Slavnostní položení základního kamene se uskuteční za přítomnosti starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), primátorky Prahy Adriany Krnáčové (ANO), historika Ivo Cermana nebo profesora Jana Sokola. V souvislosti s ceremoniálem proběhne po Praze několik dalších akcí věnovaných Marii Terezii během celého víkendu.

Samotný pomník s vodními prvky má připomínat jedinou ženu, která kdy vládla na českém trůnu. Marie Terezie byla královnou českou v letech 1743 až 1780, kdy zemřela. Ve svém životě udělala mnoho zásadních rozhodnutí, která měla vliv na další vývoj Česka.

Jaká privilegia zavedla Marie Terezie:

Zasloužila se například o mnoho osvícenských reforem, z nichž nejdůležitější bylo zavedení povinné školní docházky. Také však zavedla nový daňový systém, jednotné míry a váhy nebo sčítání lidu.

Pomník na její počest byl vybrán tak, aby se stal hlavním bodem nedávno zbudovaného parku. Ten tvoří majestátní sukně, na které jsou vytesány kromě jejích iniciál základní mocenské funkce Marie Terezie.

Celá socha je vytvořena ze sklobetonu, který je extrémně odolný vnějším vlivům a používá se ve stavebnictví na výrobu více namáhaných částí konstrukcí. „Doprovodný program bude sestávat z vystoupení dobově kostýmovaných gardistů a interpretů komorní barokní hudby,“ doplňuje pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Fotogalerie
8 fotografií