Během velké údržby vyměnili v pomníku kompletně jeho vnitřnosti. Běžně se neví o tom, že monument samotný je dutý a drží ho pohromadě asi šest tisíc šroubů. Jak prozradil restaurátor Andrej Šumbera, během prací proběhla generální výměna zrezivělých šroubů za nové, nerezové.

Původně byly v útrobách sochy také zděné podpěry. Ty zmizely a nahradily je nerezové.

Pomník mistra Jana Husa před rekonstrukcí v tradiční zelené barvě.
Autor: Prague City Tourism

Údržba uvnitř pomníku se konala v brutálních podmínkách. Bronzový povrch, pod kterým se odborníci nacházeli, se v horku rozehřívá až na 70 stupňů Celsia.

Před samotnou opravou se podle sochaře Šumbery nacházelo sousoší v havarijním stavu. „Je s podivem, že to na nikoho nespadlo a nezranilo jej to,“ prozradil.

Celá památka po zásahu odborníků změnila vzhled. Pomník je na první pohled výrazně tmavší než v minulosti. Může za to ochranná konzervace, kterou restaurátoři na sochy nanesli.

Současná podoba pomníku s husitským chrámem v pozadí.
Autor: Daniel Vitouš

Milovníci starých pořádků ale nemusejí zoufat – pomník totiž časem získá zpět svou obvyklou nazelenalou barvu. Vizuální efekt konzervace by měl podle odborníků postupně ubývat, až bude nakonec socha Jana Husa i se zbytkem památky vypadat jako dřív.

Symbol zůstal i po rekonstrukci stejný

Základní výjev celého monumentu, pod nímž se nachází obrovský žulový podstavec, zůstal i po restaurátorském zásahu nezměněn. Jan Hus stojí na dohořívající hranici a hledí směrem na nedaleký kostel Matky Boží před Týnem, který se stal hlavním chrámem husitství.

Další postavy na pomníku znázorňují husitské bojovníky a pobělohorské emigranty. Ti jsou situováni tak, aby byli blíže k místu, kde roku 1621 proběhla poprava 27 českých pánů.

V současnosti je pomník Jana Husa mnohem tmavší.
Autor: Daniel Vitouš

Pražané dostali zákaz oslav

Před více než stoletím mělo v rámci oslav 500 let od upálení Jana Husa proběhnout slavnostní odhalení celého sousoší. V roce 1915 ale událost ovlivnila první světová válka. Shromáždění bylo tehdy zakázáno a u pomníku hlídkovala policejní stráž. Jejím úkolem bylo zabránit případnému proslovu.

„Pražané tehdy alespoň pokryli pomník květy,“ píší na webu Prague City Tourism. „Po vzniku republiky byly teprve doplněny nápisy a v roce 1926 mísy pro ohně a zábradlí,“ dodává web.

Prohlédněte si další aktuální fotografie Husova památníku:

Fotogalerie
10 fotografií