Nejdříve to vypadalo, že muž nedostane nic. Městský soud v Praze žalobu zamítl s tím, že úraz se stal v době tuhých mrazů na chodníku, který se neudržuje. Muž to prý mohl předvídat, když bydlel kousek od daného místa.

Nejvyšší soud poté tento názor potvrdil. Až Ústavní soud se poškozeného zastal. Konstatoval, že muž se choval zodpovědně, neboť šel pomalu a měl i vhodné boty. Naopak magistrát a TSK měly chodníky uklízet, ale tuto povinnost zanedbaly.

Argument magistrátu, že chodník se neuklízel dlouhodobě, a tudíž s tím lidé měli počítat, Ústavní soud také zamítl. Kdyby se na toto mohl kdokoliv vymluvit, přestanou města uklízet všechny chodníky, lidé to budou muset předvídat, a radnice se tak zbaví odpovědnosti za veškeré úrazy.

Městský soud v Praze nyní na základě rozhodnutí Ústavního soudu rozhodl, že muž má na odškodnění nárok. Soud během pondělního jednání schválil smír mezi účastníky řízení (mezi Prahou, TSK a poškozeným - pozn. red.),“ potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Muž dostane 753 tisíc jako odškodné i s úroky. Dalších 213 tisíc korun obdrží za soudní náklady.

„Soudní smír uzavřel magistrát zejména proto, že se během řízení již několikrát změnil verdikt soudu, a změnila se za tu dobu i legislativa, kterou sám soud špatně interpretoval. Nepřišlo nám tedy účelné a hospodárné soudní řízení dále prodlužovat," doplnil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Dodal, že většinu z částky uhradí pojišťovna.

Podívejte se, jak správně chodit po ledu :

Video
Video se připravuje ...

Jak neupadnout na ledu: Zkuste chůzi jako tučňáci! Adam Jaroš, Blesk TV