Cizinci, kteří v Praze z lidí lákají peníze, si vymysleli chytrý trik. Poškozeného osloví s tím, že ztratili peněženku s hotovostí i platebními kartami a potřebují například půjčit na benzín. Odměna za finanční výpomoc náhodného kolemjdoucího se přitom může zdát lákavá – nabízejí mu totiž zpravidla do zástavy „zlaté šperky“. I přesto, že podobné finty používají podvodníci dlouhodobě a napříč celou republikou, pořád se jim daří důvěřivé obyvatele přesvědčit.

Stejně tak tomu bylo i koncem března v pražských Dejvicích. „U poškozeného zastavilo v ulici Československé armády v Praze 6 osobní auto. Určitým markantem tohoto vozu bylo, že mělo pravostranné řízení, tedy oproti evropskému standardu volant na druhé straně,“ popisuje začátek akce „zoufalého“ cizince policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Muž, jenž z auta vystoupil, začal své oběti lámanou angličtinou vysvětlovat, že potřebuje půjčit peníze. „Aby ,zoufalý cizinec' dodal celé situaci punc hodnověrnosti, podsouval oslovenému dvaatřicetiletému muži svou vizitku ,světového obchodníka s čímkoli' a ,stoprocentně“ zlaté šperky jako zástavu za půjčené peníze,“ řekl Hulan.

Ukradených 20 tisíc

Ke své smůle se oslovený 32letý muž nechal přesvědčit. Cizinci však nepůjčil žádnou nepatrnou částku – uvěřil mu natolik, že mu svěřil hned dvacet tisíc korun. „Ze šperků bez jakéhokoli puncu pravosti se vyklubaly bezcenné cetky vyrobené ze slitiny mosazi,“ přidal rozuzlení policejní mluvčí. Po pachateli se pak – tak jako v obdobných případech – slehla zem.

Policisté na pozadí tohoto případu varují ostatní obyvatele, aby si dávali pozor a podobným podvodníkům nenaletěli. „V druhé řadě pak prosíme, aby nás každý, kdy je takové situaci přítomen, okamžitě informoval prostřednictvím linky tísňového volání,“ vyzval mluvčí. 

Fotogalerie
11 fotografií