V Praze je po něm pojmenovaná důležitá žižkovská ulice a na Náměstí Interbrigády v Bubenči má od osmdesátých let svoji nadživotní sochu. Koněv z velké části osvobodil v roce 1945 Československo od nacistické nadvlády. Přesto je jeho památka terčem nenávisti a útoků vandalů.

Podle nich se měl maršál podílet na příjezdu vojsk Varšavské smlouvy. Od 8. do 14. května 1968 pobýval na území Československa. Podle kritiků jeho pomníku měl prý tajně posílat zprávy o situaci na našem území do Moskvy.

Obří doprovodná skupina

„Nemyslím si, že Koněv osobně posílal nějaké informace. Mohl to ovšem dělat někdo z jeho okolí,“ připouští historik Milan Bárta z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Podle knihy Vojenské řešení pražského jara od Daniela Povolného přijela vskutku velká doprovodná skupina sovětských velitelů.

K zakoupení ve Vašich trafikách i na internetu: Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: SRPEN68 mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ (Příklad: SRPEN68 Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900). Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 h. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz
Autor: Blesk

Ti skutečně posílali zprávy do Moskvy. Povětšinou se na nich podíleli všichni velitelé. Kupříkladu plukovník Čedogar ale jednal na svoje triko: „Uvedl, že vidí řadu pozitivních změn v naší společnosti, avšak že se obává různých protisocialistických elementů, které se snaží zdiskreditovat stranu a dělnickou třídu – ať již zprava či zleva – že jde o zachování vedoucí úlohy strany a dělnické třídy,“ píše ve své knize Povolný.

Šel raději na ryby

O podivné návštěvě a blížící se invazi svědčí i cvičení sovětských vojsk v blízkém prostoru hranic Československa v Polsku. Ale co se týče samotného Koněva, neměl podle Povolného příliš zájem o zkoumání československé situace. Dne 11. května si dokonce zajel na ryby do Plané, místo aby kontroloval stav hranic se Západem.

Pomník maršála Koněva se dočkal opravy a tří nových informačních desek.
Autor: Jiří Marek

Je pak sporné tvrdit, že přímo apeloval na vůdce Sovětského svazu, aby vpadli do Československa. „Osobně si nemyslím, že by měl Koněv v té době takovou moc a sehrál takovou roli,“ říká Milan Bárta (ÚSTR). Nesporným faktem zůstává, že doprovodná skupina „Hrdiny Československa“ pražské jaro sledovala a informovala o něm.

Dokončení desek

Proti nařčení, že by se na invazi v srpnu 1968 vojevůdce podílel, zareagovala ruská ambasáda v Praze na konci května letošního roku. Nelíbil se jim text k připravované desce od radnice Prahy 6: „V létě 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa,“ stojí na bronzové tabuli.

Radnice však finální podobu neupravila a v pondělí 20. srpna dělníci u pomníku připevnili tři bronzové desky. V českém, ruském a anglickém jazyce. V úterý 21. srpna budou vysvětlující cedule spolu s opravenou sochou při příležitosti výročí srpnové invaze odhaleny.

Fotogalerie
15 fotografií