Arriva Praha nedokázala v pondělí vypravit spoje, které sváží cestující z okraje hlavního města do metropole a naopak. Marně tak čekali lidé na autobusy v Říčanech, na Budějovické, Kačerově či v Dolních Břežanech.

„Místo 11 spojů nejelo nic, za to dostanou pokutu. Ta se pohybuje v řádech tisícikorun za jeden spoj, takže se dá mluvit o desítkách tisíc,“ řekl Blesk.cz Filip Drápal, mluvčí firmy ROPID, která v metropoli organizuje dopravu.

Cestující se na stránkách ROPID dozvěděli, že vybrané spoje nejedou kvůli technickým problémům a nedostatku provozních záloh. Autobusy prý trápil například problém se startováním nebo píchlá pneumatika.

Upozornění, že autobusy nepojedou, viselo na webu organizace ROPID.
Autor: Reprofoto

Nejde ale o první potíže, které Arrivu poslední dobou postihly. „V srpnu měli nedostatek řidičů. Takže průměrně 10 až 15 spojů denně nevyjelo. Když pracovníky nabrali, tak mají problém s autobusy. Pokud se budou potíže opakovat, budeme požadovat rychlé řešení,“ uvedl Drápal.

V úvahu připadá i to, že by město s Arrivou Praha rozvázalo spolupráci. „Samozřejmě se dá všechno, možností je spousta. Chceme to zatím řešit v dobrém, ale když se to bude opakovat a budou poškozovat lidi, tak to musíme řešit důrazněji než jen pokutami,“ dodal.

Blesk.cz požádal o vyjádření i společnost Arriva Praha. „V pondělí nás skutečně potkalo několik poruch autobusů skoro v jeden okamžik, byla to v takové míře i pro nás výjimečná situace. Máme připraveny náhradní autobusy a operativní zálohy, které ihned vyrazí na místo a porouchaný autobus nahradí. Než tam ale záloha dojede, chvíli to trvá a konkrétnímu spoji, na kterém se autobus porouchal, už zpravidla nemůže pomoci, a nahradí až další spoj,“ zmínil mluvčí Ivo Novotný.

„Každý den zajišťujeme v rámci Pražské integrované dopravy cca 2500 spojů a těchto 11 postihla ráno bohužel technická závada. Je to neobvykle mnoho, někdy se to prostě nešťastně sejde. Velmi nás to mrzí, za neodjeté spoje jsme se omluvili ROPIDu a tímto bychom se rádi omluvili i cestujícím, kterých se to dotklo. Sankce ROPIDu je zcela na místě – byla to porucha našeho autobusu a tedy i naše odpovědnost,“ dodal Novotný.

Arriva Praha provozuje 50 příměstských linek, především ty, jejichž čísla začínají trojkou. Vozí například cestující ze Zličína do Řevnic, z Kačerova do Jílového nebo z Klánovic do Nehvizd.