Areál za 170 milionů korun nabízí dvě bruslařské plochy a nachází se mezi základní školou Olešská a Jižní spojkou. Jeho výstavba trvala zhruba rok, celkem trval celý proces přibližně 2,5 roku. Stadion bude určen pro veřejné bruslení a budou ho využívat děti ze škol a školek i mladí hokejisté a krasobruslaři pod vedením bývalého juniorského hokejového reprezentanta Martina Holého a krasobruslaře Tomáše Vernera.

„Stadion je určen především pro veřejnost, školy a školky. Máme připravenou celou řadu programů. Dále samozřejmě pro amatérské hráče, hobby hráče a krasobruslaře, ale i pro profesionály,“ vysvětlil pro Blesk.cz spolumajitel společnosti Padok Investments Petr Novotný. Na počátku nápadu postavit nový stadion podle něj byl hlavně stav ostatních ploch v Praze, které jsou všechny staršího data. Poslední stadion se otevřel před patnácti lety v Letňanech.

Podívejte se, jak vypadalo slavnostní otevření:

Bez veřejných dotací

Nový stadion je podle zástupce investora moderní, ekonomicky úsporný a bezpečný. „Obešli jsme se bez dotací a veřejných prostředků,“ uvedl Novotný. Dodal, že podle jeho názoru je i to důvod, proč se podařilo projekt vybudovat za dva a půl roku. Z toho deset měsíců trvalo získání stavebního povolení a 11 měsíců samotná stavba. Z veřejných prostředků by tato stavba podle investorů nemohla tak rychle vzniknout. „To si myslím, že je v kontextu českého stavebnictví věc naprosto nevídaná,“ dodal. Ekonomická návratnost projektu je plánována na deset let.

Ve zkušebním provozu stadion funguje od 15. ledna. Od té doby se podle manažera projektu, hokejisty Martina Holého přihlásilo k dopolednímu bruslení 26 základních a mateřských škol. Na stadionu také postupně vzniká nový hokejový klub HC Padok a krasobruslařská akademie pod vedením mistra Evropy z roku 2008 Tomáše Vernera.

V Praze je v současné době devět zimních stadionů, a to na Výstavišti, ve Vršovicích, na Veleslavíně, v Braníku, na Smíchově, v parku Grébovka, ve Stodůlkách, v Letňanech a nově ve Strašnicích. V současnosti se staví nový stadion na Jižním Městě, v plánu je stavba dalšího ve Vinoři a v jednání je projekt na Barrandově. Magistrát zvažuje také opravu své haly na Výstavišti, případně její zbourání a postavení nového stadionu.

Fotogalerie
18 fotografií