„Všichni se ptají po smyslu té akce, zodpovědět smysl uměleckého díla je diskutabilní nebo problematické. Ale víceméně souvislosti a kontext je důležitý, není to jakékoliv letadlo na jakémkoliv místě v jakémkoliv čase, je to hodně specificky a hodně konkrétně vázané na toto prostředí,“ uvedl k happeningu kurátor pořádající Galerie Rudolfinum David Korecký.

Zásadním argumentem pro volbu tohoto konkrétního místa v Dolních Břežanech byla skutečnost, že právě začínající výzkumné centrum hodlá přispívat k utváření budoucnosti. Symbolickým aktem se tedy ve zdejším parku pohřbila minulá éra, kterou má starý letoun MiG-21 symbolizovat. Britský autor Roger Hiorns se myšlence pohřbívání letadel věnuje několik let, první takový akt realizoval v loňském roce.

Z celé akce vznikne patnáctiminutový film, místo neponese žádné speciální označení. Uvažuje se pouze o QR kódu na nejbližší lavičce, který by po načtení zprostředkoval bližší informace. Letadlo před uložením do země prošlo dekontaminačními a konzervačními pracemi, aby nijak neznečišťovalo životní prostředí. Stavební firma bude stroj zakopávat nejméně tři dny.

Podívejte se na fotografie z happeningu:

Fotogalerie
11 fotografií