Veselý chlapík v džínové bundě, s vousy a tetováním na první pohled splňuje stereotypní představu o tom, jak má „správný“ drsný motorkář vypadat - podobně vystylovaných fanoušků života na dvou kolech hostí Praha od čtvrtka desetitisíce. Ačkoliv až 80 procent z nich přicestovalo na oslavy 115. výročí značky Harley-Davidson ze zahraničí, hlavně z Německa a z Itálie, Václav Homolka je domácí - dorazil z Českého Krumlova, a jak jinak, než na harleji.

Už z první věty, kterou pronese, je jasné, že je to prostě srdcař. „Člověk nejezdí na harleji, aby se předháněl s ostatními, ale aby si jízdu pořádně užil. Musí ho to vzít za srdce. Je to o stylu,“ vysvětlil pro Blesk.cz, proč si zamiloval právě proslulou americkou značku. 

Cestu k ní hledal postupně, ačkoliv motorkám propadl už jako náctiletý. „Začínal jsem jako mladý na pionýru. Pak před vojnou jsem měl čezetu 125,“ vyjmenovává. Po vojně se oženil, ale na motorky nezanevřel. Začal jezdit se svou mašinou na srazy, kterých má za sebou už nespočet. Na ty harlejářské se vydává pravidelně, obvykle je podle něj navštěvuje zhruba pět tisíc lidí, a několikrát se dokonce účastnil spanilé jízdy v centru Prahy. „Bylo to super. Když jsme se vraceli okružní jízdou zpět na Výstaviště, někteří motorkáři odtud teprve vyjížděli,“ řekl.

Nesnáze při spanilé jízdě

Podobný scénář nejspíš Prahu čeká i v sobotu - v deset hodin totiž z Letné odstartuje velkolepá spanilá jízda, jíž se zúčastní až 4 tisíce motorek, Prahou budou ve vlnách kroužit cca do 14:00. Té se Václav Homolka letos nezúčastní. „Je to na mě už moc velké,“ zdůvodnil.

S šibalským úsměvem pak vylíčil nesnáze, které mohou účastníky takové jízdy centrem potkat. „Problém je, když na člověka přijde „potřeba”. Není prostě kam,“ řekl se smíchem. Horka, která první prázdninový týden v Praze panují, motorkářům v těsných kožených oblečcích také příliš na pohodlí nepřidají. „Ve vedru a v koženém je to pohoda, dokud jedeš. Když ale člověk stojí nebo popojíždí, je to k nevydržení,“ popsal.

Splněný sen

Letošní cesta do Prahy byla pro sympatického motorkáře, jenž na sebe prozradil, že v domovském Krumlově vlastní statek a místo džínoviny a kůže tak běžně obléká tepláky, výjimečná. Na harleji totiž přijel přímo na koncert legendárních Rolling Stones do Letňan a splnil si tak svůj životní sen.

Za socialismu, ve kterém Václav vyrůstal, byl Harley zakázaná značka, a on sám byl společnosti kvůli tetování považován spíše za vyvrhele. Proto si nynějších událostí užívá. „Mladí to možná nechápou, jak moc pro nás tyto akce znamenají, ale to proto, že nevyrůstali v takové době a společnosti jako my,” vysvětluje. „V životě by mě nenapadlo, že se tohle jednou stane. Viděl jsem loni AC/DC, přijel jsem na „Stouny” na harleji. Teď už můžu umřít,“ říká spokojeně.

Video
Video se připravuje ...

Kaskadéři předvádějí na Výstavišti psí kousky na motorce. David Zima

Fotogalerie
44 fotografií