Před kostel u radnice Prahy 5 na Andělu ve čtvrtek po poledni přišlo několik desítek lidí s transparenty. Protestovali proti projektu developera Central Group na výstavbu tří (zatím jsou schváleny dva) viladomů na Farkáně v ulici Jenišovská.

Protestujícím se nelíbí podmínky, za kterých radnice schválila zařízení staveniště. Podle vyjádření občanů totiž celý proces schválení trval pouhé čtyři pracovní dny a připadá jim, že by měl být delší. Dále argumentují tím, že vedoucí Odboru stavebního a infrastruktury navíc vydala pouze územní souhlas, který se používá na malé úpravy pozemků, nikoliv na stavbu domů. 

Stavební povolení bylo vydané už v listopadu roku 2011, věc se tedy táhne dlouhé roky. Už v tu dobu občané stavbu napadli, odvolání se táhlo několik let a nabylo právní moci až v říjnu 2014. Bytové domy tak řešilo už mnoho radních, avšak vzájemnou shodu s občany stále nenašli.  

Komplikované jednání

Údajně bez vědomí občanů na pozemky poblíž ulice Jenišovské 1. dubna přijely bagry a začaly kopat, ale největší vrásky na čele jim dělají tři metry vysoké neprůhledné zábrany, které zde mohou být až pět let. „Ta protihluková ochrana vyplynula z toho projektu samotného, aby se splnily hygienické podmínky, musí tam být oplocení. Do stavebního řízení jsme se ale dostali pozdě, protože se to (radnice Prahy 5) snažili utajit,“ říká redaktorovi Blesku občan Jan Formánek.

„Vybudovat takové stěny v blízkosti těch domů je protizákonné. My jsme čekali, až bude zahájeno územní řízení na oplocení. To ale nebylo zahájeno a byl vydán rovnou územní souhlas,“ dodává Formánek pro Blesk. 

Není tak divu, že si lidé stěžují a na zastupitelstvu nebyla nouze o hluboké nepřipravené emotivní projevy ze strany lidí, kteří v domech na Farkáně bydlí. Před zastupitele vystoupila i Miluše Říhová, která se musí starat o svého nemocného muže a nejen že ji ruší neustálé kopání a vrtání celý den, ale z okna vidí pouze třímetrovou protihlukovou zábranu. 

Podívejte se na emotivní projev Říhové:

Video
Video se připravuje ...

Zastupitelstvo bylo velice emotivní, Miluše Říhová se při jednom z projevů snažila poukázat na nemorálnost zastupitelů. Tadeáš Provazník, Blesk

 

Video
Video se připravuje ...

Miluše Říhová bydlí v jednom z domů s nemocným manželem. Ten z oken vidí jen stěnu. Tadeáš Provazník, Blesk

Radnice Prahy 5 se ale od jakéhokoli protiprávního jednání distancuje. „Chápeme dojmy a rozhořčení obyvatel, ale jedná se o pozemek, který je součástí uliční řady a vždy byl stavebním pozemkem. Občané kdysi dostali od restituenta nabídku na odkup, které však nevyužili. Je třeba rozlišovat výkon stavebního úřadu, to znamená státní správy, a samosprávy. Státní správa musí jednat striktně podle zákonů a vyhlášek a nemůže brát ohled na dojmy a pocity,“ řekla Blesku tisková mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová. 

A podobně argumentuje i developer. „Naše společnost postupuje zcela v souladu s vydaným stavebním povolením. Stavba dvou bytových domů byla v dubnu zahájena, a pokud nedojde k dalším průtahům, měl by být projekt dokončen v polovině příštího roku,“ řekla Blesku tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková. 

Další z projevů, tentokrát matky tří dětí Kateřiny Demelové:

Video
Video se připravuje ...

Emotivní projev Kateřiny Demelové, která se svými dětmi prochází dennodenně úzkou uličkou mezi dělníky. Tadeáš Provazník, Blesk

Fotogalerie
8 fotografií