„Byla to velká rána, jako prásknutí dveřmi,“ pokusil se na dotaz Blesku.cz přiblížit vlastní dojmy jeden z pravidelných návštěvníků bistra na Císařském ostrově. „Chodil jsem po ní v podstatě každý den. A nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco takového mohlo stát. Dokonce jsem si ji před několika měsíci prohlížel i zespodu,“ dodal návštěvník, který slyšel, jak lávka spadla. Podle jeho svědectví musela lávka spadnout na hladinu velmi rychle a najednou.

Cyklisté nesesedali

Určitou roli v jejím pádu podle něj mohl sehrát fakt, že na něm i přes zákaz jezdili cyklisté. Zažil dokonce i případy, kdy se po lávce prohnal motorkář. Cyklisté jsou přitom při vstupu na most vyzýváni dopravní značkou k sesednutí z kola.

Vasyl Minenko, dělník, který se zabývá montážními pracemi na nedaleké stavbě čističky odpadních vod, jeho slova potvrzuje. „Rána to byla velká, vyplašila všechny koně v okolí,“ zmiňuje blízkost Jezdecké školy, která na Císařském ostrově je. Podle něho je skoro zázrak, že lávka spadla nyní, když se po ní procházeli „jen“ 4 lidé, a ne v létě, kdy se jich po ní procházely lidí „mraky“. Zraněných lidí je mu líto.

Neví se, co se vlastně stalo

„Nejspíš na to měly vliv teploty. Tady u vody bylo včera pod nulou,“ uvedl pro Blesk.cz Mintenko, jehož tvrzení potvrdil i jeden z jeho kolegů. Na možnou příčinu neštěstí následně uvedl: „Mohu se jen domnívat, ale podle mě se uvolnila ukotvení mostu na trojském břehu. Bližší prozkoumání to ale řekne přesněji.“

Že jedním z faktorů, proč lávka spadla, mohl být i mráz, potvrdil Václav Hvízdal, ředitel firmy Pontex, jež má monitoring lávky na starosti. Zdůraznil však, že nízká teplota katastrofu mohla urychlit, nikoliv zapříčinit.

Jeden z návštěvníků místa neštěstí, který prý přes Trojskou lávku chodíval pravidelně a je vystudovaný architekt, uvedl, že za příčinou pádu mohla stát „únava materiálu“. Jelikož byla podle něho lávka postavena a projektována kvalitně, neměl obavy se po něm procházet. Jeho pád je tak i pro něj překvapivým.

Zájemci i náhodní »kolemjdoucí«

V současné době kolem Trojské lávky prochází mnoho osob. Protože zbytky lávky stále hrozí spadnutím, dohlíží Policie České republiky na to, aby se do její blízkosti nikdo nedostal. Byla by však mýlka domnívat se, že na místo míří jen nadšení fotografové kvůli neobvyklým fotkám. Mnoho návštěvníků se těmito místy chtělo projít, tak jako obvykle, a pád lávky, o kterém nevěděli, je nemile překvapil.

Fotogalerie
14 fotografií