Z původně umělecké lavičky Ferdinanda Vaňka se stal v posledních týdnech na sociálních sítích fenomén. Tisíce lidí zaujala hlavně závratná cena 850 tisíc korun za její výrobu, licenci a usazení do země. Netrvalo to však ani dva měsíce a zřejmě nejdražší lavička v Česku bude muset být opravena. Červenou sochu totiž někdo použil nejspíše k jízdě na skateboardu.

Po celém jejím povrchu jsou nyní černé šmouhy a po stranách je dokonce odřená až na kov. „Lavička Ferdinanda Vaňka je umělecké dílo ve veřejném prostoru, jeho poničení je v lepším případě vandalstvím a v horším případě zlým úmyslem. Zkontaktovali jsme autory díla a požádali je o jeho opravu. ‎A taky jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ potvrdil Blesku zástupce starosty Jan Lacina (STAN). Radnice chce vymáhat částku mezi 15 a 150 tisíci korunami podle ceny za opravu. „Vandala“ nyní bude hledat policie.

Video
Video se připravuje ...

Lavička za 850 tisíc korun jako pocta Havlovi: Nebáli byste se na ni posadit? Tadeáš Provazník

Zatím není jisté, na kolik by oprava vyšla. Mezitím si však lidé z možné ceny dělají srandu na Facebooku. „Takové přelakování by mohlo hodit i 100 tisíc. Ale jsem ochotný to udělat i za 95 tisíc,“ popsal například Tom. A další na sebe nenechali čekat. „Neblbni, ještě jim překazíš mazanej plán, jak ji nechat každej měsíc za 50 klacků přelíznout štětcem,“ vtipkoval dále Jan. Jiní naopak ocenili lavičku, umělecké dílo a skatepark v jednom. „Za 850 tisíc trochu drahá skejťácká překážka, ale hlavně že se mládež vyblbne, ta má na to nárok,“ napsala Hanka.

Vtipné obrázky i kritika

Blesk.cz informoval o ceně lavičky jako první v polovině ledna a následně se na radnici snesla obrovská kritika. Ta ale často směřuje na práce okolo lavičky, nikoli ji samotnou. Samotné usazení a úpravy okolí vyšly na 350 tisíc korun jen proto, aby si lidé na lavičku mohli sednout. „Částka na úpravu okolí zahrnuje osazení, patřičné zakotvení v zemi a vyříznutí a navrácení čtverce betonového parteru do země. Tyto práce vyšly na 350 tisíc korun,“ popsal dříve Šrámek. Mezitím se na internetu objevilo množství vtipných fotografií a v diskusích se o ní zmiňovaly tisíce lidí.

Ferdinand Vaněk je alter ego bývalého prezidenta Václava Havla. Jako poctu bývalému prezidentovi ji 18. prosince, přesně šest let po jeho smrti, odhalili politici z Prahy 6. Umělecký kousek stojí před Národní technickou knihovnou a má podobu červeného prkna s červeným sudem. 

Fotogalerie
27 fotografií