V úterý dopoledne vyrazily asi tři stovky závodníků na pětidenní maraton po celé republice. Celá trasa je dlouhá 2222 kilometrů. Velkou část sportovců přitom tvoří handicapovaní a jezdí ve smíšených týmech. Cestu navíc pojedou na etapy až do soboty.

Podmínky však závodníci nebudou mít jednoduché. V úterý byl jeden z nejteplejších dnů prázdnin s teplotami přesahujícími ve velkém 30 stupňů Celsia. V následujících dnech mají navíc přijít bouřky a lijáky. Trasa navíc vede okolo celého Česka. V týmech jsou spolu také nevidomí nebo neslyšící, což cestu může mnohdy zkomplikovat.

Celého závodu se zúčastní už podruhé i Martin Záruba (30), který skončil po úrazu na vozíčku. „Závod jedu letos podruhé a znovu jet jsem se rozhodl proto, že loni to byla super akce. Nejen jako sportovní zážitek, ale bylo to třeba i o poznávání nových míst, lidí a bylo to velmi pozitivní,“ říká redaktorovi Blesk.cz. „Naší prioritou není výsledek, ale to prostředí a dojet hlavně v bezpečí,“ dodává.

Za dobrou věc

Všechny týmy navíc jedou pro vybraného člověka krátce po úrazu nebo nemoci, kterého podporují v návratu do aktivního a plnohodnotného života. „Metrostav handy cyklo maraton nemá v Česku, ale ani v Evropě obdoby. Je vůbec nejdelším cyklistickým podnikem ve střední Evropě a svým integračním a benefičním charakterem je také světově unikátní. Jeho autorem a ředitelem je vozíčkář Heřman Volf, který v letech 2009 až 2012 objel Evropu na kole s ručním pohonem handbike,“ vysvětluje mluvčí stavební firmy Metrostav Vojtěch Kostiha.

„Cílem projektu je aktivně propojovat zdravé a handicapované a přiblížit veřejnosti fakt, že lidé s handicapem mohou držet krok se zdravými a být právoplatnými členy společnosti,“ doplňuje Kostiha. Jednoduché to ale rozhodně nebude. Své o tom ví i youtuber Martin Rota (29).

„Letos jedu poprvé, vyzkouším si to a uvidím, jaké to bude. Trochu se toho bojím jet na handbiku, ale nyní už se bojím všeho a navíc toho handbiku,“ popisuje Rota s úsměvem. „Doufám, že u toho neumřu, to by mohlo být fascinující, ale doufám, že ujedu nějakou podstatnou část závodu, aby s sebou můj tým nevláčel jen ‚kotvu‘,“ svěřuje se na závěr.

Slavnostní ukončení letošního handy cyklo maratonu se závěrečným ceremoniálem, programem a koncerty kapel se uskuteční v sobotu 5. srpna na pražské Kampě.

Fotogalerie
17 fotografií