzích. Domácnosti tak zaplatí až o 5000 korun ročně víc. Kvůli havárii ve Fukušimě a následnému odstavení několika německých elektráren se příští rok zvedne i cena elektřiny. Podle odhadů o několik procent.

Voda

Plynoví giganti RWE, E.ON a ČEZ od června zdraží o 9,5 %. Důvodem jsou rostoucí ceny ropy na světových trzích. Domácnosti tak zaplatí až o 5000 korun ročně víc. Kvůli havárii ve Fukušimě a následnému odstavení několika německých elektráren se příští rok zvedne i cena elektřiny. Podle odhadů o několik procent.

Knihy a tisk

Vlivem zvýšení daně u knih a tisku přibude do státní kasy zhruba 200 milionů korun. Knihy ve vyšší cenové hladině podraží až o 30 Kč. Obyčejné knihy pohádek za 270 korun budou zhruba o 10 a napřesrok o 18 korun dražší.

Potraviny

Díky konkurenci mezi velkými řetězci se změna v sazbě DPH na pultech obchodů projeví pozvolně. Kupříkladu na kilu trvanlivého salámu, které dnes koupíte za zhruba 220 korun, zaplatíte za rok na dani o 8 korun víc a v roce 2012 o 15 korun víc než dnes.

MHD

Zatímco teď stojí dvacetiminutová jízdenka v Praze 18 korun, od začátku prázdnin vyjde na 24 korun. Za základní jízdenku, která platí 75 minut a stojí 26 korun, zaplatí Pražané 32 korun. Kupříkladu v Brně ale zatím zdražovat nebudou. Jak s cenami zahýbá další zvýšení DPH, zatím brněnský dopravní podnik neví.

 

Benzin, nafta

Cena ropy roste. Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka vzroste během příštího půl roku o 17 %. V roce 2012 navíc vyskočí ceny i díky tzv. »benzinové dani«. Na náklady výrobců paliv plánuje stát rozšířit strategické zásoby o jednu třetinu. To může zdražit litr paliva o dalších 40 haléřů.

Mýtné

Na začátku letošního roku se mýtné zdražilo o jednu čtvrtinu. Ministerstvo dopravy plánuje zdražení o další čtvrtinu v roce 2012 a tyto ceny by měly vydržet až do roku 2014. V České republice je okolo 1300 kilometrů zpoplatněných silnic a dálnic a v kamionech se převáží většina zboží.

Cigarety

Senát v březnu schválil novelu zákona o spotřební dani, která od příštího roku zdraží tabákové výrobky. Sazba daně z cigaret vzroste o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za kilo. Výrobci ale reagují skokově a podraží cca o 3 koruny na krabičku. Další zdražení přijde v roce 2014.

Poplatky za komunální odpad

Poplatky za svoz odpadu podraží. Ze současných až 500 korun budou moci obce poplatky zvýšit až na 1000 korun ročně. Kvůli stoupající ceně paliv a zvýšené DPH na sběr, svoz a zpracování komunálního odpadu toho pravděpodobně využijí.

Bankovní poplatky

Některé banky zdraží poplatky, jiné za stejnou cenu omezují služby. GE Money Bank zdraží od června kontokorent i pohyby na vkladní knížce a Poštovní spořitelna mimo jiné zvedne cenu výběru na přepážce z 26 na 35 korun. Česká spořitelna zdražila už v září a další zdražení neplánuje.

Poplatky ve zdravotnictví

Poplatky za pobyt v nemocnici by měly stoupnout z 60 na 100 korun. Novela prošla Sněmovnou, ale stále se nelíbí opozici. Z návrhu už zmizelo zvýšení poplatků za návštěvu specialisty i za návštěvu jiného než vlastního praktického lékaře.

Pohřeb a květiny

Ani poslední cesta se nevyhne dani. Náklady na nejlevnější pohřeb představují okolo 10 tisíc korun. Za rok si budeme muset připravit minimálně o 360 korun víc a napřesrok o 680 korun. Stoupne i cena řezaných květin, sazenic, semen a živých rostlin.

Léky

Kvůli vyšší DPH se příští rok zvedne i cena léků. Jen na doplatcích za léky zaplatíme o 300 milionů víc než dříve. Hormonální antikoncepce, která vyjde dnes na 2000 korun ročně, zdraží příští rok o 72 korun a napřesrok o 136 korun oproti dnešku.

Kultura

Zvýšená DPH zdraží i kulturu. Kupříkladu za předplatné do Národního divadla zaplatíme letos 1400 korun, příští rok o 50 korun více a v roce 2012 o 95 korun víc. V multikině film příští rok nezhlédneme za 169 korun, ale za 175 korun a za 180 Kč v roce 2012.

Vlaky a autobusy

Přepravné patří do snížené DPH, která se bude v roce 2012 a 2013 zvyšovat. Za dva roky daň stoupne o 7,5 % a cena jízdenek poroste s daní. České dráhy se zdražením počítají, o kolik to bude, ale nevědí. Stejně tak i autobusoví dopravci. Do cen jízdenek promluví i cena ropy.

Proč a jak půjdou ceny nahoru?

Petr Dufek, analytik ČSOB: Rostou ceny některých základních potřeb, protože 903745:gallery:true:truerychle rostou ceny na světových trzích. Platí to pro pohonné hmoty, potraviny, plyn… Rozhodně se nezdražuje proto, že by lidé více nakupovali. A rostoucím cenám nejspíš není ještě konec, i když to nejhorší už máme za sebou. V létě nás čeká dražší plyn a na začátku příštího roku i elektřina. Potraviny ještě podraží, nicméně o tom, co bude ve druhé půlce roku, rozhodne až letošní úroda. Vyšší ceny potravin a energie hned tak nezmizí. Slabou 903746:gallery:true:trueútěchou může být, že alespoň spotřební zboží, jako elektronika nebo auta, bude ještě stále podstatně levnější než třeba loni.

Vladimír Pikora, analytik NextFinance: V roce 2012 očekáváme inflaci nad úrovní 2 %. Stále se ale jedná o přijatelnou inflaci, která nebude mít na ekonomiku negativní vliv. Nárůst cen se dotkne jednak položek, které jsou dnes v nižší sazbě DPH. Dá se předpokládat, že toto zvýšení se rozdělí mezi kupujícího, prodejce a výrobce, a na koncového spotřebitele nebude mít plný 4% dopad. Dále porostou ceny elektřiny. Důvodem rostoucích cen (spotových i termínových) na energetických burzách je hlavně odstavení 7 nejstarších jaderných elektráren v Německu.